10 soruda göz lazeri hakkında her şey

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Aylin Kılıç, lazerle göz çizdirme operasyonu hakkında bilgi verdi.

Bugüne kadar tıp literatürüne kendi adıyla giren eyeline yönteminin de aralarında bulunduğu göz hastalıkları alanında pek çok çalışması olan Doç. Dr. Aylin Kılıç 50 binin üzerinde başarılı operasyona da imza attı. Kılıç, göz kusurlarının giderilmesinde lazer hakkındaki 10 bilgiyi güncelledi.

Lazer göz ameliyatı güvenlimidir? Uzun dönemli sonuçları biliniyor mu?

Tıp dünyasında 31 milyon’un üstünde lazer ameliyatı gerçekleştirilmiştir. Çok sıkı kuralları olan ABD’de her yıl 1 milyonun üstünde lazer ameliyatı yapılmaktadır. Yöntemin ABD’de FDA onayı, Avrupa Birliği’nde CE onayı bulunmaktadır. Excimer Lazer ameliyatlarının yaklaşık olarak 20 yıllık bir geçmişi vardır. Bu yıllar içerisinde gitgide daha da geliştirilmiş teknoloji belirgin bir biçimde oturmuştur.

Lazer ameliyatı sadece bir kez mi yapılabilir?

Lazer ameliyatı birçok kez uygulanabilir. Ancak, çok nadiren birden fazla ameliyata gerek duyulur.

Lazer ameliyatının riski komplikasyonları var mıdır?

Her tür cerrahi girişimde olduğu gibi Lazer refraktif cerrahide de bazı risk ve komplikasyonlar vardır. Bu sorunların birçoğu hafiftir. Lazer ameliyatını yapacak hekimin bilgisi, eğitimi, tecrübesi ve kornea hastalıkları ve refraktif cerrahi konusunda üst ihtisasının olması risklerin değerlendirilmesi ve sorunlara zamanında müdahale için önemlidir.

Göz doktorları neden lazer göz ameliyatı olmuyor?

Hem Türkiye’de hem de yurtdışında birçok doktor ve göz doktoru başarıyla lazer ameliyatı olmuştur. Ayrıca birçok doktor yakını ve akrabası bu ameliyatı başarı ile geçirmişlerdir. 2014 yılında dünyanın en saygın bilimsel göz dergilerinden olan Journal of CataractRefractiveSurgery’de 226 doktor ve göz doktorundan oluşan hasta grubunun 3 yıllık lazer ameliyat sonuçları yayınlanmış ve çok iyi sonuçlar bildirilmiştir.

Unutmayalım ameliyattan önce uygunluk testi başarılı olan hastalar sadece ameliyat olabilmektedir. Doktorda olsanız gözünüz uygunluk testlerinden başarılı olarak geçmediyse ameliyatı mümkün olamamaktadır.

Lazer ameliyatından sonra katarakt ameliyatı veya başka bir göz ameliyatı yapılabilir mi?

Lazer ameliyatından sonrasında diğer göz ameliyatları başarıyla gerçekleştirilebilir. Herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Tarafımızca yapılan hesaplamalara yönelik çalışmamız ile 2011 yılında Viyana’da Lazer ameliyatı sonrası katarakt merceği hesaplanması ile ESCRS kongresinde birincilik ödülü alınmıştır.

Lazer ameliyatından sonra dereceler tekrar geri gelir mi?

Lazer işlemi ile kalıcı doku şekillendirilmesi yapılmaktadır. 10-15 yıllık takip çalışmalarında derecelerin geri gelmeyeceği gösterilmiştir. Ancak işlem öncesi çok yüksek derecesi olanlarda, gizli derecesi olanlarda ve hastaların yüzde 5’inde lazer ameliyatı sonrasında göz derecelerinde çoğunlukla fazla olmayan oynama olabilir. Bu hastalara da gerekirse düzeltme (touch-up) lazeri yapılabilir.

Lazer ameliyatı sonrasında derecelerim sıfır olabilir mi? Gözlükten kesinlikle kurtulur muyum?

Lazer işlemi sonrasında derecelerin sıfır veya sıfıra yakın olması beklenmektedir. Lazer ameliyatından sonra yüzde 98 oranında gözlükten kurtulursunuz.

Lazer ameliyatından sonra yakın gözlüğü takmam gerekir mi?

Lazer olsun olmasın, miyop, hipermetrop, astigmat farketmeden bütün insanların 45 yaşları civarında yakını görme uyumlarında sorunlar belirginleşir. Bu durumun lazer ameliyatı ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Ancak miyop hastalar lazer ameliyatıyla normale yakın bir hale getirildiklerinde, bütün normal (emetrop) insanlar gibi 40-45 yaşlarından sonra yakın gözlüğüne ihtiyaç duyabilirler. Bunu aşmak için de çeşitli yollar mevcuttur.

Gözlerim çok hareketli ve oynuyor, lazer olabilir miyim?

Günümüzde kullanılan lazer cihazları gözünüzün hareketlerini takip ederler, o nedenle lazer olabilirsiniz.

Lazer ameliyatından sonra gözümde kuruluk olacak mı?

Lazer ameliyatlarından sonra ilk 6 ayda kuruluk görülebilir, ancak nadirdir.

Bilgisayara bakabilir miyim? Sürekli damla kullanmam gerekir mi?

Bu evrede günde 3-4 defa suni gözyaşı damlalarının kullanılması gerekebilir.

GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.