Yerel seçimler sonun başlangıcı mı?

Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında yerel seçimlerle ilgili olarak 'Bazı liderler veda edebilir' ifadelerini kullandı.

Yerel seçim yaklaşırken kulisler de hareketlendi. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde yerel seçimleri ve ekonominin seçimler üzerindeki etkisini kaleme aldı.

"MUHALEFET LİDERLERİ İÇİN SONUN BAŞLANGICI OLABİLİR"

Başkanlık sistemini ilk yerel seçim sınavı olacağını hatırlatan Selvi, "Yerel seçimlerin yapılacağı 31 Mart 2019 Pazar gecesi bazı muhalefet liderleri açısından sonun başlangıcı olabilir. 24 Haziran’da sandığın verdiği mesajı yok saymaya çalışan liderler açısından yerel seçimler bir veda seçimine dönüşebilir." ifadelerini kullandı.

İşte Selvi'nin yazısından dikkat çeken ayrıntılar:

"İktidar ve muhalefet 24 Haziran seçim sonuçlarını değerlendiriyor. 24 Haziran’ın yerel seçimler açısından önemli işaretleri var. Elbette ki yerel seçimlerin dinamikleri farklıdır. Ama partilerin 24 Haziran sonuçları ışığında yerel seçimleri değerlendirmelerinde yarar var.

Mevcut duruma göre AK Parti İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 18 büyükşehir ve 30 il belediye başkanlığına sahip. 24 Haziran sonuçları esas alındığında İstanbul ve Ankara dâhil olmak üzere 23 büyükşehir ve 37 il belediye başkanlığını kazanıyor. Yani belediye başkanlığı sayısını 48’den 60’a çıkarıyor.

CHP ise İzmir başta olmak üzere 6 büyükşehir ve 8 ilde toplam 14 belediye başkanlığına sahip. 24 Haziran sonuçlarına göre bu sayı 11’e düşüyor. 4 büyükşehir ve 7 ilde birinci durumda. 24 Haziran’da CHP’nin oylarında üç puanlık düşüşe rağmen iki büyükşehir hariç dördünde konumunu muhafaza ediyor.

İKİ KRİTİK GÖSTERGE

Sadece AK Parti ve CHP ile sınırlı tuttuğum bu analizin MHP, HDP ve İYİ Parti açısından da yapılması gerekiyor. Yerel seçimleri etkileyecek olan iki kritik nokta ön plana çıkıyor:

1- İttifaklar:

AK Parti ile MHP tabanda doğal ittifakı mı, yoksa tavanda ‘cumhur ittifakı’nı mı sürdürecekler?

24 Haziran seçimlerinde ‘millet ittifakı’nı yapan muhalefet, ikili ya da üçlü ittifaklara girecek mi?

2- İYİ Parti’nin göstereceği varlık:

İYİ Parti kimi partilerin kazanmasına, kiminin ise kaybetmesine neden olacak.

Tabii seçimden sonra İYİ Parti’nin durumu ne olur, onu seçim gecesi göreceğiz."

Yerel seçimler sonun başlangıcı mı? ile ilgili etiketler Abdulkadir Selvi yerel seçimler liderler
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.