2017 Muharrem ayı ne zaman başlayacak?

2017 Muharrem ayına sayılı günler kala binlerce vatandaş Eylül ayının kaçına denk geldiğini merak etmeye başladı. İslam dünyası açısından önemli ayların başında yer alan Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı ile birlikte Hicri takvimde yeni yıla girilir ve bu aya özel ibadetler yapılır ve Aşure günü kutlanır? Hicri yılbaşı ne zaman? Peki Aşure gün ne zaman başlayacak? Muharrem ayı Eylül ayının kaçına denk geliyor? Muharrem orucu nasıl tutulur? Merak edilen soruların cevapları haberimizde

Muharrem ayı Peygamberimiz (s.a.v) tarafından Şehrullah (Allah'ın Ayı) olarak tanımlanmış, Cenab-ı Allah'ın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir aydır. İslam için çok önemli bir yere sahip olan Muharrem ayı Aşure günününde habercisidir. Peki bu özel ayda yani Muharrem ayından hangi ibadetleri yerine getirmek hangi namazları kılmak ve hangi duaları okumak vaciptir? Hicri yılbaşı ne zaman? 2017 Muharrem ayına sayılı günler kala binlerce vatandaş Eylül ayının kaçına denk geldiğini merak etmeye başladı. Peki Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem orucu nasıl tutulur? Aşure günü ne zaman başlıyor? Merak edilen soruların cevapları haberimizde

hicri-yilbasi-ne-zaman-640x360

2017 MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvime göre, 2017 yılında Muharrem ayı 21 Eylül 2017 Perşembe günü başlayacak.

muharrem_ayi_orucu_kac_gun_tutulur_muharrem_ayi_ibadetleri_1475312270_7131

MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu, faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.

Muharrem orucu, tıpkı normal oruç gibi tan yerinin ağarmasıyla imsak vaktinde başlar ve akşam ezanının okunmasıyla son bulur. Hz. Peygamber, Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması Aşureden önceki gün, Aşure günü ve Aşureden sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür.

MUHARREM AYININ İLK GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Hazreti İbn-i Abbas (Radıyallâhu Anhüma)'dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Her kim Zilhicce ayının son gününde ve Muharrem ayının ilk gününde oruç tutarsa o kimse, geçmiş seneyi oruçla tamamlamış ve gelecek seneye oruçla başlamış olur. Allâh-u Te'âlâ tutmuş olduğu bu orucu, elli senelik günahına keffaret kılar (tutmuş olduğu bu oruç sebebi ile elli senelik günahı bağışlanır.)" (Abdülkadir-i Geylani, El-Gunye: 2/316; Abdurrahman b. Yusuf, İmadül İslâm:386)

lollitop-45-ramadan-2010-files-r45-24752201_1

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.

Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.

Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir.

MUHARREM AYINDA YAPILAN İBADETLER NELERDİR?

Muharrem ayında yapılması gereken ibadetler şunlardır;

Sıla-i rahim yapılmalı. Yani salih akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini almalı.

Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)

Çok selam vermeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)

Çoluk çocuğunu sevindirmeli! Hadis-i şerifte, (Aşûre günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur) buyuruldu. (Beyhekî)

Gusletmeli. Hadis-i şerifte, (Aşûre günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir) buyuruldu. (Şir'a) [Bu sevaplar, itikadı düzgün olan, namaz kılan ve haramlardan kaçan mümin içindir. Bunlara riayet etmeyen kimse, Aşure günü, bir değil, defalarca gusletse, günahları affolmaz.]

İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap, okumalıdır. Ayrıca Kur'an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir'a)

57f76cdcc03c0e332c0e9888

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının 10. günü ihya ettiğimiz bu kutlu gün, 30 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Aşure ayında vatandaşlar komşularına, dost ve akrabalarına yılda bir defa aşure dağıtıyor.

AŞURE GÜNÜNÜN ANLAMI NEDİR?

Allah’ın ayı Muharrem olarak bilinen (Şehrullahi’l-Muharrem) ayı İlahi bereketi ve feyzi temsil eder. Allah’ın ihsanı ve lütfu Muharrem ayında kullarına bolca verilmektedir. Muharrem ayında Aşura yapılmasıda Müslümanlarca oldukça önem arz etmektedir. Osmanlı’da dahada yaygınlaşan Aşura yapımının tarihçesine bakmak gerekirse Arapça ‘Aşara’ kökünden türemiştir. Kur’an-ı Kerim’de ise Fecr suresinin 2. ayetinde Türkçe manası olarak şu şekilde geçmektedir “Yeminler olsun o on geceye”. Aşura gününde 10 farklı peygamberin başından büyük hadiser geçmiştir bu hadiseler ise şu şekildedir;

1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.
2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.
3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.
4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.
5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır.
6. Hz. İsa (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir.
7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir.
8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.
10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

2017 Muharrem ayı ne zaman başlayacak? ile ilgili etiketler Muharrem ayı 21 Eylül Diyanet İşleri Başkanlığı hicri yılbaşı muharrem orucu aşure günü
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını Akıncı İHA'nın bulmasından rahatsız oldu!

Gazeteci Fatih Altaylı, İran’da düşen helikopterin enkazını AKINCI İHA’nın bulmasından rahatsız oldu. Dünya AKINCI TİHA'yı ayakta alkışlarken, 'Fazla kasılmaya gerek yok yani' diyerek küçümsemeye kalkan Altaylı'ya tepki yağıyor.