Bilim insanları, yiyeceklerden şarj edilebilir pil üretti!

Dünyanın ilk şarj edilebilir hatta yenilebilir pili, Istituto Italiano di Tecnologia tarafından üretildi. Bu yenilikçi teknoloji, sağlık, gıda kalitesinin izlenmesi ve hatta yenilebilir yumuşak robotların oluşturulmasında kullanılabilir.

İtalyan Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, dünyanın ilk tamamen yenilebilir ve şarj edilebilir pili geliştirdiler. Günlük beslenmemizde yaygın olarak tüketilen malzemeler kullanılarak yapılan pil hücresi, Advanced Materials dergisinde anlatıldı. Ayrıca bu yenilikçi teknolojinin, sağlık teşhisinde, gıda kalitesi izlemede ve hatta yumuşak robotların oluşturulmasında kullanılma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

Araştırma, İtalya'nın Milano kentindeki IIT Merkezi'ndeki Basılı ve Moleküler Elektronik Laboratuvarı koordinatörü Mario Caironi liderliğindeki ekip tarafından yürütüldü. Caironi, kendisini gıdaların ve yan ürünlerinin elektronik özelliklerini araştırmaya, yeni, son teknoloji yenilebilir elektronik malzemeler oluşturmak için bunları yenilebilir malzemelerle birleştirme hedefiyle incelemeye adadığını belirtiyor. 

Yenilebilir elektronik, gastrointestinal sistem hastalıklarının tanı ve tedavisinin yanı sıra gıda kalitesinin izlenmesi üzerinde büyük etkisi olabilecek, son zamanlarda büyüyen bir alan olarak nitelendiriliyor. 

IIT'nin araştırma grubu, tüm canlılarda meydana gelen biyokimyasal redoks reaksiyonlarından ilham aldı B2 vitamini kullanan bir pil geliştirdi. Elektrik iletkenliğini artırmak için aktif kömür kullanılırken, elektrolit su bazlı olarak kullanıldı. Ayrıca kısa devreyi önlemek için her pilde gerekli olan ayırıcı, suşide bulunan tür olan nori yosunundan yapıldı. Daha sonra, elektrotlar, selüloz türevli bir destek üzerine, pasta şefleri tarafından kullanılan altın kağıtlar içinde balmumuna dolduruldu.

Pil hücresi, yutulduğunda insan vücudunda sorun yaratmayacak kadar düşük bir voltaj olan 0,65 V'ta çalışır. Düşük güçlü LED'ler gibi küçük elektronik cihazlara sınırlı bir süre için güç sağlamaya yetecek olan bu pil, 12 dakika boyunca 48 μA veya bir saatten fazla birkaçmikroamperlik bir akım sağlayabilir.

 

Bilim insanları, yiyeceklerden şarj edilebilir pil üretti! ile ilgili etiketler teknoloji
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.