21 Mart gece gündüz eşitliği nedir? İlkbahar Ekinoks'ta neler yaşanır?

21 Mart İlkbahar Ekinoksu için geri sayım başladı. Kuzey Yarım Küre'de gündüzlerin uzaması anlamına gelen Ekinoks'ta Güney Yarım Küre'de geceler uzamaya başlıyor. 21 Mart 2021 tarihinde gerçekleşecek gündüz gece eşitliği için merak edilen bilgiler haberimizde.

Her yıl iki kez gerçekleşen gece gündüz eşitliği ekinoksu bu yıl 21 Mart 2021 tarihinde gerçekleşecek. İlkbaharın başlangıcı ve havaların ısınması anlamına gelen İlkbahar Ekinoksu'nda neler yaşanır?

21 MART 2021 İLKBAHAR EKİNOKSU

Gece gündüz eşitliği olarak bilinen Ekinoks, yılda iki kez gerçekleşir. Halk arasında da merakla takip edilen bu coğrafi olayın asıl nedeni Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucu aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. İlkbahar ekinoksu ve Sonbahar EKinoksu olarak iki tanedir.

21 Mart ekinoksu nedir? Ekinoks ile neler gerçekleşecek?

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

21 Mart gece gündüz eşitliği nedir? İlkbahar Ekinoks'ta neler yaşanır? - Resim : 2

Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

 

21 Mart gece gündüz eşitliği nedir? İlkbahar Ekinoks'ta neler yaşanır? ile ilgili etiketler 24 Mart 21 mart ilkbahar ekinoksu ekinoks
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.