Ay’ın karanlık bölgesi yapay zeka ile aydınlatıldı! Peki gölgelerin altından ne çıktı?

NASA’nın Lunar Reconnaissance Orbiter isimli uzay aracı, Ay’ın güney kutup bölgesindeki karanlık bölgelerinde ne olduğunu ortaya çıkarabilmek için birkaç foton yakalamayı başardı.

Geophysical Research Letters dergisinde Ay'ın yeni yeni görüntüleri üzerine "Artemis Keşif Bölgesindeki Gölgeli Bölgelerin Kriyogomorfik Karakterizasyonu" başlıklı bir araştırma yayınlandı. 

 

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ten (ETH Zurich) araştırmacılar, Ay’ın sürekli olarak gölgede kalan kısımlarını görmelerine yardımcı olmak için yapay zekadan (AI) faydalandılar. Çalışma, hiçbir zaman güneş ışığı almayan ve her zaman gölgede kalan çok sayıda çarpışma sonucu oluşan krateri içeren güney kutup bölgesini kapsıyor. Bu kraterin içinde sıcaklık yaklaşık -170 santigrat derece ile -240 santigrat derece arasında seyrediyor ve mutlak sıfıra yaklaşıyor.

Soğuyan hava, su buharı donup kraterin içinde sıkışık kaldığı için kraterlerde buz bulunabileceği anlamına geliyor. Diğer uçucu maddeler de krater boyunca katı haldeler ve buz oluşturarak astronotlara potansiyel bir su kaynağı, hatta roket yakıtı olarak kullanabilecekleri kimyasallar veya radyasyon kalkanı gibi uygulamalar için kaynak sağlayabilir.

NASA'nın Lunar Reconnaissance Orbiter'ının yardımıyla, araştırmacılar kraterlerin içini incelemeyi başardılar. Yörünge aracının kamerası, Ay’da bulunan yakındaki dağlardan ve krater duvarlarından gölgeli bölgelere sıçrayan bazı fotonları yakalamayı başardı. Bu fotonlar analiz edilmek için yapay zekadan faydalanıldı. Ay'da su buzunun varlığının diğer enstrümanlar tarafından doğrulanmasına rağmen, uydu tarafından kraterlerde hiçbiri görülemedi.

Ay’ın karanlık bölgesi yapay zeka ile aydınlatıldı! Peki gölgelerin altından ne çıktı? ile ilgili etiketler Ay Karanlık bölge
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.