Yılın en uzun gecesi hangi gündür? 21 Aralık Kış Gündönümü nedir? Kaç saat sürer?

En uzun gece ne zaman, hangi ayda yaşanır merak ediliyor. Tarihler dünyanın güneş etrafında dönmesiyle oluşuyor. Aynı zamanda kendi ekseni etrafında da döner. Peki bu tarihlerden en uzun gece kaç saat sürer? Hangi ayda yaşanır?

21 Aralık en uzun gece mi merak edilen coğrafi bir sorudur. Güneş ışıklarının Oğlak dönencesine dik geldiği günde en uzun gece yaşanır. Peki yılın en uzun gecesi ne zaman, hangi aydadır?

Türkiye'nin de içinde bulduğu Kuzey Yarım Kürede yer alan ülkeler en uzun geceyi 21 Aralık tarihinde yaşar. 21 Aralık'tan itibaren geceler kısalmaya ve gündüzler uzamaya başlar. Birçok ülkede yaz veya kışın ortası olarak kabul edilir.

Güney Yarım Küre'deki en uzun gündüz, Kuzey Yarım kürede en uzun gece yaşanır. 21 Aralık'ta yaşanır.

KAÇ SAAT SÜRER?

Türkiye'de en uzun gece 15 saat 6 dakika olarak en kuzeydeki Sinop'ta yaşanır. Bu arada tabi Hatay'da 14 saat ile en kısa gece yaşanır.

21 Mart'ta gece-gündüz eşitliği

Gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart'ta Kuzey yarım kürede bahar başlar.

21 Haziran Yaz gündönümü

Bir yılın en uzun gündüzün yaşandığı gündür 21 Haziran Yaz gündönümü. Kuzey'de Yaz başlarken Güney yarım kürede kış başlıyor.

23 Eylül gece gündüz eşitliği

Gece ve gündüzün eşit olmasıdır 23 Eylül. Kuzey Yarım Kürede yaz bitiyor. Güney yarım kürede ise bahar başlar.

 

Yılın en uzun gecesi hangi gündür? 21 Aralık Kış Gündönümü nedir? Kaç saat sürer? ile ilgili etiketler 20 Aralık en uzun gece ne zaman yılın en uzun gecesi 21 aralık en uzun gece mi en uzun gece kaç saat
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.