2018 seçimlerinde kaç doğumlular oy verebilecek?

2018 seçimlerinde kimler oy kullanabilecek? Vatandaşlarımız bu konu hakkında merakla araştırma yapmaya devam ediyor. Türkiye, Kasım 2019'da yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için 'erken seçim' kararı verdi ve 24 Haziran 2018 tarihi belirlendi. Kasım 2019'da yapılması beklenen seçimlerin 5 ay geriye çekildi. Peki, 2018 seçimlerinde kimler oy kullanabilecek? Detayları haberimizde bulabilirsiniz..

2018 seçimlerinde kaç doğumlular oy kullanabilecek? Vatandaşlarımız bu sorunun cevabını merakla araştırmaya devam ediyor. İlk planlara göre örneğin 3 Kasım 2019 Pazar günü yapılacak seçimlerde 3 Kasım 2001'de doğan biri, 18 yaşını tam doldurduğu için sandığa gidebilecekti.2017 yaş verilerine göre 15-19 yaş aralığında 6 milyon 623 bin 319 kişi bulunuyor. Peki, 2018 seçimlerinde kimler oy kullanabilecek? Kaç doğumlular oy verecek? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

2018 seçimlerinde kaç doğumlular oy verebilecek?

2018 ERKEN SEÇİMLERİNDE KAÇ DOĞUMLULAR OY KULLANABİLECEK?

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi için 26 Ağustos 2018'i işaret etmesi siyasette baş döndüren trafiği de beraberinde getirdi. 48 saatlik yoğun sürecin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bahçeli'yle bir araya geldi. Söz konusu kritik görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin 24 Haziran 2018'de yapılacağını açıkladı.

Kasım 2019'da yapılması beklenen seçimlerin 5 ay geriye çekilerek, 24 Haziran 2018'de yapılacak olması oy kullanmayı bekleyen gençlerin de takvimini değiştirdi.

2001 DOĞUMLULAR OY KULLANAMAYACAK

İlk planlara göre örneğin 3 Kasım 2019 Pazar günü yapılacak seçimlerde 3 Kasım 2001'de doğan biri, 18 yaşını tam doldurduğu için sandığa gidebilecekti.

24 Haziran 2018 erken seçim tarihi ise 3 Kasım'da oy kullanabilecek gençlerin seçim planlarını değiştirdi. Buna göre erken seçim tarihi olan 24 Haziran 2018'de 18 yaşını dolduramayan kişiler sandığa gidemeyecek.

24 Haziran 2000'de doğan biri ise 24 Haziran 2018'de Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için oy hakkını kullanabilecek.

2017 yaş verilerine göre 15-19 yaş aralığında 6 milyon 623 bin 319 kişi bulunuyor. Bu kişilerin 3 milyon 400 bin 443'ü erkek, 3 milyon 222 bin 876'sı ise kadın. 6 buçuk milyonu aşan nüfus oranları içerisinde 18 yaş bandında da çok sayıda gencin bulunduğu biliniyor.

16 Nisan'daki Anayasa Değişikliği'ne ilişkin halk oylaması kapsamında seçilme yaşına dair de önemli bir düzenleme getirilmişti. Daha önce 25 olan seçilme yaşı, yeni sistemle birlikte 18’e düşürüldü. Buna göre 2019'da seçilebilecek biri, 18 yaş bandında olması durumunda yaş şartını karşılayamazsa aday olamayacak.

Erken seçim tarihi 24 Haziran olarak belirlendi.

24 HAZİRAN'DA HANGİ SEÇİMLER YAPILACAK?

Normalde Kasım 2019’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi erkene alındı ve 24 Haziran 2018’de gerçekleşecek. Erken seçim kararı belediye başkanlığı seçimlerini yani yerel seçimleri etkilemedi. Anayasal takvime göre planalanan belediye seçimleri tarihi değiştirilmedi. Yerel seçimlerin Mart 2019’da yapılması planlanıyor.

