HES

Akarsu üzerinde “su toplama yapısı” yani “regülatör”e ulaşan su, cebri borulara aktarılır ve burada elektrik üreten alternatörlere bağlı bir türbinin çarklarını döndürmekte kullanılır. Elektrik üretiminin gerçekleştiği bu birime “santral” denir.

HES’lerdeki regülatör yapısı aracılığıyla su seviyesi kabartılır, böylece bir miktar düşü kazanılması sağlanır. Düşünün artması, üretilecek elektrik miktarının da artması demektir.

HES’ler “çevirmeli” ya da “çevirmesiz” olarak gruplandırılırlar.

Çevirmesiz HES’lerde, elektrik enerjisinin elde edileceği santral binası, akarsu üzerinde veya akarsu yakınında planlanır.

Çevirmeli HES’lerde ise su, regülatörden alındıktan sonra iletim kanallarında taşınarak santrale iletilir. Burada hedef düşünün ve dolayısıyla elektrik üretiminin artmasıdır.

Hes Kablo, elektrik elektronik ürün ihracatında Türkiye 4.'sü oldu
Hayat Eve Sığar uygulaması nedir, nasıl kullanılır, nereden indirilir? HES uygulaması ve e-Nabız aşı kartı nasıl alınır?
HES uygulamasına "AB Uyumlu Sağlık Pasaportu" butonu eklendi 'HES patladı' iddiasına Tesla Enerji'den yalanlama: Patlayacak kapağı yok Bozkurt'ta HES kapakları patladı mı? İki doz koronavirüs aşısı olanlar "aşı kimliği" alabilecek Koronayı sahtekarlar yayıyor! Toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu SMS ile süresiz HES kodu alma! E-devlet üzerinden HES kodu nasıl alınır? Milli Savunma Üniversitesi başvuruları başladı Aşı olan kısıtlamalardan muaf olacak mı? İstanbulkart'ta HES şartı bugün başladı! Rezidansa gidip oda istedi Sokak kısıtlamaları meyvesini veriyor HES uygulamasında telefon bluetooth kendiliğinden açılıyor sorunu nasıl giderilir? Korona hastası HES kontrolü sırasında yakalandı! Vaka sayısı yüzde 100 artmıştı... Harita tamamen kırmızı oldu Hayat Eve Sığar uygulaması Android iOS indir! HES nasıl ve nereden indirilir? Vaka sayısında tehlikeli tırmanış "Sakladığınız bilgi var mı?" On bir kişi adliyeye girerken yakalandı! Tramvay istasyonunda yanlış HES kodu paniği Salgında yeni önlemler geliyor HES kodu nedir, nasıl alınır? HES kodu başvurusu nasıl yapılır? İstanbul'da HES kodu ile ulaşım nasıl olacak? Metro, metrobüs marmaray da HES kodu zorunlu mu? Akıllı seyahat kartı nedir? HES kodu gibi zorunlu olacak! HES kodu olmayanlar giremeyecek! HES kodu ekmek kapısı oldu