Adderall nedir, Ne işe yarar?

Adderall nedir? İlk olarak 1920'lerde Obertol adı ile satışa sunulan ilacın ne işe yaradığı ve nereden alınabileceği vatandaşlar tarafından son derece merak ediliyor. Adderall ABD'de bazı okullarda ve kamu kuruluşlarında kullanılmaktadır. Olumlu etkileri olduğu gibi yan etkileri de var mıdır, kaç paraya alınır, Adderall nedir? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık. Peki Adderall nedir? Ne işe yarar? Nereden alınır? Yan etkileri nelerdir? Adderall kaç para? Detaylar haberimizde...

Adderall nedir? İnternette hakkında çok fazla konuşulan, hatta bir kaç filme dahi konu olan Adderall vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki Adderall nedir? Bu sorunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz. Adderall ne işe yarar? Nereden alınır? Kaç para? Adderall nedir? İşte detaylar...

Adderall nedir, Ne işe yarar?

ADDERALL NEDİR NE İŞE YARAR?

Adderall®, eczacılıkta Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ve narkolepsinin tedavisinde kullanılan bir amfetamindir. Bazı ağır depresyonlarda da bu ilaç kullanılabilir. İlk olarak 1920'lerde Obetrol adı ile piyasaya çıkmıştır. Reçete ile satılan bir ilaçtır.

Adderall 1997'de suda çözülen tabletler olarak piyasaya sürülmüştür ve değişik amfetamin tuzları içerir. Başlıca aktif maddesi dekstroamfetamin ve racemic amfetamin tuzlarıdır.

ADDERALL NEREDEN ALINIR? YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Ülkemizde hem satılması hem de kullanılması yasak olan Adderall, yurtdışında sınav ve tez dönemlerinin vazgeçilmez ilacı olarak adlandırılıyor. Etken maddesi amfetamin olan bir ilaç olan Adderall, yurtdışında birçok ülkede özel reçeteyle satılıyor.

Dikkat ve odaklanma eksikliği olan kişiler için piyasaya sürülen bu ilaç, elbette kötü amaçlarla da kullanılıyor. Her şeyden önce herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerin bu ilacı aldıktan sonra 3-4 saat odaklandıkları dersin başından kalkmak dahi istemedikleri ve gördükleri kelimeleri anında ezberleyebildikleri söyleniyor. Bunun haksız rekabet yaratıp yaratmadığı tartışmaları bir tarafa dursun; Adderall'i alkol ile tüketerek kendini oldukça tehlikeli konuma sokan kişiler de mevcut.

Daha önce hakkında 'Take Your Pills' adında bir belgesel de çekilmiş olan bu ilacın gereksiz yere ve sürekli kullanımda ciddi bir bağımlılık yapması da söz konusu. Öyle ki ilaca duyulan bağımlılığın bir süre sonra sıradan aktiviteleri bile ilacı kullanmadan yapamaz hale getirdiği söyleniyor.

Sadece 2012 yılında 16 milyon kişiye reçeteyle verilen bu ilacın 116 bin kişide bağımlılık sebebiyle rehabilitasyon ihtiyacı doğurduğu belirtildi.

Özetle ihtiyaç duyanlar için oldukça faydalı bir ilaç olmakla birlikte, kötüye kullanıma çok ama çok uygun olduğu için uzak durmakta fayda var. Zaten yazımızın başında da belirttiğimiz gibi ilacın ülkemizde satılması ve kullanılması yasak. Bu yüzden odaklanamama sorununuz varsa tıbbi bir destek almanız en uygunu olacaktır.

LİMİTLESS FİLMİNDE KULLANILAN HAP GERÇEK Mİ OLDU?

Yazar Alan Glynn'in çok satan ilk romanından uyarlanan filmin yönetmenliği daha önce 2006 tarihli 'Sihirbaz (The Illusionist)' filmiyle tanıdığımız Neil Burger'a ait. Tüm filmlerinin senaryosunda da parmağı olan yönetmenin ilk defa sadece yönetmenliğiyle öne çıktığı filmin konusu şöyle:

Yaşamı pek de parlak olmayan Eddie, New York'ta düzensiz bir hayat yaşayan ve pek de başarılı sayılmayacak bir yazardır. Kız arkadaşından ayrıldığı bir gün yolda eski bir arkadaşıyla tanışan Eddie'nin hayatı tamamen değişecektir. Eski arkadaşından aldığı bir hap, Eddie'nin beyninin tam kapasite çalışmasını sağlıyordur. Bu ilaç sayesinde eski dünyası değişen, hayata farklı bir gözle bakmaya başlayan Eddie paraya, çekiciliğe ve yüksek bir zekaya sahip olur. Ama aradan çok zaman geçmez, bu yüksek güçün yan etkilerinin ortaya çıkması gecikmez...

ADDERALL NEDİR NE İŞE YARAR?

İlaç,canlı hücre üzerinde meydana getirdiği tesir ile bir hastalığın teşhisini, iyileştirilmesi veya semptomlarının azaltılması amacıyla tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan, canlılara değişik uygulama yöntemleri ile verilen doğal, yarı sentetik veya sentetik kimyasal preparatlardır. Ticari ilaçlar ilaç firmaları tarafından üretilir ve genellikle patentlidir. Etken maddesinin patent süresi dolmuş ve birden çok firmanın üretebildiği ilaçlara ise jenerik ilaçlar denir. İlaçlar uygulama yoluna, kimyasal özelliklerine ve etkilediği biyolojik sitemlere göre sınırlandırılabilir. Daha güvenilir ve geniş kullanım alanına sahip sınıflandırma sistemi ise Anatomical Therapeutic Chemical Classification Systemdir (ATC sistemi).

İlaçların sindirim kanalı aracılı ile kana geçiş yoluna enteral yol denir. Bunun dışında kalan injeksiyon, buğuseptil gibi ilaç alma şekline de parenteral yol denir.

Hazırlama Şekline göre ilaçlar:

Majistral İlaç: Doktor tarafından yazılan formüllü etken madde ve miktarlarına göre eczacının hazırladığı yapma ilaç şekli.
Ofisinal ilaç: Farmakope' de bulunan formüle göre eczacı tarafından hazırlanan, hazır bulundurulan ilaçlardır.
Müstahzar: Sağlık Bakanlığından alınmış ruhsatla ilaç firmaları veya ilaç laboratuvarları tarafından hazırlanan ilaçlar.
İlaçların kimyasal yapıları ile fizyolojik etkileri arasında bağlantı yoktur. Örneğin; alkollerin hem hipnotik, hem analgesik, hem de antibiyotik etkileri vardır. Çeşitli aminler de analgesik, antihistaminik ve antimalerial etki gösterebilir. Bu nedenle ilaçlar genellikle fizyolojik etkilerine göre sınıflandırılır:

Sinir sistemini etkileyen ilaçlar
Merkezî sinir sistemini etkileyen ilaçlar
Anestetik ilaçlar
Hipnotik ve sedatif ilaçlar
Analgesik ilaçlar
Perifer sinir sistemini etkileyen ilaçlar
Otonom sinir sistemini etkileyen ilaçlar
Kalp ve damar sistemini etkileyen ilaçlar
Sindirim sistemini ve barsakları etkileyen ilaçlar
Solunum sistemini etkileyen ilaçlar
Kemoterapik etki gösteren ilaçlar
Vitaminler ve hormonlar
Dezenfektan ve antiseptik etki gösteren ilaçlar
İlaç iki kısımdan meydana gelir:

Etkin madde (drog): Canlıda fizyolojik etki gösteren bir veya birkaç kimyasal madde karışımıdır.

Taşıyıcı (sıvağ): Etkin maddenin hasta tarafından kolay alınabilmesi veya iyi doze edilebilmesi için katılan fizyolojik etkisi olmayan kimyasal maddelerdir (glukoz, parafin, gliserin gibi).
İlaçlar tesirlerini veriliş yoluna göre iki şekilde gösterir:

Lokal tesir: İlacın tatbik edildiği bölgede meydana getirdiği tesirdir.
Sistemik tesir: İlacın kana karışıp dokulara yayıldıktan sonra organizmada meydana getirdiği etkidir.
İlaçların reçeteleme şekilleri

Reçetesiz satılabilen ilaçlar
Reçeteli satılan ilaçlar
Kontrole tabi ilaçlar
Kırmızı reçeteye tabi ilaçlar
Yeşil reçeteye tabi ilaçlar
Mor reçeteye Tabi ilaçlar
Turuncu reçeteye tabi ilaçlar
İlaçların saklama koşulları

Günümüzde pek çok ilaç oda sıcaklığında saklanabilir.
Soğuk zincirde saklanması gereken ilaçlar. (2-8 derece)
Işık almayan ortamda saklanması gereken ilaçlar.
Kuru yerde saklanacak ilaçlar.
İlaçların Son Kullanma Tarihi İlacın kalitesini belli bir tarihe kadar güvence altına alınması. Ülke koşullarına göre üretici firma bazen hızlandırılmış deneylerle (yüksek ısı ve nem) bazen de uzun süreli denemelerle bu tarihi belirler. Bazı ilaçların bu uzun süreli deneyler sonunda son kullanma tarihlerinde uzaklaşma söz konusu olabilir.

