Atatürk'ün 23 Nisan 1920 Meclis konuşması

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 2021 yılında da coşkuyla kutlanıyor. Koronavirüsün gölgesinde geçen ikinci 23 Nisan olmasından ötürü biraz da buruk geçecek 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda, Atatürk'ün Meclis'te yaptığı 23 Nisan konuşması vatandaşların merak konusu oldu.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Nisan 1920'de TBMM'de yaptığı konuşma metni haberimizde. Ata'nın çocuklara hediye ettiği bu özel günde çocukların neşe ve heyecanı görülmeye değerdir. Her okul hatta sınıfta heyecanı farklı olan 23 Nisan Çocuk Bayramı'nda konuşma metinleri de özel olarak araştırılıyor. Bunun nedeni bu yıl da kutlamalar koronavirüs karantinasında geçecek.

Online 23 Nisan kutlamaları öncesinde de Atatürk'ün 23 Nisan 1920'de yaptığı Meclis konuşması her platformda okunabiliyor.

ATATÜRK'ÜN 23 NİSAN 1920 MECLİS KONUŞMASI

 

Atatürk'e göre "Vatanı korumak çocukları korumakla başlar", "Çocukları her türlü ihmal ve istismardan korumalı ve onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel olarak ele alınmalıdır." Yine Atatürk'e göre "Çocuk sevgisi bir ihtiyaçtır". İşte bu nedenledir ki hiç çocuğu olmayan Atatürk, çok sayıda manevi evlat sahibi olmuştur. Ve yine bu nedenledir ki, TBMM'nin açıldığı 23 Nisan'ın aynı zamanda "çocuk bayramı" olmasını kabul etmiştir. 23 Nisan, Atatürk'ün hamiliğini yaptığı bir Cumhuriyet kurumu olan Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin öncülüğünde zamanla önce fiilen, sonra resmen bir "çocuk bayramı"na dönüşmüştür. 23 Nisan 1926 tarihli Milliyet gazetesinde Himaye-i Etfal Cemiyeti Başkanı Fuat Bey'in şu açıklaması yayınlanmıştır: "Bugün çocuk günüdür, yani istikbale ve istiklale ait bir gündür. Cumhuriyet hükümetimiz bu günü çocuklara tahsis etti." Atatürk'ün yaveri Cevat Abbas Gürer de Güneş Kulübü adına Tepebaşı Tiyatrosundaki 23 Nisan kutlamasında yaptığı konuşmada Atatürk'ü, "23 Nisan'ın validi (babası)" diye adlandırmıştır.

K ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMALARI 1927 YILINDA BAŞLADI

İlk kapsamlı "çocuk bayramı" kutlamaları 1927 yılında yapılmıştır. Himaye-i Etfal Cemiyeti, 1927'deki 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarına büyük özen göstermiştir. Cemiyetin seçtiği dört kişilik bayram kutlama heyeti her şeyi en ince ayrıntısına kadar planlamıştır. Öyle ki oyuncakların kullanımına ilişkin talimatnameler ve hatta çocukların kullanacağı atlıkarıncanın işletilmesine ilişkin 10 maddelik bir tamim bile hazırlamıştır. "Gürbüz Türk Çocuğu" dergisinin 23 Nisan 1927 tarihli sayısı "Çocuk Gününe Mahsus Fevkalade Nüsha" adıyla yayınlanmıştır. Bu sayıda Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin çocuk davası hakkında bilgiler, yurtta çocuk bayramının nasıl kutlanacağına ilişkin açıklamalar ve fotoğraflar yer almıştır.

Atatürk'ün 23 Nisan 1920 Meclis konuşması ile ilgili etiketler Mustafa Kemal Atatürk Atatürk meclis konuşması 23 nisan 1920
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.