Bayram izinleri yıllık izne dahil olur mu? Pazar günü yıllık izin sayılır mı?

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte yıllık izin ve Kurban Bayramı'na yönelik araştırmalar arttı. Bu çerçevede, bayram izinlerinin yıllık izne dahil olup olmayacağı merak ediliyor. Peki, bayram izinleri yıllık izne dahil olur mu? Pazar günü yıllık izin sayılır mı? Ayrıntılar haberimizde...

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, tatil sezonu açılırken yıllık izne çıkacak çalışanları ilgilendiren önemli detayları paylaştı. Erdursun tv100 canlı yayınında, "Bayram izinleri yıllık izne dahil olur mu? Yıllık izin pazar gününe denk gelirse ne olur?" sorularına yanıt verdi. 

Bayram izinleri yıllık izne dahil olur mu? Pazar günü yıllık izin sayılır mı?

Kurban Bayramı'na çok kısa bir süre kala, bayram izinlerinin yıllık izne dahil edilip edilmediği büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. TV100'de önemli açıklamalar yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun merak edilen sorulara yanıt verdi. Erdursun açıklamalarında şunları söyledi:

"DİNİ BAYRAMLAR YILLIK İZİNDEN SAYILMAZ"

"Hem ulusal hem dini bayramlar yıllık izinden sayılmaz.  Yıllık izinde uzun yola gidileceği belgelendirilirse yolda geçen süre yıllık izne dahil olmaz. İzinden önce işverenle çalışan karşılıklı görüşerek avans da alabilir."

YILLIK İZİN NASIL HESAPLANIR?

4857 sayılı İş Yasası’nın 53.maddesine göre; deneme süresi dahil en az bir yıl çalışmış işçilere yıllık izin hakkı verilir. İzin süreleri, iki tarafın anlaşması halinde 3’e bölünebilir. İş veren, iş yerinde çalıştırdığı elemanlarının yıllık ücretli izinlerini gösteren izin kayıt belgesini bulundurmalıdır. 

İş kanununa göre, yıllık izin süreleri hesaplaması şu şekildedir:

1 yıldan 5 yıla (5 yıl dahil) kadar çalışmış işçiye 14 gün,

5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışmış işçiye 20 gün,

15 yıl ve daha fazla çalışmış işçiye 26 günden az izin verilmesi kanuna aykırıdır. Bu arada eğer işçi 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük ise 20 günden az izin verilmesi mümkün olmaz.

Bayram izinleri yıllık izne dahil olur mu? Pazar günü yıllık izin sayılır mı? ile ilgili etiketler Kurban Bayramı yıllık izin
GÜNÜN VİDEOSU

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı.