ABD'nin "Rusya sizi işgal edecek" propagandasının sebebi ne?

Nuran Yıldız: ABD ordusu bir ülkeye girecekse, yapılacaklar listesinin ilk sırasında “istihbarat niteliğini artırmak”, ikinci sırasında ise “psikolojik ve aldatıcı etkileme operasyonları” denen iletişim planları yer alır. Hedef, kendisine karşı direnci kırmak ve konu ülkenin halkını kendi yanına çekmektir.

Ukrayna krizi artarak devam ederken, ABD'den günlerdir Rusya'nın kısa süre içinde işgal operasyonuna başlayacağı yönünde duyurular yapılıyor.


Hatta ABD'li yetkililer zaman zaman "işgalin başlayacağı" güne yönelik tarih açıklıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ise Rusya'nın ülkesini işgal edeceği iddiasına dair 'kanıtların' paylaşılmasını istedi. Ancak şu ana kadar kamuoyu ile bu yönde somut bir bilgi paylaşılmadı.

Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'yı işgal edeceklerine yönelik iddiaları kesin bir dille reddetti, "İşgal iddiaları bilgi terörizmidir" dedi.

Peki ABD'nin "Rusya Ukrayna'yı işgal edecek" diyerek çalmaya başladığı savaş tamtamlarının arkasında yatan sebep ne?

Bu konuda daha önce yazdığı “Tanklar ve Sözcükler” kitabını referans gösteren iletişim profesörü, SuperHaber yazarı Nuran Yıldız dikkat çekici tespitler yaptı.

Bu haftaki yazısının "Ukrayna bahane, algı savaşı şahane" başlıklı bölümünde ABD'nin psikolojik savaş taktiklerine değinen Yıldız şunları kaydetti;

"“Tanklar ve Sözcükler” kitabım 2007’de basıldığında, askeri okullarımızda çok ilgi görecek sanmıştım.

Öyle olmadı, nedenini de 15 Temmuz’da anlamıştık.

Kitabımın 70. ve devam sayfalarında Pentagon’un “etkileme operasyonları”nı yazmıştım.

ABD ordusu bir ülkeye girecekse, yapılacaklar listesinin ilk sırasında “istihbarat niteliğini artırmak”, ikinci sırasında ise “psikolojik ve aldatıcı etkileme operasyonları” denen iletişim planları yer alır.

Hedef, kendisine karşı direnci kırmak ve konu ülkenin halkını kendi yanına çekmektir.

ABD’nin Türkiye ile bir türlü göremediği hesabının altında, 28 Aralık 2001’de General Franks’in Başkan Bush’a sunduğu “etkileme operasyon planı”nı engelleyen 3 Mart tezkeresinin hıncı vardır.

General Franks, saldırı planını kısa sürede, çok fazla birlikle Irak’a girerek yoğun görünürlükle medyayı kapsamak üzerine yapmıştı. Bu hız nedeniyle operasyona da “mıhlama” adını vermişlerdi.

Tezkere TBMM’den geçmeyip Türkiye sahası kullanılamayınca, Pentagon’un “önce zihinleri işgal et” kuralı hayata geçmedi.

Irak batağına saplanıp kalmalarında hep Türkiye’yi suçladılar.

Şimdi bir benzeri Ukrayna’da yapılıyor. “Rusya sizi işgal edecek” diyerek direnci kırma, taraftar bulma çabası.

Yeni zamanlarda zihinlerde kazanan, sahada da kazanıyor."

YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

 

ABD'nin "Rusya sizi işgal edecek" propagandasının sebebi ne? ile ilgili etiketler Ukrayna Rusya ABD Nuran Yıldız köşe yazıları
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.