21 Mayıs Çerkes Sürgünü nedir? Ne zaman oldu?

21 Mayıs Çerkes Sürgünü nedir? Çerkes Sürgününün üzerinden 155. yıl geçti. Uzun yıllar geçmesine rağmen acısı hissedilmeye devam eden özel gün önemini koruyor. Resmi olmayan rakamlara göre, 1,5 milyona yakın Çerkes sürgüne tabi tutulurken yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı 400 bin ila 500 bin kişi hayatını kaybetti. Çerkes sürgününün önemi araştırılmaya başladı. İşte 21 Mayıs Çerkes Sürgünü nedir? Ne zaman oldu? Merak edilen detaylar haberimizde...

21 Mayıs Çerkes Sürgünü nedir? Resmi olmayan rakamlara göre, 1,5 milyona yakın Çerkes sürgüne tabi tutulurken yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı 400 bin ila 500 bin kişi hayatını kaybetti. Çerkes sürgününün önemi araştırılmaya başladı.Çerkes Sürgününün üzerinden 155. yıl geçti. Uzun yıllar geçmesine rağmen acısı hissedilmeye devam eden özel gün önemini koruyor. İşte 21 Mayıs Çerkes Sürgünü nedir? Ne zaman oldu? Merak edilen detaylar haberimizde...

21 Mayıs Çerkes Sürgünü nedir? Ne zaman oldu?

ÇERKES SÜRGÜNÜ NEDİR?

1763-1864 yıllarındaki Rus-Kafkas savaşları, tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçti. 101 yıl süren savaşlarda 500 binden fazla Kafkasyalı hayatını kaybederken, savaş sonunda yüz binlerce Çerkes ana vatanını terk etmek zorunda kaldı.

21 Mayıs 1864’de Soçi yakınlarında Kbaada Vadisi'ndeki savaş Çarlık Rusyasının galibiyetiyle sonuçlanırken, Çerkesler için de "sonun başlangıcı" oldu.

Çarlık Rusyasının nüfus politikası çerçevesinde yaklaşık 1,5 milyon Çerkes,Tuapse, Soçi ve Sohum gibi liman kentlerine toplanarak başta Varna, Samsun, Sinop ve Trabzon olmak üzere Osmanlı topraklarına sürüldü. Ancak sürgün sırasındaki yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı, resmi olmayan rakamlara göre 400 bin ila 500 bin arasında Çerkes hayatını kaybetti. Ağırlıklı olarak Anadolu ve Rumeli topraklarına sürülen Çerkesler, daha sonra Suriye ve Ürdün gibi bölgelere göç etti.

21 MAYIS ÇERKES SÜRGÜNÜ: 155 YILDIR DİNMEYEN ACI

1,5 milyona yakın Çerkesin Çarlık Rusyası'ndan sürgün edilişinin üzerinden 153 yıl geçti. İtalyan tarihçi Grassi sürgünü anlattı:

Çerkeslerin Çarlık Rusyası'ndan sürgüne tabi tutulmasının üzerinden 153 yıl geçti. Çarlık Rusyası ile Osmanlı arasında 21 Mayıs 1864’de Soçi yakınlarında Kbaada Vadisi'ndeki savaşın Çarlık Rusyası’nın galibiyetiyle sonuçlanmasının ardından başlayan sürgünde resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes zorla göç ettirildi. Yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden dolayı 400-500 bin kişi hayatını kaybetti.

Ünlü İtalyan tarihçi İtalya'nın La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Türkolog Dr. Fabio Grassi yeni çalışması “Yeni Bir Vatan: Çerkeslerin Osmanlı İmparatorluğu'na Zorunlu Göçü” ile Türkiyeli okuyucuyla buluşmaya hazırlanıyor. Grassi kitabına ve 21 Mayıs Çerkes Sürgünü Anma Günü’ne ilişkin ilişkin BirGün’ün sorularını yanıtladı.

21 Mayıs Çerkes Sürgünü nedir? Ne zaman oldu? ile ilgili etiketler 21 Mayıs
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.