Anzer balı nedir? Faydaları nelerdir? Kilosu kaç lira?

Anzer balının 2018 fiyatı açıklandı. 2 bin 300 rakımlı Ballıköy'de üretilen Anzer balı nedir? Faydaları nelerdir? Kilosu kaç lira? Bu değerli balla ilgili detaylı bilgiler haberimizde...

Anzer balı Rize’nin İkizdere ilçesinde, 2 bin 300 rakımlı Ballıköy’de üretilen Anzer balının bu yılki kilo fiyatı açıklandı. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından bini aşkın kişi 1 ton dolayında bal siparişi verdi. 3 tona ulaşması beklenen siparişlerin tamamının karşılanamayacağı belirtildi. Anzer balı nedir? Faydaları nelerdir? Kilosu kaç lira? Anzer balıyla ilgili yeni bilgileri bu haberden okuyabilirsiniz.

Anzer balı nedir? Faydaları nelerdir? Kilosu kaç lira?

ANZER BALININ KİLOSU KAÇ LİRA?

Ballıköy’e bağlı Anzer Yaylası’nda geçen Haziran ayında 200 üretici 3 bin kovanda bal üretimine başladı. Ağustos ayı başında sağımı yapılan ballar tahlil için Hacettepe Üniversitesi’ne gönderildi. Hava koşullarının bu yıl olumsuz seyretmesi nedeniyle rekolte geçen yıla göre düştü, 1 ton dolayında üretim gerçekleştirildi. Anzer balı için Türkiye ve dünyanın dört bir yanından bini aşkın sipariş geldi. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Anzer balının bu yılki kilo fiyatının 940 lira olduğunu açıkladı.

Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Osman Civelek, bu yıl hava koşullarına bağlı olarak üretimin düşük olduğunu belirterek, "Bal sağımı sürüyor. Kurban Bayramı sonrası rekolte belli olacak. Şu ana kadar 1 tona yakın bir sipariş aldık. Bu siparişlerin 3 tona ulaşmasını bekliyoruz. Hastalara öncelik vererek siparişleri göndermeye başladık. Ancak tüm siparişleri karşılayamayacağız" dedi.

SAHTECİLİĞE KARŞI ÜST DÜZEY GÜVENLİK
Anzer balının taklit edilmesine yönelik üst düzey güvenlik tedbirleri aldıklarını ifade eden Civelek, "Her yıl bal ambalajlarını değiştiriyoruz. Demir ve kurşun ile ıslak mühürlü bal kavanozları barkot etiketi ile satışa sunuluyor. Balların taklit edilmesinin önüne geçmeyi amaçladık. Vatandaşlarımız bal alırken kooperatifimizle irtibata geçmeli" diye konuştu.

SİPARİŞ İLE SATILIYOR
İkizdere´nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndaki Ballıköy’de yaklaşık 3 bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle düşük miktarda bal üretiliyor. Anzer balının solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer Yaylası, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurt içi ve yurt dışından talep olan Anzer balı, sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor.

Anzer balı nedir? Faydaları nelerdir? Kilosu kaç lira? - Resim : 2

ANZER BALI
Anzer Balı Türkiye’de Rize’nin İkizdere ilçesi Anzer Yaylasi adiyla isimlendirilen ve bir diğer adıyla Anzer Ballıköy yaylasiına gelerek, Dünyada eşi emsali bulunmayan kır çiçek flora örtüsüne sahip olan İngiliz ve Alman botanikçilerin yaptığı araştırmalarda Anzer yaylasi’nda binlerce çiçek çeşidi olduğu görülmüş, ancak bu çiçeklerin içerisinde bazı toksonların ( çiçek türleri ) en az 80, 90 tanesinin sadece Anzer yaylasina has endemik çiçek türü olduğu farkedilmiş ve bu endemik çiçeklerin özlerinden Kafkas arılarının topladığı Bala Dünyaca Kalitesi ve Markasıyla bilinen meşhur Anzer Balı Denir.

Anzer yaylasi’nda Anzer’e Balı üretimi haziran ayının ilk haftasıyla bilikte kımen karlı bölgelerde kardelenlerle birlikte bahara ve yeşilliğie ilk adımını Atan Anzer Yaylasi Doğal güzelliğini haziranla başlayıp Temmuzda doruğa taşıyıp Ağustosta tamamlar.

Anzer Balli köyde iklim şartlarına bağlı olarak Ağustosun birinci yada ikinci haftasinda Anzer balı sağım işlemi ( Anzer balı hasatı ) deneilen işlemle Anzer Ballari kovanlardan alınır.

Anzer Yaylasi’nda Anzer balı hasatı Hava şartlarının etkisine , çayırların ( çimenlerin erken biçilmesine bağlı olarak Anzer balı üretim miktari az yada çok üretim olarak değişkenlik arz etmektedir. Anzer yaylasi’nda Anzer Balı üretimi çok az, yada hiç olmadığı yıllar olmuştur.


ANZER BALININ FAYDALARI
Anzer‘de ağaç yetişmemektedir bu yüzden Anzer balında sadece Anzer yaylasın’da yetişen endemik çiçeklerin polenleri bulunmalıdır aksi taktirde gerçek Anzer balı değildir. Anzer balının sahte olup olmadığını anlamak için polen analizi yapılmaktadır.

Anzer balına dışarıdan şeker veya herhangi başka bir katkı maddesi verilmemektedir. Anzerbalı ısıl işlem görmeden sağılmaktadır. 40 °C`nin üzerindeki sıcaklıklar balın içindeki enzimleri ve polenleri etkisiz hale getirdiğinden soğuk sağım yapılmaktadır.Anzer balı ekmeğe sürülüp kahvaltıda tüketilen normal ballardan değildir.

Anzer balı Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde analiz edilip garantisi tescil edilen bir baldır.

Anzer balı deden toruna, Osmanlı İmparatorluğundan beri günümüze kadar kullanılarak gelen dünyaca meşhur Kaliteli bir baldır.

Anzer balı nedir? Faydaları nelerdir? Kilosu kaç lira? ile ilgili etiketler anzer balı nedir faydaları neler kilosu kaç lira
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.