Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Irak'ta önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Başkan Erdoğan ziyaretin ve imzalanan anlaşmaların Türkiye-Irak ilişkilerinde bir dönüm noktası olacağını belirtirken, "Güvenlik ve terörle mücadele en önemli gündemimiz oldu. Irak topraklarından Türkiye'yi hedef alan terör örgütü PKK'ya ve uzantılarına karşı alabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yurt dışı ziyaretlerine başladı. 13 yıl sonra Irak'a giden Erdoğan, resmi törenle karşılandıktan sonra Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile görüştü.

Erdoğan-Muhammed Şiya es Sudan görüşmesi sonrası iki ülke arasında Kalkınma Yolu Anlaşması'nın da dahil olduğu anlaşmalar imzalandı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Bağdat'ta bulunmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Iraklı kardeşlerim kendi evimizde olduğunu hissettirdi. Başbakan başta olmak üzere Iraklı kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Irak, ortak bağlara sahip olduğumuz bir komşumuzdur. İlişkileri ortak çıkarlarımızı gözeterek ilerletme yönünde iradeye sahibiz. Yeni bir dönüm noktasını teşkil edeceğine inanıyorum. Ortak iş birliği için anlaşmalar sağlam yol haritasını teşkil ediyor. Terörle mücadele, ekonomi, sağlık, ulaşım, eğitim gibi pek çok alanda ortak daimi komiteler kurulmasına karar verdik.

 "PKK'NIN TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİLMESİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILADIK"

Cumhurbaşkanı ve başbakan ile gerçekleşen görüşmelerde ilişkileri ele aldık. Güvenlik ve terörle mücadele en önemli maddelerden birini oluşturdu. Müşterek adımları istişare ettik. PKK'nın yasaklı örgüt ilanı edilmesini memnuniyet ile karşıladık.

"IRAK HÜKÜMETİNİN ATACAĞI ADIMDA DESTEĞE HAZIRIZ"

Terör örgütü ilan edilmesi hususunda Irak hükümetinin atacağı adımda desteğe hazırız.

20 milyarlık ticaret hacmini daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Yapılabilecekleri değerlendirdik. Başta Irak olmak üzere tüm bölgemizin refahına katkı sunacak plana dair kararlılığımızı muhtıra ile perçinledik.

Su krizinin farkındayız. İklim krizi tüm dünyayı olumsuz etkiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Irak'ta önemli açıklamalar ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.