Deniz tabanında yeni bir ekosistem keşfettiler!

Bilim insanları, dünyanın derin deniz tabanının altında daha önce keşfedilmemiş bir ekosistem buldu. Schmidt Okyanus Enstitüsü'nden bir araştırma ekibi, su altı robotu kullanarak Pasifik Okyanusu'ndaki volkanik kabuk levhalarının altında gizlenen yeni yaşam katmanlarını keşfetti.

Bahsi geçen keşif, bilim dünyasına, yaşamın varlığının inanılmaz yerlerde sürpriz şekillerde devam edebileceği konusunda yeni bir bakış açısı sunuyor.

Deniz tabanında yeni bir ekosistem keşfettiler!

YENİ BİR YAŞAM KATMANI

Uluslararası bir araştırma ekibi, derin ve karanlık Pasifik Okyanusu'ndaki hidrotermal menfezlerin altında daha önce hiç görülmemiş bir yaşam keşfetti. Bu keşif, deniz tabanının altında yer alan yer altı sıvılarının damarlarında yüzen yeni bir ekosistemin varlığını gözler önüne seriyor. Schmidt Okyanus Enstitüsü'nün yönetici direktörü Jyotika Virmani, bu keşfin bilim dünyası için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtiyor.

Deniz tabanında yeni bir ekosistem keşfettiler! - Resim : 2

HİDROTERMAL MENFEZLER YAŞAM DOLUP TAŞIYOR!

1970'lerde derin okyanusta sıcak, mineral bakımından zengin sıvıları fışkırtan hidrotermal menfezler keşfedildi. Bu derin deniz bölgelerinin çevresinde, karanlığa rağmen, çeşitli canlı türlerinin yaşadığı keşfedildi. Ancak, son 46 yıl boyunca, okyanusun bu derin bölgelerinin altına yönelik araştırmalar yapılmamıştı.

Deniz tabanında yeni bir ekosistem keşfettiler! - Resim : 3

Bilim insanları, deniz tabanının altında yer alan volkanik kabuk levhalarını inceleyerek yeni bir ekosistem keşfettiler. Renkli solucanlar, salyangozlar ve kemosentetik bakteriler gibi canlıların oluşturduğu bu ekosistem, enerjisini güneş ışığından değil minerallerden alıyor. Özellikle tüp kurtlarının derin deniz volkanik çatlaklarının altında yeni yaşam alanları kolonileştirdiği gözlendi.

Bu keşif, bilim insanlarının daha önce göz ardı ettiği derin deniz bölgelerinde yeni yaşam formlarının gelişebileceği fikrini destekliyor. Viyana Üniversitesi'nden çevrebilimci Monika Bright, derin deniz hidrotermal menfezlerinin canlı yaşamı anlamamızı genişlettiğini ifade ediyor. Ancak bu keşif, derin deniz madenciliği faaliyetlerinin bu yeni ekosistemi etkileyebileceği endişelerini de beraberinde getiriyor.

Deniz tabanında yeni bir ekosistem keşfettiler! ile ilgili etiketler bilim insanı Keşif
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.