Uluslararası Döner Federasyonu çalışmaları sonuç verdi! Yemelere doyamadığımız döner artık tescilli

Uluslararası Döner Federasyonu'nun Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurusu sonuçlandı. OsmanlI'dan günümüze Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti döner tescillendi.

Uluslararası Döner Federasyonu'nun (UDOFED) dönerin tescili konusundaki çalışmaları resmiyet kazandı ve döner tescillendi. Tescil belgesi, Ankara’da Türk Patent ve Marka Kurumu’nda düzenlenen törenle federasyon yetkililerine takdim edildi.

Uluslararası Döner Federasyonu çalışmaları sonuç verdi! Yemelere doyamadığımız döner artık tescilli

Uluslararası Döner Federasyonu Başkanı Mehmet Mercan, dönerin tescilini aldıkları için çok mutlu olduklarını ve böylece dönerin Türk ekonomisine katkısının çoğalacağını belirtti. Törene Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Minder de katıldı. Tören, hediye takdimiyle son buldu.

Uluslararası Döner Federasyonu çalışmaları sonuç verdi! Yemelere doyamadığımız döner artık tescilli - Resim : 2

DÖNERİ KİM İCAT ETTİ?

Türk mutfağında özgü döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği bir yemektir.

Uluslararası Döner Federasyonu çalışmaları sonuç verdi! Yemelere doyamadığımız döner artık tescilli - Resim : 3

Osmanlı İmparatorluğu'nda keşfedilen dönerin tarihi 17. yüzyıla kadar uzaıyor. İlk dönerlerde, baharatlı et dilimleri cağ kebabındaki gibi yatay bir şişe geçiriliyordu. Dikey şişte döner yapımı 1850'li yıllardan sonra başladı. Bursa, dikey şişte yapılan döner kebabın doğum yeri olarak kabul ediliyor. İskender Efendi'nin dikey şişe geçirilmiş döner kebabın mucidi olduğu iddia ediliyor. 1830'lu yıllarda Kastamonulu Hamdi Usta'nın da dikey döner kebabı icat ettiği iddiası mevcut. Döner kebabın dünya genelinde sandviç formunda satılması 20. yüzyılın sonlarında başladı.

 

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Saniye saniye felaket: Tarihi Ming tapınağı kameralar önünde yerle bir oldu!

Çin’in Anhui eyaletinde yakın zamanda restore edilen 1375 tarihli Mingzhongdu Davul Kulesi'nin çatısı büyük bir gürültüyle çöktü. 18 milyon TL harcanan tarihi yapının çöküşü saniye saniye kameralara yansırken, can kaybı yaşanmadı. Kültürel miras niteliğindeki yapı ve restorasyonu üstlenen tüm firmalar soruşturma altına alındı.

Yorumlar
Yorum yapmak için tıklayınız

Advertisement
Advertisement