Uyanış Büyük Selçuklu'nun Terken Hatun'u mu, Osmanlı'nın Hürrem Sultan'ı mı?

Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın eşi Terken Hatun mu, Sultan Süleyman'ın gözdesi Hürrem Sultan mı daha aktifti? TRT 1'de Pazartesi akşamı yayınlanacak Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Sultan Melikşah'ın eşi Terken Hatun merakla araştırılıyor. Devletin yönetiminde hatta Melikşah'ın ölümünde aktif rol alan Terken Hatun mu yoksa Yükselme devrinin çok konuşulan ismi Hürrem Sultan mı daha aktif ve güçlüydü? İşte detaylar...

Uyanış Büyük Selçuklu TRT 1'de Pazartesi akşamı başlıyor. Sultan Melikşah'ın hayatını konu alan dizide Melikşah'ın eşi Terken Hatun'un Hatice Şendil canlandıracak. Tarihe mal olan Terken Hatun ve Hürrem Sultan arasındaki benzerlikler ise tarih meraklılarını harekete geçirdi. İşte detaylar...

SELÇUKLU'NUN TERKEN HATUNU MU, OSMANLI'NIN HÜRREM SULTANI MI?

TRT 1'de Pazartesi akşamı yayın hayatına başlayacak olan Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Sultan Melikşah'ın eşi Terken Hatun çok konuşulacağa benziyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun Yükselme döneminin son padişahı Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan'a benzer yönleri olan ve devlet yönetiminde aktif rol alan Terken Hatun hakkında detaylı bilgi haberimizde..

TERKEN HATUN KİMDİR?

Sultan Melikşah'ın eşi Terken Hatun, siyasi olaylarda aktif rol almıştır. Oğlu Mahmud'u tahta geçirmek isteyen Terken Hatun, Nizamülmülk ile kıyasıya rekabete girişmiştir. Nizamülmülk, Sultan Melikşah'dan boşalan tahta ise Berkyaruk'u aday gösteriyordu. Bu rakabet çatışmayı kaçınılmaz hale getiriyordu.

Terken Hatun sultan nezdinde açıkça Nizâmülmülk aleyhtarlığı yapıyor, onun yerine kendi veziri Tâcülmülk’ü getirtmek istiyordu. Neticede Melikşah ile Nizâmülmülk’ün arası açıldı. Melikşah Bağdat’a giderken Nizâmülmülk’ün bir Bâtınî fedaisi tarafından öldürülmesi Terken Hatun’u hedefine biraz daha yaklaştırdı. Melikşah ile Terken Hatun’un İsfahan’da bir hilâfet sarayı inşa ederek Mâh-Melek Hatun’dan olan torunları Câfer’i orada halife ilân etmeyi planladıkları ve Terken Hatun’un Câfer’e babası Muktedî-Biemrillâh hayatta olmasına rağmen “emîrü’l-mü’minîn” diye hitap etmekten çekinmediği kaydedilmektedir. Urfalı Mateos dışında kaynaklarda açık bir itham bulunmamasına rağmen bazı araştırmacılar Sultan Melikşah’ın yediği av etinden zehirlenip şaibeli bir şekilde ölmesinden Terken Hatun’u da sorumlu tutmaktadır. Beş yaşındaki oğlu Mahmud’u veliaht yapmak ve daha sonra tahta çıkarmak için giriştiği mücadele bu suçlamanın başlıca sebebi olmalıdır.

Yönetimde kontrolü kaybetmemek için Sultan Melikşah’ın ölümünü gizleyen Terken Hatun, Halife Muktedî’den oğlu Mahmud adına hutbe okutmasını istedi. Gazzâlî’nin çocuğun yaşının küçüklüğünden dolayı sultan olamayacağına dair fetvasına ve halifenin itirazına rağmen bazı şartlarla Mahmud adına hutbe okutmayı başardı. Berkyaruk’u yakalatmak için kocasının yüzüğünü verdiği Kürboğa’yı İsfahan’a gönderdikten sonra kendisi oğlu Mahmud ile birlikte Bağdat’tan ayrıldı. İsfahan’ı teslim alarak Nizâmülmülk’ün adamlarınca Rey’e götürülen Berkyaruk üzerine bir ordu gönderdi. Bu ordu Burûcird savaşında yenilgiye uğrayınca Berkyaruk İsfahan’ı kuşattı. Terken Hatun ona babasının mirasından 500.000 dinar verip İsfahan ve Fars dışındaki yerlerde saltanatını kabul etmek zorunda kaldı. Mücadeleden yılmayan Terken Hatun, Berkyaruk’un dayısı ve Azerbaycan Meliki İsmâil b. Alp Sungur Yâkūtî’ye evlenme teklif etti ve saltanatta ortaklık önerdi; ordusunu teçhiz için ona her türlü yardımda bulundu. Ancak İsmâil, Kerec yakınlarında Berkyaruk’a karşı girdiği savaşı kaybederek İsfahan’a sığındı. Terken Hatun burada onu çok iyi karşıladı; Mahmud ile birlikte adına hutbe okunup para bastırıldı.

Uyanış: Büyük Selçuklu Terken Hatun Kimdir? Terken Hatun tarihte nasıl öldü?

Kumandanlar İsmâil’in Terken Hatun ile evlenmesine karşı çıktığından evlilik gerçekleşmedi. Ertesi yıl Emîr Üner idaresinde gönderdiği ordunun yenilgiye uğraması da Terken Hatun’u yıldırmadı. Tahtı ele geçirmek için harekete geçen kayınbiraderi Tâcüddevle Tutuş ile gücünü birleştirmek üzere İsfahan’dan hareket etti; fakat yolda hastalanarak geri döndü. Bir süre sonra İsfahan’da öldü.

Bağdat’ta Hanefîler için Terken Hatun Medresesi yapıldığı gibi İsfahan Cuma Camii avlusunun kuzey tarafında yer alan, teknik ve estetik özellikleri bakımından kusursuz sayılan kubbeli bölüm de Terken Hatun adına 1088’de inşa edilmiştir. Türk tarihinde hatunlar İslâm öncesi dönemden beri güçlü konumdaydı. Selçuklular zamanında bu gelenek güçlenerek devam etmiştir. Terken Hatun, siyasî olaylar içinde yer alan birçok erkek hânedan mensubunun ve onlar adına sayısız entrikalar çeviren devlet adamlarının mâruz kalmadığı ağır ithamlara muhatap olmuş önemli bir simadır.

Kaynak:islamansiklopedisi.org

Uyanış Büyük Selçuklu'nun Terken Hatun'u mu, Osmanlı'nın Hürrem Sultan'ı mı? ile ilgili etiketler TRT 1 Uyanış: Büyük Selçuklu terken hatun kimdir
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.