Yeni OHAL Kararnamesi yayınlandı! O borçlar siliniyor vergiden düşülüyor! Yeni Kararname kimleri ilgilendiriyor?

Elektronik haberleşme ve su yapıları denetim hizmetleri hakkında önlemleri kapsayan son 140 Sayılı Olağanüstü Hal KHK'sı yayımlanmıştır. Yeni KHK ile önemli bir değişiklik yapıldı. İşte o karar!

Yeni KHK’da en önemli değişikliklerden biri, elektronik haberleşme hizmeti veren şirketlerin, olağanüstü hal süresince depremzedelerin maruz kaldığı borçlardan feragat etmeleri halinde, artık tutarları vergiden düşebilecek olmalarıdır. İşte yeni kararnamede öne çıkan bazı noktalar:

, yeni OHAL KHK'sı özellikle depremzedelerin muafiyet alacakları için vergi indirimi şeklinde GSM şirketlerine önemli kolaylıklar sağlıyor. Kararname ayrıca haberleşme altyapısı, elektrik enerjisi talepleri ve DSİ denetim maliyetlerine ilişkin diğer tedbirleri de içeriyor.

HİZMET FATURALARINDA SIFIR EMSAL ÜCRET

Olağanüstü hal süresince, depremden etkilendiğini belgeleyebilen aboneler için sıfır fiyat üzerinden düzenlenen hizmet faturalarında VUK'un 267. maddesinde öngörülen emsal ücret 'sıfır' olarak dikkate alınacaktır. Emsal değeri sıfır olan hizmetler, kamu alacaklarının hesaplanmasında esas matraha dahil edilmeyecektir.

Olağanüstü hal süresince işletmeciler tarafından kurulacak acil haberleşme altyapıları için kullanım ve geçiş hakkı ücreti alınmayacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yer seçim belgesini ücretsiz olarak verecek. İşletmecilerin mülki amir tarafından verilen belge dışında herhangi bir belge ibraz etmesi gerekmeyecektir.

GSM ŞİRKETLERİNE VERGİ İNDİRİMİ

Yeni OHAL Kararnamesi yayınlandı! O borçlar siliniyor vergiden düşülüyor! Yeni Kararname kimleri ilgilendiriyor?

Karara göre, olağanüstü hal döneminde depremden etkilendiğini belgeleyen kişilerden yeni abonelikler için birinci özel iletişim vergisi alınmayacak. OHAL illerindeki mobil aboneliklerden üç ay süreyle telsiz lisans ve kullanım bedeli alınmayacak.

İşletmeciler, depremzedelere düzenledikleri faturalardan feragat etmeleri halinde, feragat edilen fatura tutarlarını 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 322. maddesi kapsamında gider olarak gösterebilmektedirler.

Elektronik haberleşme cihazları ve altyapılarına yönelik elektrik enerjisi talepleri, bölgede elektrik şebekesi olması kaydıyla herhangi bir ek belgeye gerek olmaksızın derhal karşılanacaktır. Abonelik bilgi ve belgeleri OHAL'den sonra iki ay içinde tamamlanacak. OHAL bölgesinde inşaatı devam eden HES'lerin inşaat faaliyetlerine devam edememesi durumunda, DSİ tarafından ödenmesi gereken su yapılarının denetim bedelleri alınmayacaktır. Bu, şirketlerin maliyet tasarrufu yapmasına ve finansal durumlarını iyileştirmesine yardımcı olacaktır.

Yeni OHAL Kararnamesi yayınlandı! O borçlar siliniyor vergiden düşülüyor! Yeni Kararname kimleri ilgilendiriyor? ile ilgili etiketler OHAL
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.