Apartman aidatı kaç ay ödenmediğinde icra gelir? Boş eve aidat ödenir mi?

Apartman aidatlarının ödenmemesi durumunda yönetimlerin başvurabilecekleri tahsilat yollarından birisi de icradır. KMK’nın 20.maddesine göre, kapıcı, bahçıvan, kaloriferci ve bekçi giderlerine bunlar için toplanacak avansa kat malikleri eşit olarak katılmakla yükümlüdür. Peki; Apartman aidatı kaç ay ödenmediğinde icra gelir? Boş eve aidat ödenir mi? İşte detaylar...

KMK’nın 20.maddesine göre, kapıcı, bahçıvan, kaloriferci ve bekçi giderlerine bunlar için toplanacak avansa kat malikleri eşit olarak katılmakla yükümlüdür. Apartman aidatları hakkında araştırmalar yapılırken kaç aylık aidat borcunun icraya konu olabileceği merak ediliyor. Peki; kaç ay aidat borcu olursa icra gelir? Apartman aidatları için icra süreci nasıl işletilir?  Boş eve aidat ödenir mi? İyi çalışmalar

BOŞ EVE AİDAT ÖDENİR Mİ?

Kişi maliki olduğu evde otursa da oturmasa da giderlere katılmakla yükümlüdür. Yani tüm malikler (oturmasalar dahi) aidat ödemek zorundadır.

AİDAT KAÇ AY ÖDENMEZSE İCRA GELİR ?

 Apartmanlarda yönetimlerin en çok karşılaştıkları sorun aidat paralarının ödenmeyişidir. Bu aidatların ödenmemesi apartman hizmetlerinde bazı aksamalara neden olabiliyor. Bundan dolayı apartmanlarda aidatların tahsilatı için tüm imkanlar kullanılabiliyor. İcra kanalı da bunlardan birisidir. Bir borcun icraya konu olabilmesi için ödeme gününün geçmesi yeterlidir. Dolayısıyla apartman aidatı borcunun üzerinden ay geçmesine gerek yoktur. Yönetimler dilerlerse 1 günlük aidat borcu için dahi icra işlemi başlatabilirler.

Tüm kat malikleri otursalar da oturmasalar da aidat ödemekle yükümlüdürler. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda herhangi bir süre belirtilmediğinden tamamen diğer kat maliklerinin veya yöneticinin vicdanına kalmıştır bu konu. Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir.

APARTMAN AİDAT ZAMANAŞIMI

Apartman aidatında zamanaşımı süresi 5 yıldır. Geriye dönük 5 yıllık aidat borçları tahsil edilebilir.

EV SAHİPLERİNİN VE KİRACILARIN AİDAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Apartman aidatlarında kanunlar ev sahiplerine ve kiracılara ayrı ayrı uygulanmaktadır. Bir apartmanda aidat borcu olan dairede kiracı varsa bu para kiracıdan talep edilir. Kiracının kullanımdan doğan borcu olan apartman aidatında buna karşın yasal sorumluluk kiracıda değildir. Apartman aidatlarında sorumluluk tamamen ev sahibindedir. Yönetimler eğer birisini icraya vereceklerde bu yasal olarak ev sahipleri olmalıdır. Hatta kiracı aidat borcu bırakıp evden çıksa dahi yönetimler kiracılar aleyhinde icra takibi başlatamıyorlar. 

Ev sahipleri kiracıların apartman aidatı borcu nedeniyle mağdur olabiliyorlar. Bu duruma düşmek istemeyen ev sahiplerinin bazı uygulamalar yapmalıdırlar. Kiracının apartman aidatı borcunun olup olmadığı ev sahipleri tarafından düzenli olarak yönetimlerden sorulmalıdır. Biriken aidat borçları yüzünden ev sahipleri evlerini dahi kaybedebiliyorlar. Bunun için işin sıkı tutulması gerekmektedir. 

 

 

Apartman aidatı kaç ay ödenmediğinde icra gelir? Boş eve aidat ödenir mi? ile ilgili etiketler boş eve aidat ödenirmi aidat kaç ay ödenmezse icra gelir aidat kuralları aidat
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.