Van Gölü

Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü’nün yüzölçümü 3.713 km²’dir. Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH’sı ise 9.8 dir. Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye’de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir. Yöre halkına göre gölde bir canavar yaşamaktadır. Söylentiyi çıkaranların amaçlarının bölgeye turist çekmek olduğu söylense de, söylentileri araştırmak amacıyla bölgede pek çok bilimsel araştırma ekibi çalışmalar yapmıştır. İstanbul-Tahran demiryolu hatlarını da bağlamaktadır. Türkiye ve İran’a bağlanan demir yolu 1970 lerde yapılmıştır.

Tarihçe

Eski Yunan coğrafyacıları tarafından Thospitis Lacus ya da Arsissa Lacus olarak anılan Van Gölü’nün modern zamanlardaki ismi, sınırlarına dahil olduğu Van ilinden gelmektedir. Urartu Krallığının başkenti, İ.Ö. 10. ve 8. yüzyıllar arasında, gölün doğu kıyılarında kurulmuştur. Van Gölü sahilleri boyunca ve pekçok adalarında Ermeni Klisesi ve manastır kalıntıları bulunabilir. En iyi korunanı onuncu yüzyıldaki Kutsal Haç Klisesidir. Akdamar Adası ‘ ında yer alır. Kral Gagik Artzruni tarafından 915 ve 921 yılları arasında inşa edilmiştir. Dış duvarlardaki rölyefler kutsal kitaba ait Adam and Eve (Adem ve Havva), Jonah and the whale (Yunus ve Balina), David Davud ve Goliath (Golyat) gibi hikâyeler sunar. Diğer önemli tarihsel anıt gölün goğu kıyısındaki Van Kalesi dir. Modern Van şehri bu kalenin doğusunda yer alır. Yüz ölçümü3.713 km2’dir. Denizden yüksekliği 1.646m derinliği ise 457m ‘yi aşmaktadır. Gölün doğusunda Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adaları bulunmaktadır. Bu adalar turistlik özelliğe sahiptir. Sit alanı olarak ilan edilmiştir. Suyu sodalı ve tuzludur. Aynı zamanda dünyanın en çok soda içeren gölüdür. Van gölü kıyısındaki iklim diğer yerlere göre daha yumuşaktır.

Van Gölü'nde büyük tehlike: Limanlar bile kullanılamaz hale geliyor
Rengi kızıl! Vatandaşlar görüntülemek için saatlerce bekledi! Kayı tamgalı ve haç işaretli taşlar bulundu! 'Nuh tufanı burada oldu'
Ermenistan skandal haritasını yeniledi: Provokasyona devam ediyorlar Can simidi ile Van Gölü'nde sürüklendi! 6 yaşındaki çocuğu jandarma kurtardı Van Gölü kıyısında erkek cesedi bulundu! Adını dünyaya duyurdu... Şimdi bileziklere işleniyor Eksi 10 derecede kamp keyfi! Soğuk havayı eğlenceye çevirdiler Nemrut Kraterini ve Van Gölü'nü kaplayan sis bulutları görsel şölen sundu Van Gölü'ndeki çekilmenin boyutu böyle ortaya çıktı: Bazı yerlerde 2 kilometreye kadar çekildi 20 gündür kayıptı! Kur’an kursu öğrencisinin cansız bedeni Van Gölü’nde bulundu Metrelerce geri çekilen Van Gölü sahilinde 40 ton çöp toplandı Van Gölü'nün son hali uydu görüntüleriyle ortaya çıktı: Kuraklık, 10 kilometrekareyi yuttu Sodalı suyundan koronavirüsü durduran sprey yapıldı Türkiye'nin en büyük gölünde tehlike artıyor: Çekilme 1 kilometreyi aştı Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nün son görüntüsü dehşete düşürdü İç sulardaki en büyük balık stokunun yapıldığı Van Gölü'nü kuraklık vurdu! Balıkçılar zor durumda Van Gölü'nde büyük tehlike! Yağışın 4 katı buharlaşma var 15 ton canlı balık kurtarıldı Van Gölü'nü birinciliğe götüren fotoğrafın sahibi Dünya'ya döndü Van gölü fotoğrafıyla birinci olan astronota Van kedisi hediye edilecek Nasa Yarışma sonuçları belli oldu: Kazanan Van Gölü Van Gölü'ne oy yağmuru: NASA'nın sitesi çöktü Van'daki tekne faciasında 12 sanık için hapis istemi Van Gölü'nde canavar heyecanı Van Gölün'de canavar heyecanı Van Valiliği: O görüntü batan tekneye ait değil Van'da batan teknenin son görüntüsü Van Gölü'nde batmıştı! 62 yıl sonra görüntülendi Van Gölü'nden 1 ceset daha çıktı