Yunanistan'da kargo uçağının düşme nedeni 38 dakikalık kayıp rotada gizli: Düşen uçak ne taşıyordu?

Ukraynalı bir firmaya ait kargo uçağı Yunanistan'ın Kavala kentinde düşmüştü. Uçağın düşmen nedeninin 38 dakikalık kayıp rotada gizli olduğu belirtiliyor. Uçağın ne taşıdığı belirsizliğini korurken Yunanistan' Dışişleri Bakanlığı Ukrayna ve Sırbistan'dan komuyla ilgili izahat istedi. Uçakta hayatını kaybeden 8 mürettebatın cansız bedenleri incelemelerin ardından Gümülcine Devlet Hastanesine gönderildi.

Ukraynalı firmaya ait Antonov An-12 tipi kargo uçağı geçtiğimiz gece Yunanistan'ın kuzeyindeki Kavala kentine düşmüştü. Pilot, kaza öncesinde uçağın motorunda arıza olduğunu bildirerek acil iniş izni istemişti ancak havaalanına varamadan motor havada alev almış ve uçak Kavala'da yerleşim bölgesine yakın bir alana düşmüştü.

Görgü tanıkları uçağın düşmesinin hemen ardından çok sayıda patlama sesi duyulduğunu ve yangın başladığını aktarmıştı. İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, olay yerinde güvenlik çemberi oluşturulduğu ifade edilmişti.

Yunanistan'da kargo uçağının düşme nedeni 38 dakikalık kayıp rotada gizli: Düşen uçak ne taşıyordu?

Açıklamada, kaza yerine yakın Antifilippoi ve Palaiohori sakinlerinden, uçağın düşmesi nedeniyle oluşan dumandan korunmak amacıyla cam ve kapılarını kapalı tutması istenmişti. Bölge sakinlerine, olay yerine yaklaşmaması ve yetkililerin talimatlarına uyması yönünde uyarı yapılmıştı.

Uçağın 11.5 ton tehlikeli madde taşıdığı biliniyor. Olayın nedeninin uçağın Yunan hava sahasında uçtuğu 38 dakikalık rotasında gizli olduğu üzerinde durulmakta. Aynı zamanda Atina, uçağın taşıdığı yükle ilgili de ciddi şüpheler dile getirmiş durumda. Yunan Dışişleri Bakanlığı, Sırp ve Ukrayna makamlarından uçağın taşıdığı yük ile ilgili niçin önceden bilgi verilmediğine yönelik bir izahat istedi. Bu nedenle de Yunanistan, Belgrat ile Kiev'e protesto notası verdi.

Yunanistan'da kargo uçağının düşme nedeni 38 dakikalık kayıp rotada gizli: Düşen uçak ne taşıyordu? - Resim : 2

Uçakla ilgili merak edilen sır ise 38 dakika. Hürriyet'in haberine göre Yunan Sivil Havacılık Teşiklatı, Sırbistan'ın Niş şehrinden cumartesi gecesi saat 21.36'da havalanan uçağın saat 22.09'da Yunan hava sahasına girdiğini, saat 22.47'de ise radarlardan kaybolduğunu söyledi. Elde edilen bilgilere göre pilot, bu 38 dakikalık süre içinde saat 22.37'de YPA'ya uçakta sorun çıktığını ve Niş'e geri döneceğini bildirdi. 22.42'de ise 4 numaralı motorda yangın olduğunu ifade ederek acil durum çağrısında bulundu.

Çağrı üzerine Selanik kontrol kulesi, en yakın mesafede bulunan Kavala'daki Hrisupoli Havaalanı'na acil iniş izni verildi. Pilot, saat 22.45'te acil iniş noktasına ilerlediğini ancak uçakta bazı cihazların çalışmadığını duyurdu. Antonov uçağı, 2 dakika sonra radarlardan kayboldu.

Yunanistan'da kargo uçağının düşme nedeni 38 dakikalık kayıp rotada gizli: Düşen uçak ne taşıyordu? - Resim : 3

Atina şimdi, pilotun uçakta sorun çıkması üzerine Kavala'ya inmek yerine niçin 180 derece dönüş yaparak Niş'e dönmek istediğinin cevabını arıyor. çak kazaları uzmanı Fedon Karaiosifidis, "Pilot muhtemelen 11.5 ton 'tehlikeli madde' yükü ile üçüncü bir ülkenin havaalanına mecburi iniş yapması halinde çıkabilecek sorunları düşündü. Yapılacak kontrolleri, yükün yasal olup olmadığının denetleneceğini ve hatta uçağa ve yüküne el bile konulabileceğini düşündü" dedi.

Yunanistan'da kargo uçağının düşme nedeni 38 dakikalık kayıp rotada gizli: Düşen uçak ne taşıyordu? - Resim : 4

Uçağın Niş'e geri dönme girişimi ise uçağın yükünün ne olduğu ile ilgili şüpheleri artırdı. Sırbistan Savunma Bakanı Nebojsa Stefanovic, uçağın Bangladeş'e 11.5 ton eğitim amaçlı havan ve aydınlatma mermileri taşıdığını ve her şeyin yasal şekilde yapıldığını belirtmişti.

Öte yandan uçakta bulunan mürettebattan kurtulan olmadı. Geçtiğimiz günlerde yetkililer, Antonov An-12 tipi kargo uçağının enkazındaki cesetlere ulaşıldığı bildirildi. Yunan Devlet Ajansı AMNA'nın haberine göre, düşen uçaktaki Ukraynalı 8 kişilik mürettebatın cesetlerine ulaşıldı. Cesetler, incelemelerin ardından Gümülcine Devlet Hastanesine gönderildi.

Yunanistan'da kargo uçağının düşme nedeni 38 dakikalık kayıp rotada gizli: Düşen uçak ne taşıyordu? - Resim : 5

Yunanistan'da kargo uçağının düşme nedeni 38 dakikalık kayıp rotada gizli: Düşen uçak ne taşıyordu? ile ilgili etiketler Yunanistan kaza kargo uçağı tehlikeli madde
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.