Almanya, ilk test iznini Türk profesöre verdi!

Almanya’da aşı araştırmalarına izin veren Paul Ehrlich Enstitüsü’nün Başkanı Prof. Paul Cichutek, virüse karşı bağışıklık kazandıracak aşının ilk test iznini Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında bulunduğu Mainz’daki BioNTech şirketine verdiklerini açıkladı.

Prof. Cichutek, ilk klinik denemesini “Kovid-19’a karşı güvenli ve etkili bir aşı yolunda bir kilometre taşı” diye niteledi ve aşının gelecek yılın ilkbahar aylarında hazır olacağını söyledi. Aşı testi üç aşamadan oluşuyor.

Birinci aşamada 18-55 yaş grupları arasında gönüllü 200 sağlıklı insanda denenecek. Daha önceki klinik araştırmalarında birinci test hayvanlar üzerinde deneniyordu. BioNTech Başkanı Prof. Dr. Uğur Şahin, ilk klinik araştırma sonuçlarını haziran ayı sonunda alacaklarını söyledi. İkinci klinik denemesi koronavirüs enfekte riski yüksek olan 55 yaş üzeri insanlar üzerinde denenecek. İkinci aşamada aşının koronaya karşı bağışıklık kazandırıp kazandırmadığı belirlenecek ve aşının dozu tespit edilecek. Üçüncü aşamada ise 20 bin kadar koronavirüs hastasında aşı test edilecek. Bu kitlesel denemede aşının yan etkileri olup olmadığı incelenecek. Paul Ehrlich Enstitüsü, bu üç aşamadan sonra hızla testlerin düzgün yapılıp yapılmadığını inceleyecek ve aşıya başlanmasına buna göre izin verecek.

BioNTech, aşı adayı üzerinde ilaç şirketi Pfizer ile ortak çalıştıklarını açıkladı. Prof. Uğur Şahin’in başında bulunduğu BioNTech şirketinin geliştirdiği aşı adayı mRNA denilen aşı maddesi, koronavirüsün genetik bilgilerini içeriyor. Aşı sonucu vücuttaki hücreler proteinleri alıyor ve virüs proteini, yani antigen üretiyor. Vücut da bu antigenlere karşı antikor üretiyor.

PROF. UĞUR ŞAHİN KİMDİR?
Prof. Dr. Uğur Şahin, İskenderun doğumlu. 4 yaşında ailesiyle Almanya’ya geldi. Ailesi Köln’de Ford fabrikasında çalışıyordu. Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti.
Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan ‘Ölümsüzlük Öldürücüdür’ programını izleyen Uğur Şahin, 19’uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich’i kendisine örnek alarak tıp okumaya karar verdi.

Köln Üniversitesi’nde okudu. Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi. Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cild kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu.

Prof. Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alana yöneldi. Prof. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştıktan 2008’de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech’de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

Almanya, ilk test iznini Türk profesöre verdi! ile ilgili etiketler Almanya aşı uğur şahin
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.