Ticari araç ÖTV muafiyetinden kimler yararlanacak, hangi araçları kapsayacak?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan yeni ÖTV muafiyeti ile esnafların ticari araç alımlarında ÖTV ödemelerine gerek kalmayacak. Bu kapsamda, şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, çekici işletmeciliği, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan esnaflar, aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecekler. Peki, ÖTV Muafiyet Düzenlemesinden kimler yararlanacak? Hangi araçlar muafiyet kapsamına girecek? ÖTV ticari araç muafiyet indirimi ne kadar olacak? Detaylar haberimizde...

Türkiye'de ticari araç sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşanıyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına yapılan yeni bir düzenleme ile ticari araçlarda ÖTV muafiyeti getiriliyor. Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, ticari amaçla kullanılan araç sahiplerine destek olmak amacıyla geliştirilen bu düzenleme, mesleklerini ticari araçlarla icra eden vatandaşları olumlu şekilde etkilemeyi hedefliyor. Peki Ticari araç ÖTV muafiyetinden kimler yararlanacak, hangi araçları kapsayacak? Hangi araçlar muafiyet kapsamına girecek? ÖTV ticari araç muafiyet indirimi ne kadar olacak? İşte ayrıntılar...

Ticari araç ÖTV muafiyetinden kimler yararlanacak, hangi araçları kapsayacak?

TİCARİ ARAÇ ÖTV MUAFİYETİ HANGİ ARAÇLARI KAPSAYACAK? 

Geçmiş yıllarda benzer bir uygulamanın yapılmıştı, ancak bu seferki düzenlemede bazı değişiklikler var. Bu yeni düzenlemeye göre, hangi araçların ÖTV muafiyeti kapsamına gireceği belli oldu. Muafiyet kapsamına alınacak araç sınıfları arasında taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, otobüs, kamyon ve çekici (tır) gibi ticari araçlar bulunuyor.

TİCARİ ARAÇ ÖTV MUAFİYETİNDEN KİMLER YARARLANACAK?

ÖTV muafiyetinden kimlerin yararlanabileceği de açıklığa kavuştu. Şehir içi taksiciler, dolmuş, minibüs, midibüs ve otobüs ile yolcu taşımacılığı yapanlar, kamyonla ticari yük taşımacılığı yapan gerçek ve tüzel kişiler bu avantajdan faydalanabilecek. Ancak, bu muafiyetten yararlanmak isteyenlerin araçlarını yenileme şartı taşıması gerekiyor.

Düzenlemeye göre, sadece mevcut ticari aracını aynı sınıftaki daha yeni bir modelle değiştirmek isteyenler ÖTV indiriminden yararlanabilecek. İlk kez ticari araç alacaklar veya farklı sınıf bir araçla değiştirmek isteyenler ise yürürlükteki oranlara göre ÖTV ödemeye devam edecekler.

TİCARİ ARAÇ ÖTV MUAFİYETİ NASIL HESAPLANACAK?

Ticari araç sahipleri için getirilen ÖTV muafiyeti, araç sınıfına bağlı olarak değişen ÖTV oranlarıyla birlikte uygulanacak. Araç sınıfındaki ÖTV oranı ne ise, yenilenen ticari araçlar da o oranda bir indirimden yararlanacaklar. Ayrıca araçlardaki KDV oranının da ÖTV dahil fiyat üzerinden hesaplandığı unutulmamalıdır.

Örnek hesaplamalara göre, motor silindir hacmi 1600 cc'den küçük bir taksinin nihai satış fiyatı 1.000.000 TL olduğunda, bu yeni düzenleme sayesinde ticari araç sahibi 444.444 TL indirimden faydalanarak sadece 555.556 TL ödeyecek.

Ticari araç ÖTV muafiyetinden kimler yararlanacak, hangi araçları kapsayacak? ile ilgili etiketler ÖTV vergi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.