Yunanistan Vizesi: Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler

Türkiye’nin batı yakasındaki komşu ülkelerinden bir tanesi olan Yunanistan, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi vize ile gidilen ülkelerden bir tanesidir. Her ülkenin kendi vize türüne göre vize çıkarılması sırasında işlem olarak farklılıklar vardır. Bu durum Yunanistan vizesi için de geçerli olan bir durumdur. Bu yazıda da ilk defa Yunanistan’a gidecek olan kişilerin; vize başvurusu sırasında istenen evraklar, yapılması gerekenler, vize ücreti gibi temel konularda bilgiler verilmektedir.

Yunanistan vize başvurusu ile ilgili bilgi vermeden önce bir konunun altını çizmek gerekir. Temelde tüm ülkelerde vize başvuruları birbirine benzese de ufak tefek farklılıklar vardır. Bu durum Yunanistan için de geçerli olan bir durumdur. Yunanistan başvurusunu ilk defa yapacak olanlar konuya eğer tam hâkim değiller ise o zaman güvenilir kaynaklardan bilgi almaları ve buna uygun hareket etmeleri gerekir. Aksi halde harcanan zaman, ödenen para, hazırlanan dokumanlar boşa gider. Doğru ve titiz bir biçimde hareket edilmesi gerekir. En ufak bir yanlışlık olması durumunda vize başvuruları reddedilebilmektedir.

Yunanistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Yunanistan vizesi için gerekli olan evraklar vize türüne göre değişiklik gösterebilir. Lakin hangi vize türü olursa olsun istenen temel evraklar şunlardır:

- En az 6 ay boyunca geçerliliği olan ve son 2 sayfası boş olan pasaport

- Varsa kişiye ait eski pasaportların tamamı

- 2 adet kurumun belirlediği ebatlarda yakın tarihte çekilmiş biyometrik fotoğraf

- Nüfus cüzdanı fotokopisi

- Kişinin gelir durumunu gösteren tüm belgeler

- Banka bilgileri

- Tam vukuatlı olan nüfus kayıt örneği

- Yunanistan vize başvuru talebi dilekçesi

- Ulaşım, otel, konaklama rezervasyon bilgileri

- Schengen vize başvuru formu (C tipi için) D tipi olan vizeler için diğer vize başvuru formu. Her iki form arasında ufak nüans farkları vardır. Doğru formun doldurulması son derece önemli olan bir husustur.

- Yunanistan hükümetinin belirlediği rakamlar ile seyahat sağlık sigortası

- Eğer var ise davet mektubu

- Orijinal olan muvafakatname

Kişilerin çalışan, emekli, işyeri sahibi olması gibi durumlara göre ek istenen evraklar olduğu gibi ülkeye okumaya gidecek öğrenciler için, fuara katılmaya gidecek olanlar için de ekstra istenen evraklar vardır. Yukarıda yer alan evraklar standart olarak istenen evraklardır.

Yunanistan Vizesi: Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler

Yunanistan Vizesi Ücreti

Her ülkenin kendisine göre bir vize ücreti vardır. Nitekim bu durum Yunanistan için de geçerli olan bir durumdur. Her yıl ilgili birimler vize ücretleri günceller. 2023 senesi için bakıldığında C tipi tüm vize türleri için hiçbir fark olmaksızın 80 Euro değerindedir. Uzun dönem D tipi için olan vize ücreti ise 120 Euro değerindedir. Konsolosluk harcının yanı sıra, başvuru merkezi olan Kosmos!a da ödeme yapılmaktadır. Kosmos koordinasyon bedeli 30 €’dur. Vize Merkezi hizmet bedeli ise 70 €’dur. Vize Merkezi’nden danışmanlık aldığınız takdirde ödemeniz gereken toplam tutar, 180 €’dur.  Burada şu hususun da altını çizmek gerekir; C tipi vize ücretleri başvuru yapılan ilgili merkezlere, D tipi vize ücreti ise Yunanistan Konsolosluklarına yapılır. Birinin diğerine vize ücreti yatırılması durumu yoktur. Böylesi bir durumda vize başvurusu geçersiz kabul edilir ve ödenen ücret boşa gider.

Yunanistan Vize Randevusu

Yunanistan vize başvurusunda bulunacak kişinin şahsen randevu alma zorunluluğu yoktur. Kosmos başvuru merkezinden şahsen işlem yapacak ise kendisi almalıdır fakat bir danışmanlık alıyor ise randevuyu danışmanlık aldığı acente alabilir.

Eğer kısa süreli olan bir vize başvurusu yapılacak ise o zaman ilgili aracı kuruluşa başvuru yapılması gerekir. Lakin uzun süreli olan vize türlerinde doğrudan ilgili Yunanistan Konsolosluğuna istenen evraklar ile randevu alınarak yapılır. Konsolosluk vize randevuları doğrudan kurumun vize randevu bölümüne yapılır. Sonuçta konsoloslukların kendi içinde farklı işlemleri olan bölümleri vardır. Randevu bölümü de vize başvurularının yapıldığı bir bölümdür.

