Yaban mersininin yararları neler? Yağ yakar mı?

Bugüne kadar adını çok duymamıza rağmen mutfaklarımızda çok bulundurmadığımız bir meyve yaban mersini. Yaban mersininin yararlarının neler olduğu, zayıflatıp zayıflatmadığı, nerelerde kullanılabileceği araştırılan konular arasında. Peki, yaban mersininin yararları nelerdir? Zayıflatır mı? Yaban mersini nerelerde kullanılır? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Yaban mersininin faydalarını öğrenmeye başlayınca ''bu ufakcık meyve mi yapıyor bunları' diyebilirsiniz. Yaban mersininin yararlarının neler olduğu, zayıflatıp zayıflatmadığı, nerelerde kullanılabileceği araştırılan konular arasında. Peki, yaban mersininin yararları nelerdir? Zayıflatır mı? Yaban mersini nerelerde kullanılır? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Yaban mersininin yararları neler? Yağ yakar mı?

YABAN MERSİNİ NEDİR?

Yaban mersini, fundagiller familyasının mini mini bir üyesi. Mavi-mor rengi sayesinde kolayca ayırt edilebilen bu minnoş meyve, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde, dünyada ise en çok Kuzey Avrupa ve Amerika'da yetişiyor.

Yaklaşık 100 gramında 57 kalori bulunan yaban mersini, A, C, E ve K vitaminleriyle kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi vücudumuz için gerekli birçok minerali de içinde barındırıyor.

Birçok farklı türü bulunan yaban mersini, tam da bu yüzden farklı yörelerde türlerine göre farklı isimlerle anılıyor. Çay üzümü, turna yemişi, mavi yemiş, çoban üzümü ya da kekre yemişi gibi isimlerle anılan yaban mersinini türüne göre iyi ayırt etmek de faydalarından yararlanabilmek için büyük önem taşıyor aslında.

YABAN MERSİNİNİN FAYDALARI NELER?

Antioksidan özelliği en yüksek olan besin sayılan yaban mersini bu sayede vücudu serbest radikallere karşı koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

İçinde bulunan ve bize pek tanıdık gelmese de vücudumuza ilaç gibi gelen antosiyaninler sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp sağlığını koruyor.
Yine içindeki antosiyaninler nedeniyle damarların tıkanmasını önlüyor ve kötü kolesterole karşı vücudu koruyup kolesterol seviyesinin düzenlenmesini sağlıyor.

Damarların sağlığını koruyarak yüksek tansiyonu olanlara da destek oluyor, tansiyonun dengeli ve sağlıklı bir şekilde seyretmesine yardımcı oluyor.

Antioksidan özelliğiyle de sadece bağışıklık sistemimizi güçlendirmekle kalmayan yaban mersini, aynı zamanda beynin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor.

Beynin sağlıklı çalışmasına verdiği destekle hafızayı güçlendiriyor, unutkanlığı en aza indiriyor.
Bu güçlü antioksidan özelliği, aynı zamanda sinir ve stresle de baş etmemizi kolaylaştırıyor, bu sorunlara bağlı uykusuzluğu çözüyor.

Kan şekeri hızla yükselenlerin de yanında yer alıyor, düzenli tüketildiğinde tip 2 diyabeti olanlara olumlu etkilerde bulunuyor.

İçindeki antosiyaninler sayesinde özellikle yaşlanmaya bağlı oluşan göz hastalıklarının oluşma ihtimalini azaltıyor, var olan göz sorunlarının iyileşme sürecine destek oluyor.

Besin lifi açısından zengin olmasından dolayı diyettekilerden de desteğini esirgemeyen yaban mersini, kendinizi daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak zayıflamanızda önemli bir rol oynayabiliyor.

Besin lifleri sayesinde sindirimi düzenlediğinden kabızlık gibi sorunların da üstesinden gelmenizi sağlıyor.

Antioksidan özelliği göstermesi nedeniyle yaban mersini, idrar yolu enfeksiyonlarıyla baş etmenize yardımcı oluyor.

YABAN MERSİNİ NEREDE YETİŞİR? NEREDE SATILIR?

Yaban mersini, ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor ancak günümüzde her yerde kolayca bulunabiliyor. Özellikle büyük marketlerin manav reyonlarından ve manavlardan kolayca bulabileceğiniz yaban mersinini semt pazarlarında da bulmanız olası.

Aynı şekilde yaban mersininin kurutulmuş haline de güvendiğiniz aktarlardan kolayca ulaşabilirsiniz.

YABAN MERSİNİ NASIL KULLANILIR?

Yaban mersinini aldıktan sonra nasıl tüketebileceğinizi merak ediyorsanız yaklaşın böyle, bir bir anlatıyoruz.

Öncelikle güzelce temizledikten sonra taze bir meyve olarak afiyetle yiyebiliyorsunuz. Kurusunu aldıysanız kurusunu da tıpkı diğer kuru yemişler gibi yiyebiliyorsunuz elbette.

Farklı tariflerde değerlendirmek isterseniz kendisinden meyve suyu da reçel ya da marmelat da yapabilirsiniz.

Aynı şekilde cheesecake'ten tutun da muffin'e kadar birçok farklı tarifin içinde de kendine yer buluyor bu minnoş güzel. Çünkü tadı pek bir lezzetli.

Dilerseniz sadece dekoratif bir süs olarak tabağın kenarına ya da tatlınızın üzerine de koyabiliyorsunuz. Her türlü pek bir nefis oluyor, yemeden durulmuyor.

Daha detaylı tarifler isterseniz sizi hemen yaban mersinli cheesecake tarifine ya da glutensiz yaban mersinli muffin tarifine doğru da alabiliriz.

YABAN MERSİNİNİN ZARARLARI NELER?

Yaban mersinini yakından tanıyıp faydalarını öğrenince muhtemelen daha çok kullanmak, mutfağınıza onu daha çok konuk etmek isteyeceksiniz. Ama tüm bunlardan önce bilmeniz gereken son bir konu var: Yaban mersininin bir zararı var mı?

Bugüne kadar yapılan araştırmalara göre yaban mersininin düzenli tüketilmesi durumunda ortaya çıkan ya da bilinen herhangi bir zararı yok. Ancak ölçülü bir şekilde yemek ve aşırıya kaçmamak önemli.

Faydalarında da görebileceğiniz gibi kendisi kalpten beyne kadar birçok organımıza etki ediyor, yüksek şeker sorunundan zayıflamaya kadar birçok konuda vücudun yanında yer alıyor.

Bu da fazla tüketilmesi durumunda bu etkilerinin fazla hissedilebileceği anlamına geliyor tabii. Aşırı kilo kaybı ya da aşırı düşük şeker gibi sorunlarla karşılaşmak istemiyorsanız temkinli davranmanız gerekiyor.

Biliyoruz, siz yaparsınız zaten ama biz de söylemiş olalım: Ciddi bir rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere herkes, bir yiyeceği tedavi amaçlı olarak kullanmayı düşünüyorsa öncesinde mutlaka doktoruna başvurmalı ve doktorunun önerileri doğrultusunda hareket etmeli.

Unutmayın, bir başkasına iyi gelen bir yöntem sizin için hayati bir tehlike anlamına gelebilir. Aman diyelim, sağlığınızı tehlikeye atmayın.

 

Yaban mersininin yararları neler? Yağ yakar mı? ile ilgili etiketler yaban mersini yararları neler zayıflatır mı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.