Bina hasar tespiti için bu iki adresi kaydedin! İşte sorgulama ekranı

Deprem sonrası yapılan bina tespitlerin sorgulanmasına ilişkin merak arttı. Peki, bina hasar ve risk tespiti nasıl yapılır? İşte e-Devlet bina hasar sorgulama ekranı…

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve tam 11 ilde yıkım etkisi yaratan iki depremin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bölgede yürüttüğü hasar tespit çalışmaları başladı. Devam eden çalışmalar kapsamında kontrolü tamamlanan binalar ilişkin raporlar yayınlandı. Raporlara ulaşmak ise son derece kolay.

Deprem sonrasında vatandaşların güvenli bir şekilde barınmalarını sağlayabilmesi için başlayan hasar tespit çalışmalarında sona gelindi. Binaları 5 ayrı seviyede ayıran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapılan tespitler ardından hangi binanın nasıl bir hasar aldığını vatandaşların bilgisine sunmaya başladı. Peki, bina hasar ve risk tespiti nasıl yapılır? İşte e-Devlet bina hasar sorgulama ekranı…

BİNALARIN HASAR TESPİT RAPORU İNTERNETTEN GÖRÜLEBİLİYOR

Bina hasar tespiti için bu iki adresi kaydedin! İşte sorgulama ekranı

Deprem sonrasında hızla çalışmalarını başlatmış olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede bulunan pek çok yapının incelemesini başlattı. Bu incelemelerin ardından vatandaşlar, hasar tespit raporunu nasıl görebileceğini merak eder hale geldi. İnternetten görülebilen rapor için tek bir tık yeterli.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı bina hasar ve risk tespiti raporu e-Devlet Kapısı üzerinden görülebildiği gibi ‘Hasar Tespit’ kurumunun kendi sitesinden de sorgulanabiliyor. 30 gün boyunca itiraza açık olan binaların sonuçları, aynı zamanda; muhtarlıklar veya kaymakamlıklarda da askı usulü bölge halkına duyuruluyor.

BAKANLIK 5 AYRI SEVİYEDE BİNAYI DEĞERLENDİRİYOR

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, incelediği binaları 5 ayrı seviyede isimlendiriyor. Binada deprem öncesinde oluşan hasarları kayda almayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hiçbir hasarın meydana gelmediği binaları ‘hasarsız binalar’ olarak isimlendiriyor ve bu binaların kullanımında hiçbir sakınca görmüyor. Binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binaları ‘Az Hasarlı Binalar’ olarak değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu binaların kullanılmasında da herhangi bir sakınca olmadığını bildiriyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın duvarlarda yarıklar ile taşıyıcı elemanlarda ince çatlaklar oluşması halinde yapılara ‘Orta Hasarlı Binalar’ dediği biliniyor. Bu binalarda oturmaya tadilat öncesi izin vermeyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, binadan eşya alımına ise izin veriyor. Deprem esnasında dayanım ve ekonomik açısından kaybı geri alınamaz yapılara ‘Ağır Hasarlı Binalar’ diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu binalarda oturmaya izin vermiyor. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan hale gelmiş olan binaları ‘Acil Yıkılacak Binalar’ olarak değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu binalardan eşya tahliyesi yaptırmıyor.

Bina hasar tespiti için bu iki adresi kaydedin! İşte sorgulama ekranı ile ilgili etiketler deprem bina e-Devlet Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.