Kovid-19 ile mücadelede yeni umut

Son günlerde vakalarda yaşanan tırmanış üzerine İçişleri Bakanlığı Kovid-19'la mücadele kapsamında ülke genelinde İSDEM uygulamasını devreye soktu. Aslında İSDEM yeni bir uygulama değil. Bir süredir Kırıkkale'de deneniyordu. Ve Kırıkkale özelinde büyük başarıya ulaştı. Şimdiyse 81 ilde vakaları azaltmak için umut oldu. İlk günden İSDEM'e bin 159 ihbar gelmesi, yazılım üzerinden gerçekleştirilen denetim sayısının da 5 bin 243'e çıkması umutları daha da artırdı.

İçişleri Bakanlığı koronavirüs ile mücadele kapsamında 20 Ağustos'ta valiliklere gönderdiği bir genelge ile salgınla mücadele açısından yeni bir dönemi başlattı. 

Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında sağlanan veri entegrasyonları ile gerek denetim faaliyetleri yürüten ekiplere anlık ve güncel veri aktarılırken gerekse denetim faaliyetlerinin ilçe, il ve ülke genelinde anlık planlama, yönlendirme ve takibi yapılabilmesine imkan tanıyan uygulamanın adı İSDEM.

Kovid-19 ile mücadelede yeni umut

Aslında İSDEM Bakanlık tarafından daha önce Kırıkkale'de pilot uygulama olarak devreye alınmıştı.

Korona virüs ile mücadele kapsamında pilot il Kırıkkale'de geniş kapsamlı yapılan denetimler sonucunda vaka sayılarındaki yükselişin durdurulduğu bizzat Vali Yunus Sezer tarafından duyurulmuştu. Sezer, "İnşallah hep beraber sonuçlarını göreceğiz. Şimdiden de görmeye başladık. En azından buradaki vaka sayısındaki tırmanışın önüne geçebildik. İnşallah bundan sonra da aşağıya doğru bir seyir izleyecektir" demişti.

İşte Kırıkkale'deki bu başarının ardından İSDEM cuma günü ülke genelinde yaygınlaştırıldı. 

İLK GÜNDEN İHBAR YAĞDI

Sistem vatandaşların, karşılaştıkları Kovid-19 tedbirlerine aykırı durum veya davranışları, HES ya da İSDEM uygulaması üzerinden veya 112, 155, 156 çağrı numaralarını arayarak ilgili biribe ihbar etmesi esasına dayanıyor. 

Gelen ihbar ise ilgili iş yeri ya da mahalle denetim ekiplerine bildiriliyor. 

Henüz birinci gününde olmasına rağmen İSDEM uygulamasına yurt genelinde bir günde gelen ihbar ve şikayet sayısı bin 159'a ulaştı. Yine son 24 saat içerisinde İl/İlçe Salgın Denetim Merkezlerince İSDEM yazılımı üzerinden gerçekleştirilen denetim sayısı da 5 bin 243 olarak gerçekleşti...

Kovid-19 ile mücadelede yeni umut ile ilgili etiketler HES İçişleri Bakanlığı Sağlık Bakanlığı İSDEM ihbar
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.