Yunan

Yunanlar (Modern Yunanca: Έλληνες Modern Yunanca telaffuz: [ˈelines]), Helen veya Helenler soyundan gelen veya Yunanistan'ın vatandaşlığında olan, genellikle Yunanca konuşan, en yaygın olarak günümüz Yunanistan topraklarında yaşayan ulus ve etnik gruba verilen addır. Yunanların MÖ 20. yüzyılda kitleler hâlinde Balkan Yarımadası'nın güneyine göç ettiklerine inanılır.

Yunanlar zaman ile Anadolu'da ve Karadeniz sahillerinde ticaret kolonileri kurmuşlar ve gerek Anadolu'da gerek Yunanistan'da uzun yıllar hüküm sürmüşlerdir. Roma İmparatorluğu'nun giderek güç kazanması ile bağımsızlıklarını koruyamamışlar ve Roma egemenliği altına girmişlerdir. Roma İmparatorluğu'nun kalıcı tetrarşiye giderek ikiye ayrılması ile doğu kanadında Bizans İmparatorluğu kuruldu. 1000 yıldan fazla tarih sahnesinde rol oynayan Bizans İmparatorluğu, Osmanlı Devleti'nin Konstantinopolis'i fethetmesi ile yıkıldı, Trabzon ve Mora'nın alınması ile de dirilme umutlarını kaybetti.

Osmanlı Devleti, İstanbul'daki Ortodoks kilisesinin şehirde kalmasına izin verdi ve bu nedenle Yunanlar uzun yıllar göç etmeden Osmanlı egemenliği altında yaşadılar. Fakat bunun yanında şehir alındığında birçok bilim insanı ve filozof Avrupa'ya göç etti.[kaynak belirtilmeli] Osmanlı egemenliğindeki Yunanlar 1832'de Osmanlı Devleti'nden ayrılarak kendi krallıklarını kurdular. 1923 yılında Lozan Anlaşması ile Türkiye'de yaşayan Rumlar ve Yunanistan'da yaşayan Türkler nüfus mübadelesi sonucunda yer değiştirdi.

Yunanistan'da soyadı kültürü, alan kişinin karakteristik özelliğini, mesleğini vb. yansıtan isimlerdir. Yunanistan'da yakın zamana kadar kadınlar, evlendikten sonra babalarının soyadını bırakıyor ve kocalarının soyadını alıyorlardı fakat günümüzde kadınlar, kanunen kızlık soyadlarını tutmaya teşvik edilmektedir. Kişilerin aldığı soyadları yaşamış oldukları bölgeye göre değişir.

Yunan basınından dikkat çeken İstanbul yorumu
Celal Şengör'e benzeyen Yunan kimdir? Ilias Alexiou ne iş yapıyor? Yunan Sahil Güvenlik, Türk balıkçıları taciz edip sopalarla saldırdı
'50 yıl sürecek bir tadilat' oyunu ile tekrar müze yapılmak isteniyor! FETÖ üyeleri Yunan adalarına kaçmak isterken kıskıvrak yakalandı! 2000 yıllık bilgisayar bilim insanlarını hala şaşırtmaya devam ediyor! Yunan askerleri tarafından bıçaklanan Abdullah'a 30 dikiş atıldı Yunanistan’a ait uçaklar yine NATO uçuşunu hedef aldı! İnsanlık dışı Yunan zulmü! Avrupa Parlamentosu'ndaki rüşvet skandalı büyüyor! Sosyal medya bu röportajı konuşuyor... Dünya liderlerinden maden faciası için peş peşe taziye mesajı! ABD'nin hibe ettiği M1117 tipi zırhlı araçlar Sakız Adası'nda! Erhan Afyoncu'dan Yunan katliamına tepki: "Yunan katliam ve mezalim anıtları dikmeliyiz" Yunan basını yazdı... Miçotakis'in Türkiye planı deşifre oldu! Yunanlılar Türk balıkçı teknesini taciz etti! O anlar kamerada... Skandal S-300 tacizi sonrası Yunan basınını S-400 korkusu sardı! NATO görevi yapan Türk uçaklar, Yunan F-16'larınca radar kilidi atılarak taciz edildi! Telefon dinleme skandalı ile gündeme gelmişti: Miçotakis cephesinden açıklama geldi Bodrum'da lüks yata uyuşturucu operasyonu: Yunan karasuları sınırında durduruldu! "Erdoğan'ın Madrid Zirvesi'ndeki başarılı temasları Yunan basınını çılgına çevirdi" Emniyet ve MİT'ten ortak operasyon: Yunan ajanı tutuklandı Yunanistan adına casusluk yapan şüpheli yakalandı! Uygulamaya giren kullanıcılar şok oldu: İstanbul yerine Konstantinapolis yazıldı! Bakan Akar: Yunan uçakları 27 Nisan'da Datça, Didim, Dalaman'da hava sahamızı ihlal etti! Yunan güvenlik güçleri, sınırda göçmenlere ateş açtı: 1 ölü Yunan amiralden skandal sözler: 'Üç füze atsak İstanbul Boğazı’ndaki köprüleri vururuz' Hande Fırat'tan Türk tatilcilere çağrı: Bu sene Yunan adalarına gitmeyin! Yunan parlamentosu ABD-Yunanistan ortak savunma anlaşmasını onayladı! Yunan komandosu paraşütle atladığı uçakta asılı kaldı...