Yılbaşında sevgiliye ne hediye alınabilir?

Yeni yılda hediye almak bir gelenek halini aldı. Vatandaşlarımız ise sevgiliye alınabilecek hediyeleri merakla araştırıyor. Birçok kültüre yılbaşı akşamı, özel olarak hazırlanmış organizasyonlar, yiyecekler ve içecekler tüketilir. Düzenlenen eğlencelerle keyifli vakit geçirilir. Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1’inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir. Peki, sevgiliye yılbaşı hediye önerileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

İşte, sevgiliye yılbaşı hediye önerileri... Miladi takvim ya da Gregoryen takvim, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvimdir. Milad’ı tarih başlangıcı ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı “1 yıl” olarak kabul eder. Gregoryen takvim oluşturulurken Jülyen takvimine 10 gün ilave edilmiştir; 5 Ekim Cuma günü, 15 Ekim Cuma olarak kabul edilmiştir. 1752’de kabul eden ülkeler ise 11 gün ilave etmek durumunda kalmışlardır. Peki, 2018 sevgiliye yılbaşı hediye önerileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

ne_alAnAr

YILBAŞI

Yılbaşı, herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve bir sonraki yılın başlangıcı. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılır.

DÜNYADA YILBAŞI

1 Ocak: Dünyadaki çoğu ülke tarafından kullanılan miladi takvime göre yılın ilk günü.

Hicrî takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1'inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir kamerî takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.

Roş Aşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı'ndan 163 gün sonra kutlanır.

Doğu Ortodoks Kilisesi'nde yılbaşı 1 Ocak'ta, İsa'nın doğum günü ise 7 Ocak'ta kutlanır. Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştir (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.

Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin'de yılın en önemli bayramı konumundadır.

Celali takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).

Tayland, Kamboçya ve Laos'ta yılbaşı 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar kutlanır. Özellikle Tayland'da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.

noel

NOEL

Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde İsa'nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramı. Ayrıca Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milât Yortusu olarak da bilinir. 20. yüzyılın başlarından itibaren Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dinî motiflerinden arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan bir bayram olarak da kutlanmaya başlamıştır. Bu seküler Noel versiyonunda mitolojik figür Noel Baba temel bir rol oynar.

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir.

Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel'i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık'ta kutlamaya başlamıştır.

ETİMOLOJİ

Noel ve türevleri

Noel sözcüğünün kökeni Latince Natalis (doğum) kelimesidir. Türkçeye Fransızca Noël sözcüğünden geçmiştir.

Christmas ve türevleri

Günümüzde başta İngilizce konuşan coğrafya olmak üzere bazı batılı ülkelerde Noel anlamında kullanılan Christmas ve benzeri diğer kelimeler ise Yunanca Khristos (Mesih) ve avam Latincesindeki messa (Efkaristiya ayini) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Messa sözcüğünün kökeni ise yine Latince "missa" (yollama, gönderme) sözcüğüdür ve muhtemelen ayin sonunda cemaatin dağılmasına işaret eder.

Weihnachten
Almancada Noel anlamında kullanılan Weihnachten sözcüğü "kutsal gece" anlamına gelir.

Yule
Eski İngilizcede Noel anlamında kullanılan Yule sözcüğü muhtemelen Nors dili kökenli jōl sözcüğünden gelir. jōl, Paganların 12 gün boyunca kutladığı kış gündönümü bayramıydı. Hristiyanlık yayılınca Noel anlamında kullanılmaya başlandı.

aurrfahfnaf

SEVGİLİYE YILBAŞI HEDİYESİ NE ALINIR?

Yılbaşı hediyeleri denilince aklımıza ilk başta, Noel Baba temalı, karlarla, kardan adamla tasarlanmış ürünler geliyor. Haliyle bu ürünlerden romantik olmasını bekleyemeyiz. Hal böyle olunca da sevgilimize bu hediyeleri almaktan çekiniyoruz. Ancak şunu baştan belirtelim sevgiliye yılbaşı hediyesi seçerken bu tasarımlar sizi korkutmasın. Aksine yılbaşı temalı romantik hediyeler bulabilmek mümkün. Peki sevgiliye yılbaşı hediyesi fikirleri arasında neler var? Söylediğimiz gibi yılbaşıyla tasarlanmış romantik hediyeler arasında; en göze çarpan ürünler kişiye özel olarak üretilenler. Bunun dışında hazırladığınız özel sözlerle hazırlanmış yastıklar, kupa bardaklar hatta duvar saatleri yer alıyor. Aslında en romantik ve en etkiliyi hediyeyi yaratmak da sizin elinizde denebilir. Sevgilinizle birlikte çekildiğiniz fotoğrafları mutlaka yılbaşı hediyesinde değerlendirin. Bunun yanında bir de güzel söz yazma kabiliyetini eklediniz mi tamamdır!

Sevgilinizi etkilemek ve hediyenizin akılda kalıcı olmasını istiyorsanız yılbaşı hediyesini iyi seçmelisiniz. Hediyenizi seçmeden önce sevgilinizin ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmenizde yarar var. Örneğin sevgiliniz öğrenciyse isimlerinizin yazılı olduğu bir kalem iyi bir fikir olabilir. Ya da yine öğrenciler için ideal bir yılbaşı hediyesi olan isim yazılı ahşap defterler de aklınızda bulunmalı. Eğer tercihiniz romantik bir yılbaşı hediyesi ise içinde birbirinden güzel sözlerin yer aldığı aşk kavanozu ya da soğuk havalarda el ele tutuşmanızı sağlayacak sevgili eldiveni hediye listenizde olmalı. Kupa bardak, fotoğraflı yastık gibi klasik hediyeler size hitap etmiyorsa ilginç hediyelere de göz atmanızda yarar var. İlginç yılbaşı hediyeleri arasında romantik olduğu kadar ilgi çekici ürünler de yer alıyor. Sevgili kimliği, yılın sevgili belgesi, dev çikolata gibi görenleri şaşırtan hediyeler başlıca ilginç hediyeler arasında yer alıyor. Üstelik artık hem erkekler hem de bayanlar için yılbaşı hediyeleri tasarlanıyor. Yılbaşı hediyesini seçtikten sonra güzel bir not ve fotoğrafı ekleyerek sevgilinizi etkileyebilirsiniz. Unutmayın en iyi hediyeyi seçmek yine sizin elinizde.

Yılbaşında sevgiliye ne hediye alınabilir? ile ilgili etiketler Yılbaşı Sevgili hediye önerileri
GÜNÜN VİDEOSU

Fenerbahçeli futbolculardan Samandıra'da galibiyet üçlüsü!

Süper Lig'in 37. hafta maçında Fenerbahçe deplasmanda Galatasaray'a konuk oldu. Dev derbiyi Sarı-Lacivertliler 1-0 kazanarak şampiyonluk şansını son haftaya taşıdı. Fenerbahçe'de Mert Hakan Yandaş, Samandıra'ya gelen taraftarlara galibiyet üçlüsü çektirdi.