SEÇİMLER NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme sonrasında açıklama yapmak üzere dün saat 15.53’te kameraların karşısına geçti. Erdoğan, seçimin 24 Haziran’da yapılmasına karar verildiğini açıkladı.

YEREL SEÇİM NEDİR?

Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın bir biçimde sağlanması ve idarede etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında merkezi bir konuma sahiptirler. Yerel demokrasi bakımından yerel yönetimlerin seçimle gelmeleri büyük önem taşımaktadır. Anayasa'nın 67. Maddesinde yerel yönetimlerin karar organlarının seçimle iş başına geldikleri açıkça belirtilmiştir. Yerel seçim vatandaşların belirli süreler için köy, mahalle, belde, ilçe veya ilinin yerel hizmetlerini yerine getirmesi için yöneticilerini seçmesi demektir. Örnek olarak belediye başkanı seçimi ve muhtar seçimi yerel seçimlerdendir.

YSK TAKVİMİ AÇIKLAYACAK

Genel Kurul'da, erken seçim kararının çıkması için, oylamaya katılan milletvekillerinin yarısından bir fazlasının oyu gerekiyor. Ardından da Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıklayacak.

24 Haziran'da seçmen hem milletvekilliği hem de cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanacak. Ilk turda cumhurbaşkanı adaylarından hiç biri yüzde 50 artı 1 oy alamazsa, 8 Temmuz Pazar günü ikinci tur oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk turda en çok oy alan iki aday katılabilecek. En yüksek oyu alan isim Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.

ERKEN SEÇİM NE ZAMAN?

Türkiye'de gözlerin çevrildiği Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bahçeli arasındaki 'erken seçim' zirvesi 14.00 sularında sona erdi. MHP lideri Bahçeli görüşme sonrasında açıklama yapmadan partisinin genel merkezine döndü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'deki kritik zirvenin ardından erken seçim ile ilgili açıklamalarda bulunuyor:

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Değerli basın mensupları bugün, MHP genel Başkanı Devlet Bahçeli ile oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Bahçeli ile çeşitli defalar bir araya gelerek iç ve dış gelişmeler üzerinde görüş alış verişinde bulunmuştuk. Bugün de oldukça geniş yelpazede istişare ettik. Bahçeli'nin dün ifade ettiği Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi tekliini de değerlendirme fırsatı bulduk. 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığa uğratılması siyasette bir tarihtir. Milletimizin kahramanlığı unutulmayacaktır. 29 gece tutulan nöbetler sembol olmuştur. Yenikapı'da yaptığımız milyonlarca vatandalın katıldığı mitingte verdiği mesajı çok net ortaya koymuştur. Nitekim 16 Nisan'da önümüzü açması ortaya çıkmıştır. Bahçeli'nin ön açması ile yönetim değişikliğini hayata geçirme fırsatı bulduk. Türkiye hala 16 Nisan'dan sonra eski diye ifade ettiğimiz sistemle yönetilmektedir. Cumhurbaşkanı ile hükümetin uyumu sayesinde sorun yaşanmıyor gibi görünse de eski sistemin hastalıkları ortaya çıkıyor. 2019 Kasım seçimlerine kadar dişimizi sıkmaktan yana olmaktaydı. Suriye ve Irak merkezli yaşanan tarihi önemdeki hadiseler. Türkiye'nin belirsizlikleri bir an önce aşması gerkemektedir. Yeni yönetim sistemine geiş giderek aciliyet göstermektedir. Bahçeli'nin çağrısınuı yetkili kurullarla görüştük. Ülkemizin karşı karşıya bulunduğıu sorunlar nedeniyle olumlu yaklaştık.

Seçim konusunu ülkemizin gündeminde bir an önce çıkarmak şarttır. Seçimlerin 24 Haziran'da yapılmasına kararr verdik.

2018 seçimlerinde kaç doğumlular oy verebilecek? ile ilgili etiketler 2018 seçimleri kim oy kullanabilecek
GÜNÜN VİDEOSU

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı.