Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat, hangi dualar okunur? Bayram namazı sünnet mi, farz mı? Diyanet'e göre bayram namazı kılınışı!

2024 Ramazan Bayramı namazı öncesi, bayram namazının nasıl kılınacağı milyonlarca kişinin dikkatini çekiyor. Her yıl Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte ertesi gün topluca kılınan bayram namazının detayları, evde tek başına kılınıp kılınmayacağı ve kaç rekât olduğu merak konusu haline geldi. Peki, bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat, hangi dualar okunur? İşte, Diyanet'e göre doğru bayram namazı kılınışı...

2024 Ramazan Bayramı'na yaklaşırken, milyonlarca kişinin dikkati bayram namazının nasıl kılınacağını araştırmaya başladı. Her yıl Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte topluca kılınan bayram namazının detayları, evde tek başına mı yoksa camide mi kılınacağı ve kaç rekât olduğu konusunda merak uyandırıyor. Peki, Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekât, hangi dualar okunur? İşte, Diyanet'e göre bayram namazı kılınışı...

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat, hangi dualar okunur? Bayram namazı sünnet mi, farz mı? Diyanet'e göre bayram namazı kılınışı!

2024 RAMAZAN BAYRAMI NAMAZI

2024 Ramazan Bayramı'nın arefesi yarın, bu yılın ilk bayram namazı ise 10 Nisan sabahı kılınacak. İslam dünyası için önemli olan Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte, ertesi gün tüm ülkede bayram namazı kılınacak. Ancak yılda sadece iki kez kılınan bayram namazını bazen unutmak mümkün olabiliyor. Bu sebeple camilerde din görevlileri, namaz öncesinde nasıl kılınacağı konusunda hatırlatmalarda bulunuyorlar.

Bayram namazı, bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır. Namaz öncesinde müezzin, camiye gelenleri niyet etme konusunda yönlendirir ve hatırlatmalarda bulunur.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKAT?

Bayram namazı, yılda iki kez kılınması sebebiyle unutulan bir namazdır. Bu yüzden camilerde, din görevlileri namaz öncesi kılınışı hakkında hatırlatmalarda bulunur.

Bayram namazını kılarken, önce hangi bayram namazı kılınacaksa o niyet edilir. Ardından imamla birlikte hareket edilir:

1. Rekat

  • Tekbir alınır ve eller bağlanır,
  • İmam ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur,
  • Tekrar tekbir alınarak eller yanlara salınır,
  • İmam sessizce “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya Kur'an-ı Kerim" okur,
  • Rüku ve secde yapılır ve 2. Rekata kalkılır.

 

2. Rekat

  • İmam “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya Kur'an-ı Kerim" okur,
  • Tekrar tekbir alınarak eller yanlara salınır,
  • Ardından tekrar tekbir alınarak eller yanlara salınır,
  • Son olarak tekbir alınarak rükuya gidilir,
  • Rüku ve secde sonrası oturularak "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve sağa-sola selam verilerek namaz tamamlanır.

 

BAYRAM NAMAZI SÜNNET Mİ, FARZ MI?

Bayram namazı Hanefî mezhebine göre farzdır. Ancak cemaatle kılınması şarttır. Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayanların, evlerinde nafile namaz kılmaları tavsiye edilir.

Şafiî mezhebine göre ise bayram namazı topluca kılınmalıdır, ancak cemaate katılamayanlar münferit olarak kılabilirler. Bu durumda, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde tek başlarına bayram namazını kılabilirler.

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat, hangi dualar okunur? Bayram namazı sünnet mi, farz mı? Diyanet'e göre bayram namazı kılınışı! ile ilgili etiketler Ramazan Bayramı namaz
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.