Türkiye gri listeden çıkıyor! Hava piyasalar için pozitif

Türk Lirası’nda değer artışı hızlanarak devam ediyor. Dışarıda Ortadoğu riski ile tetiklenen satıcı hava, dün günün ilk yarısında Türk mali piyasalarına da sirayet etti. TCMB'nin kararlı duruşu ile döviz piyasasında dinamikler tamamen lehe dönerken, USDTRY kuru dünü 32,25 seviyesinde tamamladı. Borsa İstanbul ise jeopolitik risklerin gölgesinde beliren kâr alma ihtiyacının da yardımı ile günün ilk yarısını satıcılı tamamlarken, günün sonlarına doğru rüzgârın yeniden yön değiştirdi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, “Özellikle, haftabaşı Türk Lirasına yönelik olumlu bir ton ile kaleme aldığımız "Türk Lirası 'sahalara' geri dönüyor" başlıklı yazımızda da belirttiğim üzere, yabancı yatırımcıların Türkiye gelmesinin önünde son sorun olarak görülen Türkiye'nin gri listede olmasına yönelik dün bazı gelişmeler yaşandı. Şöyle ki, Reuters, Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) Türk yetkililerle Türkiye'nin gri listede kalmasına neden olan kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri ele aldığı görüşmelerin önümüzdeki ay yayımlanacak rapor öncesinden geçen hafta yapıldığını yazdı” denildi.

Türkiye gri listeden çıkıyor! Hava piyasalar için pozitif

Analizde, uluslararası mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye'yi 2021 yılında gri liste olarak tabir edilen listeye aldığı hatırlatılarak, “Reuters, görüşmeyi, FATF'nin 28 Haziran'daki genel kurul toplantısında alınacak karara temel oluşturacağını da yazdı.  

FATF haberinin oldukça önemser ve Türkiye'nin Haziran sonu gri listeden çıkmasını beklerken, dün ayrıca, TCMB'nin swap sınırlamalarını gevşeteceğinin de konuşulması iyimser havayı daha da artırdı” yorumu yapıldı.

Bu kararla, yabancının Türk Lirasına erişiminin kısıtlanması amaçlanıyor. Yani, yabancının TL satıp döviz almasının önüne geçilmek isteniyor. Yabancı hâliyle TL bulamayınca, kur üzerinden spekülasyon yapamıyor. BDDK, bu bağlamda, çok seneler önce, Türk Lirası'nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların yurt dışı yerleşikler ile yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının çok küçük bir yüzdesi ile sınırlamış, hatta, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve benzeri swap dışındaki türev işlemlerin de dâhil edildiğini belirmişti. Bu kısıtlamaların da gevşetilmesi, 'normalleşme' anlamında ele alınarak Türk mali piyasalarında var olan iyimser havayı daha da destekledi. 

Jeopolitik riskler nedeniyle tatsız başlaya dünkü gün, swap ve FATF haberleri ile yerine iyimserliğe terk etti. Sabah saatlerinde kırmızılara bürünen Borsa İstanbul günü %0,7 oranında artışa tamamlayarak kapanış rekoru kırdı. TCMB, ılımı havadan nemalanmaya devam ederken, USDTRY  kurunda 32,25 seviyesine 'baraj' kurmak suretiyle son sürat rezerv biriktirmeye devam ediyor. Sayıların dili ile konuşursak, analitik bilançoda yayımlanan 6 Mayıs verisine göre, net döviz pozisyonu 3 milyar dolar daha iyileşerek swap ve kamu dövizleri hariç net rezervleri (eksi) 44,8 milyar dolar seviyesine taşıdı. Yerel seçimler öncesi -74,6 milyar dolar olan net rezervlerin son veriye göre -44,8 milyar dolar seviyesine iyileşmesi, TCMB'nin yaklaşık 30 milyar dolar biriktirdi. TCMB'nin her gün 2-3 milyar dolar daha rezerv biriktirme trendi şayet devam ederse, önümüzdeki ay net rezervler artıya dönmüş olacak.

 

Türkiye gri listeden çıkıyor! Hava piyasalar için pozitif ile ilgili etiketler ekonomi Türk Lirası
GÜNÜN VİDEOSU

Böylesi görülmedi: Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürmüşler

Edirne'de Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan bir tırda hassas burunlu dedektör köpek Carlos'un desteği ile polis ve gümrük muhafaza ekiplerince yapılan aramada 10 milyon lira değerinde 50 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Kokuyu gizlemek için uyuşturucu maddeye kahve sürüldüğü ortaya çıktı.