Vakit tamam: FETÖ'cüler yargı karşısına çıkıyor!
Terör örgütü elebaşı Gülen'in de aralarında bulunduğu 73 kişinin "Anayasayı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek" suçlarından yargılanmasına 22 Kasım Salı günü başlanacak.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) çatı davası kapsamında, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 73 kişinin yargılanmasına 22 Kasım Salı günü başlanacak.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'un yürüttüğü soruşturmada iddianame, 14 Temmuz'da tamamlanarak Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşma, 22 Kasım Salı günü yapılacak. Duruşmaların, 22-25 Kasım tarihleri arasında devam etmesi planlanıyor.
Gülen'in de aralarında bulunduğu sanıklar, "Anayasayı ihlale teşebbüs etmek, silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek, terör örgütü faaliyeti çerçevesinde siyasi ve askeri casusluk, hukuka aykırı olarak kişisel verileri ele geçirme ve kaydetme, nitelikli dolandırıcılık, kamu kurumuna karşı dolandırıcılık, nitelikli zimmet, resmi belgede sahtecilik ve suç gelirlerini aklama" suçlarından yargılanacak.
İddianamede, aralarında Fetullah Gülen, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı, Dilaver Azim, Önder Aytaç, Mehmet Hanefi Sözen, Hamdi Akın İpek'in de bulunduğu 73 şüpheli bulunuyor.
FETÖ çatı iddianamesinde, FETÖ/PDY'nin, devlet kurumlarını ele geçirmek, anayasal düzeni yıkarak yerine otoriter, totaliter bir "cemaat oligarşisi/zümre hakimiyetine dayanan devlet düzeni" kurmak ve hükümeti devirmeye teşebbüs etmek suçlarına ulaşmak için kurulduğu ifade ediliyor.
İddianamede, 2002'de öldürülen yazar Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, eski Ankara ve Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'in de arasında bulunduğu bazı kişiler, "mağdur" ya da "şikayetçi" olarak yer alıyor. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Maliye Hazinesi de iddianamede "mağdur" olarak gösteriliyor.
Darbeci askere İstanbul’da ilk iddianame
Bu arada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı darbeci askere yönelik ilk iddianamesini tamamladı.
Sabah'ın haberine göre, Sabiha Gökçen'i ele geçirmeye kalkan 62 asker için, 3 kez müebbet ve 15'er yıla kadar hapis isteniyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı darbeci askerlere yönelik ilk iddianamesini tamamladı. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcıları Hikmet Pak ve Bülent Başar tarafından hazırlanan iddianame 189 sayfa... Darbe girişiminden yaklaşık 4 ay sonra tamamlanan iddianamede Sabiha Gökçen Havalimanı'nı ele geçirmeye çalışan 62 asker şüpheli olarak yer alıyor... Şüpheli askerlerin 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda görevli yüzbaşı, astsubay, uzman çavuş ve erlerden oluştuğu öğrenildi.
MÜŞTEKİ BULUNMUYOR
Müştekinin yer almadığı öğrenilen iddianamede, cuntacı askerlerin 15 Temmuz gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'nı kontrol altında tutmak istedikleri ve havalimanına ulaşamadan polisler ve vatandaşlar tarafından durdurulduğu anlatıldı.
İŞTE SUÇLAMALAR
İddianamede şüphelilere; anayasayı ihlal, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, silahlı örgüte üye olma suçlamaları yöneltildi. İddianame Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'ndan sorumlu Başsavcı Vekili İsmail Uçar'ın onayına sunuldu. İddianame kabul edilirse şüpheliler, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis istemiyle hâkim karşısına çıkacak. 15 Temmuz gecesi Sabiha Gökçen Havalimanı'na 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nca gönderilen askeri birliklerle, direnen vatandaşlar ve polisler arasında çatışmalar yaşanmıştı.
İSTENEN CEZALAR
Anayasayı ihlal TCK Madde 309- (1) Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.
Yasama organına karşı suç TCK Madde 311- (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılırlar.
Hükûmete karşı suç TCK 312- (1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.
Silâhlı terör örgütü TCK 314- (1) Bu kısmın dördüncü ve beşinci bölümlerinde yer alan suçları işlemek amacıyla, silahlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.