Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır? Hikayesi ne?

Dünyanın en değerlihançeri olarak kabul edilen Topkapı Hançeri “Saatli Hançer”, “4 Zümrütlü Hançer” veya “Nadir Şahın Hançeri” şeklinde de adları bulunmaktadır. Hançer, 1. Mahmud tarafından İran Hükümdarı Nadir Şah'a hediye olarak gönderilmiş ancak şahın suikast sonucu öldürülmesi üzerine Topkapı Sarayı'na geri getirilmiştir. Topkapı Hançeri ile ilgili detaylar araştırılıyor. Peki Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır? Detaylar haberimizde...

Topkapı hançeri nedir? Topkapı Hançeri, Afşar Türkü olan İran Şahı Nadir Şah'a hediye edilmek üzere 1. Mahmud’un emriyle 1741 yılında yapılmaya başlanmıştır. Hançer ile ilgili detaylar merak ediliyor. Aynı zamanda hançerinin replikasının nasıl alınacağı ise merak konusu. Peki Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır? Merak edilen detaylar haberimizde...

Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır?  Hikayesi ne?

Hançerin boyu 55 cm iken üzerinde bulunan zümrütlerin etrafı elmaslarla süslenmiştir.


“Saatli Hançer”, “4 Zümrütlü Hançer” veya “Topkapı Hançeri” isimleriyle bilinen hançerin bir diğer adı da “Nadir Şahın Hançeri”dir.

Dünyanın en değerli hançeri olarak kabul edilen Topkapı Hançeri, Afşar Türkü olan İran Şahı Nadir Şah'a hediye edilmek üzere 1. Mahmud’un emriyle 1741 yılında yapılmaya başlanmıştır.

Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır?  Hikayesi ne? - Resim : 2

Hançer hazır olduğunda hediyeyi Bağdat'a götürmek üzere yola çıkan elçilik heyeti, Nadir Şah'ın Bağdat'ta başlayan ayaklanmada öldürülmesi sebebiyle İstanbul'a geri dönmüş ve hançeri saray hazinesine teslim etmiştir.

Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır?  Hikayesi ne? - Resim : 3

Hançerin kabzası üzerinde 30-40 mm’lik üç zümrüt taş yer almaktadır. Kapakta, zümrüt etrafında kesilmiş mücevherler, içinde ise bir saat bulunmaktadır. Hançerin kını altın sırla ve sepet kısmı ise kabartma meyve mineleriyle süslüdür.

Topkapı Hançeri, Osmanlı döneminde yaşayan mücevher ustalarının ne kadar maharetli olduğunu ispatlayan çok önemli bir eserdir.

Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır?  Hikayesi ne? - Resim : 4

Kapaktaki zümrüt etrafında kesilmiş mücevherler, içinde ise bir saatin olduğu Hançer'in kını altın sırlar ve sepet içinde stilize hafif kabartma meyve mineleriyle süslenmiştir.

Eşsiz güzelliği ve göz alıcı parıltısıyla bugün tüm dünyanın dikkatini çeken Topkapı Hançeri, Topkapı Sarayı’nın Hazine Dairesi'nde sergilenmekte olup sarayın en değerli parçalarından biridir.

Eşsiz güzelliği ve göz alıcı parıltısıyla tüm dünyanın dikkatini çeken Topkapı Hançeri, Hazine Dairesi’nde sergilenmekte olup sarayın en değerli parçaları arasında bulunur.

Hançeri sadece uzaktan Topkapı Sarayında görebilirsiniz; ancak ona sahip olmak, elinize almak, hissetmek ise imkânsız değil.

Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır?  Hikayesi ne? - Resim : 5

Museum Gift'in web sitesinden Topkapı Hançeri’nin replikasını (birebir aynısını) inceleyebilir isterseniz sipariş bile verebilirsiniz.

ALIŞVERİŞ İÇİN TIKLAYIN

 

Topkapı hançeri nedir? Replikası nereden alınır? Hikayesi ne? ile ilgili etiketler topkapı hançeri nedir replikası nereden alınır
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.