Trakya

Trakya’nın ismi bölgeye de ismini veren Traklar’dan gelmektedir. Traklar bölgeye büyük kitleler halinde gelmiş M.Ö. 4000’den itibaren akınları başlamıştır. M.Ö. 2000 yılına kadar süren ilk Trak akınları Anadolu üzerinden gerçekleşirken M.S. 1200 yılına kadar ikinci dalga Trak akınlarının ise kuzey yoluyla gerçekleşmiştir.

Bölgeye M.Ö. 1200 yılındaki Ege göçleri sonucunda Frigler, M.Ö. 800’lerde Yunan kolonileri yerleşmiştir. Böylelikle köy ve mezra olarak nitelendirilebilecek yerleşim alanlarında yaşayan bölge halkı, ilk olarak M.Ö. 7. yüzyıl başlarında şehir düzenine geçmiştir. Bu yıllarda kurulan koloni şehirlerinden bazıları zamanla gelişerek bağımsız şehir devleti haline gelmiş, Ege ve Akdeniz coğrafyası arasında bağlantı oluşturan en önemli unsur olmuşlardır. Marmara Denizi’nin kuzey kıyısında kurulan şehir devletleri arasında Bisanthe (Barbaros, Tekirdağ), Heraion Teichos (Karaevlialtı), Perinthos (Marmara Ereğlisi), Selymbria (Silivri), Byzantion (İstanbul) bulunmaktadır.

Anadolu’nun genelinde olduğu gibi M.Ö. 546 yılında Perslerin idaresine giren Trakya, M.Ö. 430-281 yılları arasında Odrys Krallığı tarafından idare edilmiş, M.Ö.340 yılında Makedonya Kralı İskender tarafından fethedilmiştir. M.Ö. 281-212 yılları arasında ise Keltlerin (Galatlar) bölgede hakimiyet kurdukları görülmektedir.

Çorlu Kalesi suruM.Ö. 168 yılında bölgede güç kazanan Roma İmparatorluğu idaresinde Trakya Krallığı oluşturulmuştur. Roma idaresinde bağımsızlaştırılan sahillerdeki Yunan kolonileri, iç bölgelere yerleşerek yeni köy ve kasabalar kurmuşlardır. Helen kolonileri tarafından kurulan önemli yerleşim yerlerinden biri de Çorlu olup Çerkezköy arazisinde çiftlikler ve ağıllar yer almıştır.

MS 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesinden sonra Çorlu Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde kalmıştır. MS 7. yüzyılda Bizans İmparatorluğu’na ait topraklar thema (kolordu) adı verilen askeri bölgelere ayrılarak İmparatorluğun Eyalet idaresine uzun yıllar damgasını vuracak bir sistemin temelleri atılmıştır. Oluşturulan themalardan biri de Thrakia Theması’dır.

Bizans İmparatorluğu’nun bölgedeki askeri açıdan önemli kalelerinden biri, Çorlu (Tzirallum/Tzirallun/ Tzirallon)’dur. Burası Bizans tarihi içerisinde önemli olaylara da tanıklık etmiştir. Mesela Aleksios Komnenos’un imparatorluğa yükseltilmesi, Çorlu toplantısında ele alınmıştır. İstanbul’da 1204 yılında kurulan Latin Devleti’nin idaresinde kalan bölge daha sonra 1247’de Bizans İmparatorluğu tarafından geri alınmıştır.

İlk kar tatili haberi geldi! İki ilde eğitime kar engeli
Yunanistan Devlet Televizyonu'ndan skandal harita provokasyonu! Sağanak olumsuz etkiledi ama... Barajlar için müjdeli haber!
Batı Trakya’da Türk Okulları kapatılacak mı? Hoşköy Deniz Feneri'nde kitap atölyesi etkinliği! İstanbul barajlarında su seviyesi sıfırı görmek üzere! CHP'li isimden skandal çağrı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Trakya'da gövde gösterisi! Marmara depremi için korkutan uyarı! 7 şehir 50 ilçeyi etkileyecek Prof. Dr. Orta'dan Trakya için flaş uyarı: Kuraklık göç getirecek Türkiye'yi lojistik merkezi haline getirecek proje için hazırlıklara başlandı Trakya’da büyük sevinç! “Adeta beyaz altını bulduk” Trakya'ya kurulacak! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı verdik Meteorolojiden Trakya için kuvvetli yağış uyarısı! Trakya'da Çayır tırtılı mücadelesi! Bölgenin her yerini istila etti Yaz beklerken, kış geri geldi! Trakya'da kar yağışı etkili oldu Meteoroloji sarı kodla uyarmıştı! Beklenen yağış başladı Yağışlar sonrası barajlar doldu: 6 ay önce kuruma noktasına gelen baraj tamamen doldu İstanbul’a araç girişleri durduruldu, yollar boş kaldı Vali Yerlikaya: Trakya istikametinden İstanbul'a girişler durduruldu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Yunanistan kuzu postuna bürünmüş! İstanbul'u bekleyen tehlike: Yağışlar azaldı, barajlar kuruyor Ciğer sarma nasıl yapılır? İşte Trakya'nın orijinal ciğer sarma tarifi! İstanbul için büyük tehlike kapıda! Milyonlarca metreküp su yok oldu Trakya'da yeraltı suları tükeniyor: "400 metreye kadar inmemiz gerekiyor" Çorlu Deresi'nde şoke eden görüntü! Simsiyah akıyor İstanbul ve Trakya'dakiler dikkat! Meteoroloji sağanak uyarısı yaptı 'Gates'e komşu olacaksınız' vurgunu Bakanlık'tan Bill Gates açıklaması Onur Market 13-24 Mart aktüel ürünler kataloğu! Büyük kampanya 10, 15, 20 TL indirimli ürünler