Yedek Subaylar ve askerler seçimlerde oy kullanabilir mi?

18 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesinde askerlerin yani erlerin ve yedek subayların oy kullanabilip kullanmayacağı merak konusu oldu.

Adım adım Cumhurbaşkanlığı seçimlerine doğru gidilirken seçimlerin ne zaman gerçekleşeceği gündemdeki yerini korumaktadır. 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması planlanan seçimlerin erkene çekileceği iddiaları kulislerde dolanmaya devam ederken yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmektedir.

AK Parti’de Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçim çalışmaları hız kazanmaya devam ederken askerlerin ve yedek subayların seçimlerde oy kullanıp kullanamayacağı merak edilmeye başlandı.

Askerler ve Yedek Subaylar Seçimlerde Oy Kullanabilir Mi?

1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre askerlik yükümlülüğünü yerine getirmekte olan er ve erbaşların seçimlerde oy kullanıp kullanamayacağı sık sık araştırılmaktadır. Yaklaşmakta olan 18 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde askerler ve yedek subaylar son durumları yakından takip edilmektedir.

Yeni celplerde askere gidecek olanlar seçim günü kışlada olacakları için endişe duymaktadır. Aşağıdaki listede yer alanlar seçimlerde oy kullanamayacaktır.

• Askeri öğrenciler
• Silah altındaki er ve erbaşlar
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
• Taksirli suçlar hariç ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler
• 18 yaşından küçük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları

Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere askerlik hizmetini yapan er ve erbaşlar seçimlerde oy kullanamaz. Ancak lisans veya lisansüstü mezunu olup askerlik yükümlülüğünü uzun dönem yedek subay olarak yani asteğmen olarak askerlik yapanlar seçimlerde oy kullanabilmektedir.

Yedek Subaylar ve askerler seçimlerde oy kullanabilir mi? ile ilgili etiketler Bedelli askerlik
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.