Türkiye NATO tatbikatına savaş gemisi neden göndermedi? Gazze harekatın provası mı?

Akdeniz'de NATO'nun Dynamic Mariner-23 Tatbikatı, 'Gazze'ye harekatın provası' olarak niteleniyor. Tatbikatta 30 savaş gemisi ve 6 bin personel yer alıyor. Türkiye'nin ise katılımcı olmasına rağmen tatbikata gemi göndermediği öğrenildi.

NATO'nun Dynamic Mariner-23 Tatbikatı, 23 Ekim'de İtalya açıklarında başladı. 6 Kasım'a dek sürecek tatbikat, Akdeniz'deki İtalyan karasularında, uluslararası sularda ve bunların üzerindeki hava sahasında gerçekleştiriliyor.

Tatbikata ilişkin konuşan NATO Müttefik Deniz Komutanı Yardımcısı Tuğamiral Stefan Pauly, “Dynamic Mariner, denizcilik alanındaki en önemli tatbikatlardan biri. Bu yalnızca müttefikler arasındaki işbirliğini güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda saldırganlığa karşı hazırlığımızı da geliştiriyor. Böylece tehditleri caydırmaya ve İttifak'ı savunmaya hazır oluyoruz.” dedi.

NATO'DAN YAPILAN AÇIKLAMADA İSE TATBİKAT HAKKINDA ŞU BİLGİLER PAYLAŞILDI:

“Dynamic Mariner-23 Tatbikatı, benzeri görülmemiş bir denizcilik işbirliği ve hazırlığını sergiliyor. Bir yıllık titiz bir planlamanın ardından gerçekleştirilen bu tatbikat, personel ve askeri varlıkları, gelecekteki olası kriz ve tehditlere etkin bir şekilde yanıt vermeye hazırlamak üzere tasarlanmış bir dizi zorlu senaryodan geçirecek.”

TATBİKATA KATILAN ÜLKELER

Tatbikatın duyurusuna göre katılımcı ülkeler arasında ABD, Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Yunanistan, Polonya, Portekiz, Romanya, İspanya, Belçika, Kanada ve Türkiye bulunuyor. İtalya'nın uçak gemisi gönderdiği tatbikatta, yaklaşık 30 savaş gemisi, denizaltılar, helikopterler, Harrier ve F-35B gibi savaş uçakları kullanılıyor.

TÜRK DONANMASI TATBİKATA GEMİ GÖNDERMEDİ

Ancak her ne kadar Türkiye, katılımcı ülkelerden biri olarak gözükse de, Türk Donanması'nın tatbikata gemi göndermediği ortaya çıktı. Halbuki tatbikatın amaçlarından biri, bu yıl NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı (NRF/M)'nı Türkiye'den devralacak İtalyan Donanması'nın eğitimi idi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞININ TATBİKATA İLİŞKİN BİLGİLENDİRMESİNDE ŞÖYLE DENİLDİ:

“Dynamic Mariner/Mare Aperto 2023-II Tatbikatı, 23 Ekim-6 Kasım 2023 tarihleri arasında Orta Akdeniz’de icra edilecektir. Tatbikat, 2024 yılında NATO Mukabele Kuvveti Deniz Unsur Komutanlığı görevini devralacak ITMARFOR’un eğitimi ve sertifikasyonunu sağlamak maksadıyla NATO Müttefik Deniz Komutanlığının yönetiminde icra edilecektir. Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızdan personel desteği kapsamında karargâh subayları ve gözlemci personel ile iştirak edilecektir.”

Dynamic Mariner'in geçen yılki ayağı Türkiye'de düzenlenmiş ve Türk Silahlı Kuvvetleri, gemi ve uçaklarıyla tatbikata fiilen iştirak etmişti.

GAZZE'YE HAREKATIN PROVASI

Türkiye'nin tutumu Yunan basınının da dikkatinden kaçmadı. Pentapostagma gazetesi, “NATO'nun Gazze'deki Askeri Harekatının Kostümlü Provası” başlıklı haberinde, “Türkler NATO tatbikatına savaş gemisi göndermedi. Yunan Donanması ise Orta Akdeniz'deki NATO tatbikatında, İsrail kıyılarındaki çılgın senaryolara hazırlanıyor.” ifadeleri kullanıldı.

"İSRAİL AÇIKLARINDA OLASI ASKERİ HAREKAT YÜZDE 1000"

“Bu kadar çok Amerikan savaş gemisinin varlığı ve barut kokan genel durum göz önüne alındığında, 30 NATO savaş gemisinin Orta Akdeniz'de toplanması, normal bir deniz faaliyeti kapsamının ötesine geçerek, bir müdahale provasına dönüşmektedir. İsrail açıklarında olası askeri harekat, yüzde 1000.”

Türkiye NATO tatbikatına savaş gemisi neden göndermedi? Gazze harekatın provası mı? ile ilgili etiketler Türkiye NATO İsrail Filistin Gazze Hamas Savaş
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.