Denizlerimizde tehlike saçan balon balığı nedir? Balon balığı zehirli midir?

Zehirli ve istilacı özelliğiyle balon balığı denizlerimizde tehlike saçmaya devam ediyor. Zehriyle hem insan sağlığını hem de deniz canlılarının çeşitliliğini tehdit eden balon balığı nedir? Balon balığının zararları ve özellikleri nelerdir? gibi sorular merak edilmeye başlandı. Balon balığına dair tüm merak edilenlerin cevabı haberimizin devamında.

Bilinçsiz tüketildiğinde ölüme neden olan balon balığı, zehri ile hem insan sağlığı için hem de denizdeki canlılar için büyük bir tehdit. Tehlike anında şişen balon balığı, ülmezide de son yıllarda oldukça sık görülmeye başladı. Devlet, deniz canlılarının çeşitliliğini korumak açısından kontrol altına alınması ve avlanması gereken balon balığını avlayanlara ise destek vermekte.

 

 

BALON BALIĞI NEDİR?

Bilimsel adı Lagocephalus sceleratus olan balon balığı,Tetraodontidae familyasına ait bir balık türüdür. Sudan çıktığında kurbağa gibi vıraklamasından dolayı kurbağa balığı olarak da adlandırılmıştır. Balon balığı, tehlike anında şişen dikenli bir balıktır ve aynı zamanda zehirlidir. Uygun şekilde hazırlanmadığı sürece yenmemelidir.

Denizlerimizde tehlike saçan balon balığı nedir? Balon balığı zehirli midir?

BALON BALIĞI ZEHRİ ÖLÜMCÜL MÜ?

Zehirli etinden dolayı ticari değeri yoktur ve yenmesi tercih edilmez. Tetrodotoksin maddesi üretebilen bu balık, kas felci yaparak nefes darlığına sbep olabildiği gibi dolaşım yetmezliğine bağlı olarak ölümle bile sonuçlanabilen zehir yaymaktadır.

BALON BALIĞI YENİR Mİ? 

Balon balığı doğru bir şekilde temizlenip hazırlandığında yenilebilir fakat. Çok riski ve ölümcül olduğu için balon balığının yenmemesi tavsiye edilir. 

BALON BALIĞI NEREDE YAŞAR?

Sıcak denizleri seven balıktır Özellikle Güney Asya bölgesindeki sıcak denizlerde yaşamaktadır. Ayrıca Japonya, Kızıl Deniz, Doğu Afrika, Hint Okyanusu ve Avustralya bölgelerindeki denizlerde yaşarlar. Ayrıca ülkemizde Akdeniz ve Ege Denizlerinde, İskenderun ve İzmir Körfezi'nde giderek yaygınlaşan balıktır. Eğer önlem alınmazsa diğer balık türlerinin neslini tehlikeye atabilir keskin dişleri sayesinde bir çırpıda palamut balığını yutabilir.

Denizlerimizde tehlike saçan balon balığı nedir? Balon balığı zehirli midir? - Resim : 2

BALON BALIĞI ÖZELLİKLERİ VE ZARARLARI

Akdeniz bölgesinde bazı insanlar tarafından bilinçsizce tüketilebilmektedir. Ancak çoğu insan zehirli olduğunu dahi bilmemektedir. Aslında balon balığını avlamak gerekir fakat tüketilmemelidir.

Genelde avlanılması kolay olan balık pek yem seçmez ve hemen oltaya atlar. Düz olan dişleri oltayı kolayca kesebilir, hatta insan parmağını bile kopartabilir.

Balık ilk olarak oltaya geldiğinde yukarıya çekilirken şişerek kendi hacminin 3 katına kadar su ile doldurur ve gittikçe ağırlaşır.

Balon balığı, genelde kıyıdan 50-100 metre açıklarda bulunur ve kıyıya çok yaklaşamaz.

Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Halk dilinde "balon balığı" olarak bilinir. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar.

 

Denizlerimizde tehlike saçan balon balığı nedir? Balon balığı zehirli midir? ile ilgili etiketler balon balığı Balon balığı yenir mi Zehirli balon balığı Balon balığı zehirli mi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.