Marmara'ya deprem geliyor mu? Silivri depremini bilen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan çok net açıklama
Silivri depremini nokta atışı tahmin eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Ege Denizi’ndeki son depremlerin İstanbul’a sıçrayacağı iddialarına yanıt verdi: “Bunu söylemek bilimsel olarak komik!”
Son günlerde Ege Denizi’nde yaşanan 4.7 ve 5.2 büyüklüğündeki depremler, İstanbul'da yaşayan milyonlarca insanı tedirgin etti. Özellikle 23 Nisan'daki Silivri depremini önceden tahmin etmesiyle tanınan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, bu konuda sosyal medya üzerinden yeni bir açıklama yaptı. YouTube hesabı üzerinden konuşan Üşümezsoy, “İstanbul için deprem riski söz konusu değil” diyerek kamuoyuna net bir mesaj verdi.
Fay Hattının 100 Yıllık Batıya Yolculuğu
Karar Gazetesi’nden Zeynep Orhan’ın haberine göre Prof. Dr. Üşümezsoy, Kuzey Anadolu Fayı’nın batıya doğru 100 yılı aşkın bir sürede enerji boşaltarak ilerlediğini, bu süreçte üç büyük halkalı kırılma yaşandığını anlattı:
-
1912 Ganos Depremi (7.4): Marmara Denizi’nin batısından başlayıp Gökçeada açıklarına kadar 140 kilometrelik fay hattını kırdı.
-
2014 Kuzey Ege Depremi (6.8): 1912’de kırılan hattın bittiği noktadan başlayarak Halkidiki Yarımadası'na kadar 80 kilometrelik yeni bir hat kırıldı.
Bu iki büyük kırılmanın ardından bölgedeki stresin sona erdiğini ve “creep” adı verilen yavaş kaymanın başladığını belirten Üşümezsoy, bu bölgede büyük deprem riski kalmadığını ifade etti.
“Fay Artık Marmara’ya Değil, Güneye Dönüyor”
Üşümezsoy’a göre, Ege’de meydana gelen son depremler, fay hattının artık batıya değil güneye, Ege Denizi’nin derinliklerine doğru bükülmesinin sonucu. Yani Halkidiki açıklarında yaşanan bu sarsıntılar, Marmara Denizi’ne değil, Sporades ve Skiathos gibi Yunan adalarına doğru yönelen yeni bir hat üzerinde oluşuyor.
"İstanbul’a Deprem Gelecek Demek Komik Olur!"
Bazı uzmanların “Ege’deki depremler İstanbul’u tetikler mi?” sorusuna atıfla konuşan Prof. Dr. Üşümezsoy, bu düşüncenin bilimsel bir dayanağının olmadığını sert bir dille eleştirdi:
“Bu şuna benzer: Halkidiki’de olan bir depremle bütün Kuzey Ege’yi geçip, 1912 ve 2014’te kırılmış, stresi bitmiş yüzlerce kilometrelik fayları aşarak Marmara'da deprem yapacak demek komikliğidir.”
Ayrıca, Silivri-Kumburgaz Fay Hattı’nın da kırıldığını ve Adalar Fayı’nın risk taşımadığını ifade etti. “İstanbul için endişe etmeye gerek yok” diyen Üşümezsoy, panik havasının yersiz olduğunu vurguladı.
Uzmanlar Ne Diyor?
Üşümezsoy’un açıklamaları, İstanbul için deprem riskinin her an gündemde olduğu şu günlerde kamuoyunda rahatlatıcı bir etki yarattı. Ancak diğer bazı bilim insanları, Marmara Denizi'nde kırılması beklenen fay segmentleri bulunduğunu ve uzun vadede riskin sürdüğünü hatırlatıyor.