Türkiye karşıtı ABD’li senatör Menendez’in 400 bin dolarlık rüşvet soruşturması genişliyor

Amerikan Senatosunda Türkiye’nin bir numaralı karşıtı, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, New Jersey Senatörü Bob Menendez, 400 bin dolarlık altını rüşvet olarak aldığı gerekçesiyle soruşturuluyor. Ağustos ayında başlayan soruşturmada, tanıkların dinlenme aşamasına geçildi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

ABD kongresinde Türkiye karşıtlığı ve Rum ile Ermeni lobisine yakınlığı ile bilinen Bob Menendez ve eşi Nadine Arslanian hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturması genişliyor.

Türkiye karşıtı ABD’li senatör Menendez’in 400 bin dolarlık rüşvet soruşturması genişliyor

New York Post gazetesi, Senatör Bob Menendez ve eşini, Adalet Bakanlığı'nın rüşvet soruşturmasından önce 400 bin dolarlık külçe altın sattığı iddiasında bulundu.

NBC News 4, dün geçtiği haberde, FBI ve IRS suç müfettişlerinin Menendez veya karısının, New Jersey'li bir yatırımcı ve eski banka başkanı olan Fred Daibes veya ortaklarından takas yoluyla 400.000 dolar değerindeki altın külçelerini alıp almadığını belirlemeye çalıştıklarını bildirdi.

Habere göre, tanıklar Manhattan federal büyük jürisi önünde Menendez'e karşı yolsuzluk suçlaması getirilip getirilmeyeceğini konusunda ifade veriyor. Menendez’e 10 yıla kadar hapis cezası verilebileceği belirtiliyor.

Menendez, ailesinin 2020 yılında külçe altınları kabul ettiğini açıkladı.

NBC News 4'ün kaynakları, Menendez'in ABD Başsavcısı Philip Sellinger veya ofisiyle temasa geçtiğine dair bir işaret olmadığını söyledi. Menendez, pozisyonu için Sellinger'ı desteklemişti. Sellinger ayrıca daha önce Menendez'in kampanyası için bağış toplama etkinliğinde de bulunmuştu.

BAŞKA İDDİALAR DA VAR

Ayrıca yetkililer, Menendez veya eşinin, Mısır hükümetiyle dünya çapında helal gıda ihracatını belgelendirmek için özel bir sözleşme imzalayan New Jersey'li bir gıda üreticisinden uygunsuz bir şekilde hediye alıp almadığını da inceliyor.

Wall Street Journal'ın haberine göre, sözleşmeyi alan Mısırlı yetkililer ve New Jersey'li iş adamı, 2018 yılında Menendez tarafından ofisinde ağırlanmıştı. Bir yıl sonra iş adamı, "ABD'den Mısır'a ihraç edilen helal etin tek sertifika sahibi" oldu.

NBC News 4, hediyelerin bir Mercedes ve lüks bir Washington D.C. dairesinin kullanımını içerdiğini söyledi. Müfettişler, Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı Menendez'in, sözleşmeyi güvence altına almak için mevkiini kullanıp kullanmadığını çözmeye çalışıyor.

Senatör Bob Menendez ayrıca kendisinin veya karısının, kazançlı bir sözleşme imzalayan New Jersey'li bir iş adamından hediye kabul edip etmediği konusunda da soruşturuluyor.
Menendez, suçlanması halinde üst kamarada görevine devam edebilecek. 2024'te yeniden seçilmeye aday.

Menendez daha önce 2016 yılında federal rüşvet suçlamasıyla suçlanmıştı. Bu dava, Menendez'e cömert bağışlar yapan ve karşılığında yardım aldığı iddia edilen zengin Floridalı bir göz doktoru ve eski bir arkadaşıyla ilgiliydi.

Ancak Adalet Bakanlığı 2018 yılında bu suçlamaları düşürdü ve yeni soruşturmanın bu davayla hiçbir ilgisi yok.

Menendez'in ofisi ise iddialara yanıt vermedi.

Türkiye karşıtı ABD’li senatör Menendez’in 400 bin dolarlık rüşvet soruşturması genişliyor ile ilgili etiketler ekonomi ABD
GÜNÜN VİDEOSU

Slovakya Başbakanı Fico’ya silahlı saldırı!

Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırı anının görüntüleri ortaya çıkarken, saldırganın 71 yaşındaki Slovakyalı şair ve aktivist Juraj Cintula olduğu belirtildi. Fico’nun ameliyatında ise 3 saat geride kaldı.