YKS ücreti ne kadar olacak?

Bu sene 2 milyondan fazla adayın girmeye hazırlandığı üniversite sistemi değişti. Milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği üniversiteye geçiş sisteminin ayrıntıları açıklandı. YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın yaptığı açıklamayla yeni sistemin detaylarını anlatmıştı. Oturum sayısının 2'ye indirildiğini söyleyen Saraç, puan türlerinin de 18'den 5 indirildiğini söyledi. Yeni sistem bu sene uygulanmaya başlanacak. YÖK Başkanı Saraç, yeni sınav sisteminin isminin Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olacağını açıkladı. Peki, YKS sınav ücretleri ne kadar? ÖSYM resmen açıkladı! Detaylar haberimizde...

YKS sınav ücretleri belli oldu! Önce TEOG ardından YGS-LYS kaldırıldı. Bununla beraber bu sene 2 milyondan fazla adayın girmeye hazırlandığı üniversieye giriş sisteminin ne gibi yenilikler barındıracağı merak ediliyordu. YÖK Başkanı Yekta Saraç, anlatmıştı. Yeni üniversiteye giriş sistemine ilişkin yapılan açıklama ile 18 puan türünde azaltmaya gidilen puan türleri 4'e indirildi. Türkçe ve matematik sınavları merkezde olacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gerekiyor. Yeni sınav sisteminin adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olacak. Peki, YKS sınav ücretleri ne kadar? ÖSYM resmen açıkladı! Detaylar haberimizde...

cropped_content_yuksekogretim-kurumlari-sinavi-ne-zaman-olacak_1SHWMU50eYOy1xn

YKS BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, üniversiteye girişte 23 Haziran 2018 Cumartesi günü uygulanacak birinci oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve 24 Haziran 2018 Pazar günü uygulanacak Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile aynı gün öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Sınavı'na başvuru ücreti 50'şer lira oldu.

Geçen yıl, bir üniversite adayının, YGS oturumu ile LYS'de dil hariç dört oturum için 220 lira ödemesi gerekiyordu.

ÖSYM tarafından belirlenen yeni başvuru ücretleriyle bu yıl TYT ile AYT olmak üzere iki oturuma girecek bir aday 100 lira ödeyecek.

SINAV TARİHİ VE SORU SAYISI

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir. Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

3_1

BARAJ PUANI GEÇERLİ

Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutuldu. Temel Yeterlilik Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

TEMEL YETERLİLİK TESİ ETKİSİ

Temel yeterlilik testinin etkisi yüzde 40 olacak.

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI SİSTEMİ NASIL OLACAK?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı.Üniversiteye girişte yeni sistemi açıklarken, her puan türünde Türkçe ve matematiğin katkısı olacağını söyleyen Saraç, sınavı bir hafta sonunda tamalanacağını dile getirdi.

YÖk Başkanı Saraç, bu sene uyulanacak ve yeni adı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan yeni üniversiteye giriş sisteminini ayrıntılarını açıkladı.

2_3

SINAVIN ADI DEĞİŞTİ!

2018-2019'da sınavın yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı'dır. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacaktır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda adaylar iki ayrı oturuma katılacaktır. İlk oturumda adaylar temel yeterlilik testini alacaktır. Bu testte adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanmaktadır.

Türkçe ve Temel matematik sorularından oluşan Temel Yeterlilik Testi (TYT), geçtiğimiz senelerde olduğu gibi, bu sınavda da Milli Eğitim Bakanlığımızın ortak müfredatına dayalı olacaktır. Bütün adayların bu birinci oturuma girmesi zorunludur. Birinci oturumdan sonra öğle arası verilecektir. 40 adet Türkçe ve 40 adet Matematik sorusundan oluşan Temel Yeterlilik Testi cumartesi günü sabah oturumunda gerçekleştirilecektir. Bu testin sonucu adayların Temel Yeterlilik Testi puanını belirleyecektir.

Öğleden sonraki ikinci oturumda ise adayların önceki yıllarda takip edilen usule uygun olarak lise müfredatına dahil yine bilgisi esas alınacaktır. İkinci oturumda Türk dili ve edebiyatı-coğrafya, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacak. Sorular geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sınavda da müfredata dayalı olacaktır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı, dil sınavı hariç haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü yapılacak, iki oturumlu bir sınavla gerçekleştirilecektir. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecektir.

YKS ücreti ne kadar olacak? ile ilgili etiketler ÖSYM YKS sınav ücreti ne kadar
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.