Asperger sendromu nedir? Belirtileri neler?

Dönence dizisiyle gündeme gelen Asperger sendromu bir çok kişi tarafından ne olduğu konusunda merak ediliyor. Bu çerçevede 'Asperger sendromu nedir?' veya 'Asperger belirtileri neler?' gibi sorular araştırılıyor. Peki Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu neden olur? Asperger sendromlu kişilerin davranışlarında ne gibi farklılıklar olur? İşte detaylar...

Dönence dizisinde yer alan Asperger sendromlu Gece'nin kardeşi bu hastalık hakkında bazı soruları ortaya çıkardı. Peki Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu neden olur? Asperger sendromlu kişilerin davranışlarında ne gibi farklılıklar olur? İşte ayrıntılar...

ASPERGER SENDROMU NEDİR?

Asperger Sendromu, otizm spektrum bozuklukları (OSB) içinde yer alan bir nörogelişimsel bozukluktur.Adını Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger'den almaktadır. Asperger Sendromu, sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde zorluklarla karakterizedir.

Asperger Sendromu olan bireyler genellikle normal ya da üstün zeka düzeyine sahiptirler ve dil becerileri genellikle yaşlarına uygun seviyededir. Ancak, sosyal etkileşim, sosyal iletişim, tekrarlayıcı davranışlar ve dar alanlara odaklanma gibi özelliklerde zorluklar yaşarlar.

Asperger sendromu nedir? Belirtileri neler?

ASPERGER SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

  1. Sosyal etkileşim zorlukları: Asperger Sendromu olan bireyler, başkalarıyla doğal bir şekilde etkileşim kurmakta zorluk çekerler. Göz teması kurmada zorluk yaşayabilirler ve beden dili ve jestleri anlamakta güçlük çekebilirler. Empati kurma becerileri sınırlı olabilir.

  2. Sınırlı ilgi alanları: Asperger Sendromu olan kişiler, belirli konulara yoğun bir şekilde odaklanabilir ve diğer konulara sınırlı ilgi gösterebilirler. Bu ilgi alanları genellikle soyut konular veya özel konular olabilir.

  3. Rutin ve tekrarlayıcı davranışlar: Asperger Sendromu olan bireyler, belirli rutinlere ve ritüellere sıkı sıkıya bağlı kalabilirler. Aynı işlemleri veya ritüelleri tekrarlamak isteyebilirler. Değişikliklere karşı direnç gösterebilirler.

  4. İletişim becerileri: Asperger Sendromu olan kişiler genellikle sözlü dilde başarılıdır, ancak sözsüz iletişim ve sosyal ipuçlarını anlamakta zorluk yaşayabilirler. Kelime dağarcıkları geniş olsa da, bazen dilin anlambilimsel yanlarına yabancı olabilirler.

  5. Motor becerileri: Bazı Asperger Sendromu olan bireyler, ince motor becerilerinde zayıflık yaşayabilir. El becerileri, koordinasyon ve spor gibi aktivitelerde zorluk çekebilirler.

Asperger Sendromu tanısı, genellikle çocukluk döneminde konulur, ancak bazen yetişkinlikte de teşhis edilebilir. Tedavi multidisipliner bir yaklaşım gerektirir ve bireysel ihtiyaçlara yönelik olmalıdır. Bu tedavi, terapi, özel eğitim, dil terapisi ve

Asperger sendromu nedir? Belirtileri neler? ile ilgili etiketler Dönence hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.