ABD'den Suriye'de petrol bölgesinde yeni üs

Suriye'nin kuzeyinde Demokratik Suriye Güçleri'nin denetimindeki Şeddadi kentinde ABD, DAEŞ ile mücadele kapsamında askeri havaalanı kuruyor. Suriye Demokratik Güçleri'nden bir yetkili, ABD'nin Haseke ile Şeddadi arasında askeri üs kurmaya başladığını belirterek, üssün yapıldığı yerin petrol bölgesi olduğunu söyledi.

ABD'nin, DAEŞ ile mücadele kapsamında Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde bir askeri hava üssü daha kurduğu belirtildi. Daha önce Suriye'nin kuzeyindeki Kobani ile Rımelan kentlerinde askeri üs kuran ABD, bu kez Irak sınırına yakın olan ve petrol bölgesi olan Şeddadi kentini seçti.

Çalışması halen devam eden askeri üssün çevresinin güvenliği YPG'nin öncülük ettiği Suriye Demokratik Güçleri tarafından sağlanıyor. Askeri üs Ekim ayında yapılması planlanan Rakka operasyonunda aktif olarak kullanılacak.

Üs, petrol ve gaz bölgesine yapılıyor

Askeri üs kurma çalışmalarının bir süredir devam ettiğini belirten yetkili şöyle konuştu: "ABD daha önce DAEŞ ile mücadele kapsamında Haseke'ye bağlı Rımelan kentinde ile Halep'e bağlı Kobani kentinde askeri havaalanı açmıştı. Bu kez Haseke'ye bağlı Şeddadi'de askeri üs açacak. Üs, Haseke ile Şedadi yolu arasında bulunan Hekli Cibis bölgesinde kurulacak. Orası büyük bir petrol bölgesi. Aynı zamanda gaz bölgesi. Şeddadi, SDG tarafından alındıktan sonra ABD askeri, o bölgede kalıcı oldu. ABD askerleri şimdi Üssün yapılacağı yerde bulunuyorlar. Üs ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Yakın bir zamanda bitmesi bekleniliyor. Üs, Rakka operasyonunda da kullanılacak. Bu üsse silah da bırakılabilecek."

SDG'ye silah yardımları bu üsten yapılacak

Fransa Kobani’de askeri üs kuruyor ABD'nin daha önce yapımına başladığı Kobani ile Rımelan hava üslerinin kullanılmaya başladığını da aktaran yetkili, "Kobani ile Rımelan üssü faaliyete geçti. Uçaklar, silah ve diğer ihtiyaçlar ikmal edilmeye başlandı. Askeri üs, koalisyon güçleri tarafından da kullanabilecek ve Suriye Demokratik Güçleri'ne silah yardımları bu üsler üzerinden de yapılacak. Rakka operasyonunda bu üsler çok aktif olarak kullanılacak" dedi. Haseke'nin 60 km güneyinde yer alan Şeddadi kenti, Şubat 2016'da SDG tarafından DAEŞ'in elinden alınmıştı.

ABD'den Suriye'de petrol bölgesinde yeni üs ile ilgili etiketler ABD SDG Şeddadi üs
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.