Türkiye'de bilmediğimiz faylar mı var? Dikkat çeken depremler sonrası Kandilli Rasathanesi Müdürü açıkladı...

Türkiye'de son günlerde hiç beklenmeyen yerlerde orta büyüklükte depremler oluyor. Fay haritasında olmayan Konya ve Karadeniz'de meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'de bilmediğimiz faylar mı var? Hayalet fay ne demek? soruları gündeme geldi. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener merak edilen soruları yanıtladı.

Türkiye'de son günlerde peş peşe depremler meydana geliyor. 

24 saat içinde 4 kuvvetinden büyük 4 deprem meydana geldi. En büyüğü 5,3 ile Malatya'ydı.

KONYA DEPREMİNİN OLDUĞU FAY HARİTADA YOK

Fakat depremler içinde en dikkat çekenleri ise Konya, Karadeniz ve Antalya gibi fay hattının geçmediği belirtilen illerde meydana gelenler.

Orta büyüklükteki depremlerin ardından Türkiye'de bilmediğimiz faylar mı var? Hayalet fay ne demek? soruları merak konusu oldu. 

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, CNN Türk ekranlarında merak edilenleri yanıtladı.

TÜRKİYE'DE BİLMEDİĞİMİZ FAYLAR MI VAR?

"Yaklaşık 500 tane fayın olduğu harita saha gözlemi ile elde ediliyor. Ülkemizin büyük çoğunluğunda parçalı yapıda örtülü fay olarak adlandırdığımız faylar var. En güvenli bölge olarak adlandırılan Konya'da bile deprem oluyor. Peki bu ne demek? Orada çizili bir fay yok ama gömülü bir fay var. Bir deprem olduktan sonra haritalar 'Aa burada da fay varmış.' denilerek güncelleniyor. 

Yeni fayların ortaya çıkması gayet doğal .

MARMARA'DA YILDA 900 DEPREM OLUYOR

Türkiye'de Kahramanmaraş merkezli  büyük depremler olmasaydı bile yılda 20 bin tane deprem oluyordu.

Marmara'da 3.6'lık bir deprem sonrası büyük bir deprem geleceği söyleniyor ama bunu önceden bilebilmek pek mümkün değil. Marmara Bölgesi'ne baktığımızda yılda 800-900 deprem oluyor. Depremlerin büyüklüğü zaman zaman 4'ün üzerine çıkıyor. 

Bu depremler doğal sismik aktivite olarak değerlendirilmeli. 

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ BU FAYLARLA TETİKLENİR Mİ?

İstanbul depremi ile Doğu Anadolu fay hattı birbirinden bağımsız, birbirini tetiklemesi söz konusu değil. 

Marmara Denizi içinde büyük bir deprem beklentisi var. Kimi hocamız 7 büyüklüğünde olacak derken kimi hocamız 6'yı bile geçmeyecek diyor. "

 

 

Türkiye'de bilmediğimiz faylar mı var? Dikkat çeken depremler sonrası Kandilli Rasathanesi Müdürü açıkladı... ile ilgili etiketler deprem Konya Antalya Kandilli Rasathanesi
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.