Tablet

Tablet formunda bir veya daha fazla etken madde yardımcı maddelerle birlikte genellikle toz şeklinde baskı ile veya kaplanarak katı hale getirilirler. Şeker kaplı renkli olanlarına draje denir. Kontrollü salınan ve uzun süre etkin olanları vardır. Oral yolla yutularak, dil altı, vaginal ve makattan kullanılanları vardır. Ağızdan kullanımda bir ilaç mide, bağırsak ve kalınbağırsakta emilebilir. Genellikle dolaşıma girerek etkisini gösterir. Çoğunlukla üretildikleri hal etkin halleridir. Bazıları midede veya emilim sırasında, bazen emildikten sonra karaciğerde aktifleşelerek etkin hale gelir. Bazıları da belli ölçüde yıkılarak bu geçişlerde bozularak etkinliği düşebilir. Bazı ilaçların yenilen yemeklerle emilmesi azalabilir. Demir preparatları Çay, Süt ürünleri ile etkisiz hale gelir. Bazı ilaçlar mutlaka aç kullanılmalıdır. Osteoporoz ilaçları ve Hipertansiyon ilaçları vs.. Bazı ilaçlar yemekten yarım saat önce kullanılmalıdır: kusmaya karşı olan ilaçlar, bazı diyabet ilaçları vb. Bazı ilaçlar yemek arasında, bazıları ise tok kullanılmalıdır. Bazıları Yardımcı maddeler ; Sıkılaştırıcılar, akışkanlaştırıcılar, tatlandırıcılar,kaydırıcılar ve pigmentler olabilir.

Efervesan tablet
Aslında tablet halinde hazırlanır, farklı olarak suda eritilerek kullanılan preparatlardır. Dahilen ve haricen kullanılan türleri vardır.

Kapsül
İlacın içeriğinin belli bir bölgeye kadar gastrointestinal sisteme karışmaması veya uygun formülasyon kaygısı gibi nedenlerle bazen ilaç etken maddesi dolgu maddesiyle birlikte değişik materyallerden yapılmış kapsüller içinde verilir.

Flakon
Üstü lastik kaplı küçük steril çam şişecik. Çoğunlukla içinde enjeksiyonluk toz bulunur. Bu tozlar çözelti içersinde bozulabileceğinden ampul yerine, flakona konur. Yanlarında genellikle izotonik enjeksiyon sıvağı içeren ampul bulunur. Bazı demir preparatları oral yolla kullanılan flakonlar halindedir.

Ampul
Enjeksiyon uygulamalarında kullanılan ilaçların saklanmasında kullanılır. Çoğunlukla im (kas içine) ve iv (damar içine) uygulanır. Steril ve izotonik hazırlanırlar.

Krem
Ana madde: Krem
Deriye sürülerek uygulanan yarı katı preparatlardır. Su bazlıdır.

Merhem
Deriye sürülerek uygulanan yarı katı preparatlardır. Yağ bazlıdır.

Şampuan
Özellikle kepeğe karşı ketakonazol içeren preparatlarda tercih edilir. Vizkoz sıvı preparatlardır.

Paket
toz ilaç bir defalık dozunun özel kâğıt ambalajda hazırlanmış şekline denir. oral yolla kullanılır.

Toz
Yapma ilaçların çoklukla yapıldığı dönemlerde Kaşe ile hastalara sunulurdu. Artık Farmasötik bir şekilden daha çok, bazı farmasötik şekillerin içerdiği etken ve yan maddelerin fiziksel durumunu ifade edebilir. Kapsüllerde sıklıkla kullanılır.

Transdermal sistem
Deri üstüne yapıştırılan bant. Bant ile deri içersinde ilaç muhafaza eder. İlacı kontrollu salması avantajıdır. Uygulama bölgesinde hassasiyete neden olabilir. Uygulama bölgesinin kılsız olması tercih edilir.

İmplant sistem
Deri altına uygulanan ilaçlardır. Salınımı kontrollü olduğu çoğunlukla tercih edilir. Etkisi aylarca sürebilir.

İnhaler sistem
Genellikle içinde toz bulunan havanın bazen de spreylerin çekilmesi esasına dayanan preparat. Solunum yolları hastalıklarında sıklıkla tercih edilir.

Süspansiyon
Sıvı içersinde toz dağılımının bulunduğu preparatlardır. Kullanılmadan önce çalkalanmalı veya karıştırılmalıdır. Şurup ve Flakon çoklukla kullanıldığı Farmasotik şekillerdir.

Şurup
Sıvı halde bulunan ve oral yoldan kullanılan ilaçların çoğunlukla saklamak için kullanılır. Genellikle 40-200 ml şişeler içinde bulunan çözelti, emülsiyon veya süspansiyonlardır.

Supozituar (fitil)
Genel olarak makat tan kullanılan yarı katı ilaç formu.

Losyon
Çoklukla saç ve deriye uygulanan sıvı preparatlardır.

Emülsiyon
Sıvı içerisinde çözünmeyen başka bir sıvının emülgatör yardımıyla homojen dağıtıldığı sistemlerdir.

Damla
Genellikle çözelti ve emülsiyon formunda göze kulağa ağza ve buruna lokal uygulanan steril preparatlardır.

Sprey
Cilde veya ağza uygulanabilen sıvı preparatlardır.

Ovül
Vajinal suppozituar. Vajinaya uygulanan ısıyla merhem kıvamına dönüşen haricen kullanılan tablet şeklindeki ilaç formu.

Adderall nedir, Ne işe yarar? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.