Zamlardan sonra mahkemeler kira ve tahliye davaları ile doldu

Yükselen kira fiyatları kiracı ile ev sahiplerini daha sık anlaşmazlığa düşürürken, enflasyonun üzerinde gerçekleşen kira zamlarından dolayı kira tespit ve tahliye davalarında önceki yıllara kıyasla artış yaşanıyor.

Konutlarda inşaat sektöründeki duraklamadan dolayı azalan arz ve enflasyonun üzerinde gerçekleşen kira zamları, mahkemelerde kiracılar ve ev sahipleri arasındaki dava sayısı yükseltti. Sulh ve icra hukuk mahkemelerinde açılan kira tespit ve kira tahliye davalarının toplam davalar içindeki payı bir yıl içinde yüzde 10 seviyesinden yüzde 20’ye geldi.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Gayrimenkul Hukuku Derneği'nde başkanlık görevini yürüten avukat Ali Güvenç Kiraz, bugünlerde Sulh Hukuk Mahkemeleri’nde görülen davaların büyük bir kısmının kiracıların mal sahiplerine yönelik açtığı davalar olduğunu aktardı.

Konut piyasasında arz talep dengesinin oturmaması durumunda, üretim yapılsa bile mevcut talebin karşılanamayacağını dile getiren Kiraz, Ayrıca yabancıya satışın hızla devam etmesi ve enflasyon bu şekilde devam ettiği müddetçe en az 2-3 yıl fiyatların geriye gelmesi mümkün değil gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.

EV SAHİPLERİ YENİ KİRACI İSTİYOR

Kira bedellerinde gözlenen artışların, mal sahiplerinin eski kiracılar ile sözleşmelerini sürdürmek yerine tahliye yoluna giderek mülklerini yeniden kiraya verme yöntemi izlediklerini aktaran "Mono Hukuk" kurucusu avukat Hanife Emine Kara, konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu gereğince; yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira artışı, kural olarak bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemeyeceği için, mal sahipleri yasal kira artışını uygulamaktansa yeni bir kiracı ile güncel değerlere göre kira sözleşmesi akdetmeyi tercih etmekte. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da tahliye talepli davaların son dönemde önemli oranda arttı.

Bu doğrultuda gerek konut kiralamalarında gerekse de ticari kiralamalarda kiracılar ile mal sahiplerinin kira artışı, kira bedellerinin uyarlanması, tahliye ve sair sebeplerle karşı karşıya kaldığını ve yaşanan uyuşmazlıkları sulh yoluyla çözememeleri halinde yargıya başvurduklarını görmekteyiz.

AVUKATLAR NE ÖNERİYOR?

Avukat Ali Güvenç Kiraz, kirada 5’inci yılı doldurmaya dikkat çekerken, 5. yılı doldurmuş kiracıların ev sahipleri ile ortak bir noktada buluşmaları öneriyor. Buluşulamama durumunda kira tespit davası iki yıl sürse bile kirada artış olacak.

5. yılını doldurmamış kiracıların ise 12 aylık TÜFE ortalamasından taviz vermemeleri öneriliyor. Kiracının mal sahibinin sürekli aramasından rahatsız olması veya çeşitli yollarla tahliye tehdidi ile karşılaşmak istememesi durumunda TÜFE ve enflasyon arası bir oranda anlaşmakta hukukçuların önerisi arasında.

Zamlardan sonra mahkemeler kira ve tahliye davaları ile doldu ile ilgili etiketler mahkeme ev sahibi kira
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.