Yunanistan vize randevu bölümü kurumun çalışma saatleri içinde haftada beş gün hizmet verir. Saat 9.00 ile 16.00 saatleri arasında ilgili bölüm işlem yapar. Aracı kurum olan Kosmos’un hizmet saatleri ise; sabah 08:00 aksam 17:00’dir.

Schengen Vizesi Yunanistan

Schengen Vizesi Yunanistan ölçeğinde ele alındığı zaman şu bilgiler verilebilir: Kısa süreli bir vize türü olup en basit ifade ediş biçimi ile 180 gün içerisinde toplamda 90 günü geçmeyecek biçimde bu ülkeye gidecek kişilere verilen vize türüdür. Turist amaçlı geziler, eş dost ziyaretleri, fuar iş daveti gibi sebeplerden kısa süreli yapılacak Yunanistan gezilerinde bu vize türü geçerlidir. Başvuruda bulunan kişiler bir seferde 90 gün kalarak hakkını tamamlayacağı gibi 180 gün içinde giriş çıkış yaparak da bu haklarını kullanabilirler. Burada işin en önemli püf noktası yeşil yani hususi, siyah yani diplomatik ve gri yani hizmet pasaportu sahibi olanlar bu vizeyi almadan Yunanistan’a girip çıkabilirler. Bu noktada herhangi bir kısıtlamaları yoktur. Bu durum bordo-umuma mahsus pasaport sahipleri için geçerli olan bir durumdur.

Vize Başvuruları Ne Kadar Sürede Yanıtlanır?

Yunanistan vize başvuruları ortalama olarak kısa süreli olan vize türlerinde 7 gün ile 15 gün arasında neticelenir. Lakin uzun süreli olan vize türlerinde bu süre 15 güne kadar uzayabilmektedir. Deprem, iki ülke arasında olan diplomatik kriz, iki ülkenin resmi tatil dönemi olması, kurumun iş yoğunluğu ve başvuru yapılan döneme göre süreler uzayabilmektedir. O yüzden işi hiçbir biçimde riske atmamak adına gidiş tarihinden en az 3 ay öncesinde başvuru yapılması son derece mantıklı olan bir durumdur. Hiçbir şeyi riske atmamak gerekir. Keza eksik evrak olması durumunda da süre uzar.

Kapıda Vize

Kapı vizesi yaklaşık 4 yıldır Kapalı ve Açılmamıştır. Şuan adalara gidecek kişiler Yunanistan schengen vizesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Kapı vizesi şu an yoktur. Ancak yine de kavramın ne olduğunu anlatmak gerekirse; Yunanistan kapıda vize dünyaca ünlü meşhur Ege Denizinde olan Kos, Somos, Midilli, Rodos, Meis ve Sakız adalarına günübirlik yapılacak geziler için geçerlidir. Toplam süresi 7 gündür. Daha uzun süre için alınamaz. Doğrudan gidilen adanın herhangi bir tanesinde kişi pasaportu ile kapıda vizesini alır. Pasaportu olmayanlar başvuru yapamaz. Daha uzun süreli bir gezi planlanıyor ise o zaman C tipi vize başvuru yapılır. Kapıda vize Türk vatandaşları için sadece bu altı adada olan bir vize türüdür. Belli bir ücret ödemesi vardır. Kişinin pasaportunun yanında kimliğinin ve banka bilgilerinin de olması yeterli olan bir durumdur. Kolayca alınarak Yunan Adaları konaklamalı ya da konaklamasız tekne turu ile gezilebilir. Kolay alınabilen bir vize türüdür.

Yunanistan Vize Başvurusu Nerelere Yapılır?

İşin temel püf noktası Yunanistan vize başvurularının nereye yapılacağıdır. Yunanistan vize başvurularında eğer kısa süreli yani C tipi denilen vize alınacak ise o zaman başvurular Yunanistan Hükümeti ilgili resmi kuruluşları tarafından yetkilendirilen, akredite olmuş turizm acenteleri ve aracı kurumlar aracılığı ile Yunanistan’ın resmi başvuru merkezi üzerinden yapılmaktadır. Danışmanlık isteyen başvuru sahipleri başvuru merkezine akredite olan yetkili acentelerden ya da Vize Merkezi temsilcilerinden danışmanlık alabilir.

Lakin eğer D tipi yani uzun süreli olan vize başvurusu yapılacak ise o zaman doğrudan kişinin yaşadığı kentin bağlı olduğu Yunanistan Konsolosluğu ve Yunanistan Başkonsolosluğu’na başvuru yapılır. Doğru kente yapılmayan başvurular hiçbir biçimde kabul edilmez.

Kısaca bu konuda verilebilecek olan temel bilgiler bunlardır. Konu son derece karmaşık gibi görünse de aslında bir kere vize başvurusuna bulunduktan sonra hiç de zor olan bir durum mevcut değildir...

Yunanistan Vizesi: Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler ile ilgili etiketler Yunanistan Vize Schengen Vizesi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.