Diplomat nedir? Nasıl olunur?

Erbil'de bir restoranta yapılan saldırıda Erbil konsolosluğunda çalışan bir Türk şehit oldu. Bu gelişmelerin ışığında vatandaşlar diplomatın ne olduğunu merak etmeye başladılar. Peki Diplomat nedir, ne demektir, kimdir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Irak'ın Erbil kentinde bir restorantta yapılan hain saldırıda bir Türk konsolos görevlisi şehit oldu. Yurttaşlar bu gelişmelerin ışığında dimlomatın ne olduğunu merak etmeye başladılar. Peki Diplomat nedir, ne demektir, kimdir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

DİPLOMAT NEDİR, NE DEMEKTİR, KİME DENİR?

Dış politika ile uğraşmakta olan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevli olan kişilere diplomat denilmektedir. Diplomatlar, vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlar ile ilişkileri yürütmek için Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanmaktadırlar. Peki diplomatlar ne iş yaparlar?

DİPLOMATLARIN GÖREVLERİ, YETKİLERİ VE SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Hükumetçe belirlenmiş esaslara uygun olarak dış politika uygularlar ve yabancı devletler ile olan ilişkileri yürütürler

Yabancı devletlerle, bunların temsilcilikleri ve temsilcileri ile uluslararası örgüt ve ilgili bakanlıklarla işbirliği yaparak ilişki ve görüşmelerini yürütür, Bu ilişki ve görüşmeler sonucu gerekiyorsa uluslararası anlaşmaları yine diğer bakanlıklarla işbirliği içinde yaparlar.
Diğer bakanlık ve kuruluşların dış politikayı etkileyen faaliyet ve ilişkilerinin Devletin dış politikasına uygunluğunu sağlar, bu kuruluşların uluslararası kuruluşlar ve yabancı kamu ve özel kuruluşlarıyla kendi görev alanlarına giren ilişkilerin eş güdümünü sağlar ve bunlara katılırlar.

Mali, ekonomik ve diğer konularda ilgili kurum ve kuruluşlarca yürütülmesi gereken dış ilişki ve görüşmelerin dış politikaya uygun olarak yürütülmesini gözetirler.
Yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarda temsil işlerini yetkili makam olarak yürütürler.
Yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlardaki gelişmeleri ve bunlar arasındaki ilişkileri izlerler.

DİPLOMATLAR NEREDE ÇALIŞIRLAR, NERELERDE GÖREV YAPARLAR?

Diplomatlar, Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak merkez teşkilatında veya yurt dışında bulunmakta olan büyükelçilik, konsolosluk ve daimi temsilciliklerde görev yaparlar. Yurt dışındaki haberleşme ve bina dokunulmazlığı haklarından faydalanırlar.

DİPLOMAT NASIL OLUNUR?

Ülkemizde diplomat olmak için üniversitelerin siyasal bilgiler, iktisat, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin uluslararası ilişkiler bölümü, kamu yönetimi, siyaset bilimi, işletme, maliye, ekonomi, hukuk gibi çeşitli bölümlerden mezun olmanız gerekmektedir. Bunun yanında diplomat olmak isteyen adayların iyi derece yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Çünkü diplomatlar ülkemizi yurt dışında temsil edecek kişiler oldukları için bu görevleri bir çevirmen yardımıyla yapmazlar. Harici olarak da Dışişleri Bakanlığı tarafından açılan sınavlara katılmanız gerekiyor. Buradaki sınavdan başarı ile ayrılan adaylar diplomat olmak için bakanlık bünyesinde çalışmaya başlarlar. Daha sonra da başarılarına göre ülkemizi yurt dışında temsil edebilecek yeteneklere sahiplerse yurt dışında görevlerine başlayabilirler.

DİPLOMAT MAAŞLARI NE KADARDIR?

Diplomatların görevleri oldukça zordur. Akabinde bu görevi yerine getirmekle yükümlü olan kişilerin de maaşlarının bu derece yüksek olması beklenir. Dışişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapmakta olan yeni başlayan memurlar 4 bin TL dolaylarında ücret alırlar. Daha sonra rütbeleri arttıkça da maaşları 10 bin TL’ye kadar çıkar.

Bu yazımızda diplomat nedir, diplomat olmak için hangi üniversiteye hangi bölüme gidilmeli, diplomatın anlamı nedir, hakları nelerdir, diplomat olma şartları nelerdir, kimler diplomat olabilir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Diplomat nedir? Nasıl olunur? ile ilgili etiketler Irak Türk Erbil
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını Akıncı İHA'nın bulmasından rahatsız oldu!

Gazeteci Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını AKINCI İHA’nın bulmasından rahatsız oldu. Dünya AKINCI TİHA'yı ayakta alkışlarken, 'Fazla kasılmaya gerek yok yani' diyerek küçümsemeye kalkan Altaylı'ya tepki yağıyor.