TL

Paradaki 0 (sıfır) sayısını azaltmak amacıyla 31 Ocak 2005'te geçici olarak tedavülden kaldırılmış ve yerine Yeni Türk lirası kullanılmaya başlanmıştır. YTL'den TL'ye geçişin tamamlanması nedeniyle 1 Ocak 2009 tarihinde yeniden tedavüle girmiştir. Fakat 2009'da tedavüle giren paralarda YTL'de olduğu gibi 6 sıfır bulunmamaktadır. YTL'nin alt birimi Yeni Kuruş'tur.

Bugüne kadar Türk lirasının ön yüzünde sadece Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün resimleri bulunmuştur. İsmet İnönü'nün resmi sadece cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemde (1938-1950) Türk lirasının ön yüzünde yer almıştır. Bunun nedeni ise Osmanlı döneminden beri bir gelenek halini almış ve Osmanlı harici pek çok devlet tarafından da kullanılan bir yöntem olan paranın ön yüzüne o zamanki devlet başının resmini koymaktır. Bu gelenek 30 Aralık 1925’te kabul edilen 701 sayılı “Mevcut Evrak-ı Nakdiyenin Yenileriyle İstibdaline Dair Kanun”'la resmileşmiştir. Bu yüzden Cumhurbaşkanı olduğu süre içinde İsmet İnönü'nün resmi paranın ön yüzünde kullanılmıştır. Fakat bu kanun 1952'de Adnan Menderes'in başkanlık yaptığı hükûmet tarafından değiştirilmiş ve Türk lirasının üstünde o zamanki devlet başının değil sadece Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin bulunması kararı alınmıştır. Bu yüzden Türk lirasının önünde resimleri kullanılan tek devlet büyükleri Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmuştur. Ayrıca Yunus Emre, II. Mehmed, Mehmet Akif Ersoy ve Cahit Arf gibi Türk büyüklerinin portreleri ise Türk lirasının bazı emisyonlarının arka yüzünde yer almıştır.

Dolar, haftanın son işlem gününe düşüşle başladı!
Resesyon korkusu derinleşiyor! Dolar güne hareketli başladı! Dolar/TL yeni haftaya rekorla başladı!
1 Cent Kaç TL 2022 Hesaplama 73 bin Dolar Kaç TL 2022 Hesaplama 50 Cent Kaç TL 2022 Hesaplama 10 Cent Kaç TL 2022 Hesaplama 5 Cent Kaç TL 2022 Hesaplama Dolar kuru hareketlendi! İşte günün ilk rakamları... ABD enflasyonu piyasalara doping oldu: Para birimleri dolar karşısında değer kazandı 1000 dolar kaç TL? Dolar, ABD ekonomisinin resesyona girmesi sonrası değer kaybediyor... Bakan Nebati: Dövizle işiniz yok, TL ile iş yapın! Merkez Bankası'ndan yeni karar! Dolar güçlü seyrediyor... Dolar/TL kuru yükselişte Ev ve araba alacaklar dikkat: TL ile ödeme zorunluluğu getirildi! Kur korumalı mevduat sisteminde tarih değişti: Resmi Gazete'de yayımlandı! Kur korumalı TL mevduat için ilk ödemeler yapıldı: 591 milyar TL'ye ulaştı! Piyasalar yeni haftaya hareketli başladı: Dolar ve euroda ibre yeşili gösteriyor! Doların tansiyonu yükseldi: 15 TL'ye doğru koşuyor! Maliye Bakanlığı uyardı: TL'ye güvenmeye devam edin, riskli pozisyonlardan kaçının! Merkezi Yönetim bütçesi ocakta 30 milyar TL fazla verdi! "Enflasyon nisan ayında %50'nin altında zirve göreceğini tahmin ediyoruz" Kur korumalı TL mevduat hesabı nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz mesajları sonrası dolar hareketlendi! Kur Korumalı TL Vadeli Mevduatta alt/üst limit olmayacak! Dolar erimeye devam ediyor! 11 TL seviyelerinde... Doların ateşi iyiden iyiye düştü: 11 liranın altına indi! Dolar ne kadar düşer? 10 TL olur mu? Yeni mevduat sisteminin detayları sonrası gözler dolar kuruna çevrildi! 13 TL'yi aştı...