AİHM

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), uluslararası bir teşkilat olan Avrupa Konseyi'ne bağlı olarak 1959 yılında kurulmuş uluslararası bir mahkemedir. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ek protokolleriyle güvence altına alınmış olan temel hakların çiğnenmesi durumunda bireylerin, toplulukların, tüzel kişilerin ve diğer devletlerin, belirli usul ve kurallar dahilinde başvurabileceği bir yargı merciidir. 47 Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yargı yetkisini tanımaktadır. Mahkeme, Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunmaktadır.

Avrupa Birliği'nin günümüzde Avrupa Konseyi'ne ait bayrağı kullanıyor olması çeşitli kafa karışıklıklarına yol açıyorsa da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Avrupa Birliği'nin değil, hemen hemen tüm Avrupa devletlerinin üyesi olduğu ayrı bir uluslararası teşkilat olan Avrupa Konseyi'nin organıdır. Ancak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihadı, Avrupa Birliği için de olmazsa olmaz asgarî standartları oluşturmaktadır.

Azerbaycan affetmedi! Avrupa Konseyi ve AİHM’den çekiliyor
Göçmenlere ateş açmışlardı! AİHM'den Yunanistan kararı! AİHM kararına Bakan Tunç'tan sert tepki: "Kabul edilemez!"
AK Parti'den AİHM'deki skandallara tepki: Trajik bir hadise... Rusya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olmaktan çıktı! AİHM, Yunanistan’ın insan hakları ihlallerini tescilledi İngiltere'nin planı AİHM'e takıldı! Sığınmacıları Ruanda'ya gönderecek uçak durduruldu AİHM kararları, artık Rusya’da uygulanmayacak! Fuat Oktay'dan Avrupa Konseyi'ne 'Kavala' tepkisi: Devam eden yargı sürecine müdahale! Dışişleri Bakanlığı'ndan Avrupa Konseyi'ne Kavala tepkisi: Kasıtlı ve tutarsız Türkiye, Kavala'nın yargılanmasına ilişkin resmi görüşünü Avrupa Konseyi'ne gönderdi Dışişleri Bakanlığından Avrupa Konseyi'nin Kavala kararına yanıt AİHM'den FETÖ firarisi Akın İpek'e darbe! Başvurusunu kabul edilemez buldu Trabzonspor'dan AİHM'e şampiyonluk başvurusu İşte AK Parti'nin yeni reform paketi 'Demirtaş serbest bırakılsın' AİHM'nin kararı ve muhalefet şerhleri Yüz yüze eğitime verilen ara uzatıldı HDP'den 'Demirtaş'ı kurtaralım' çağrısı Hükümete AİHM tehdidi: Açlıktan ölürsünüz Ağıralioğlu bu kez de Demirtaş'a 'katil' dedi Tahliye talebine mahkemeden ret İYİ Parti'den Demirtaş çıkışı Demirtaş için seferber oldu Demirtaş'a Atatürklü savunma Bakan Soylu: Demirtaş teröristtir! 'Terör yanlısı karar bizi bağlamaz!' Türkiye AİHM kararlarına uymak zorunda mı? AİHM kararları bağlayıcı mı? AİHM: Demirtaş serbest bırakılmalı Türkiye'ye uygulanan tedbir kararı kaldırıldı