Tezene nedir? Bozkırın Tezenesi ne demek?

Ünlü ozan Neşet Ertaş ile özdeşleşen Bozkırın Tezenesi kelimesi bir kez daha gündeme geldi. Uzun yıllardır dillerde dolanan Bozkırın Tezenesi unvanının aslında ne manaya geldiği herkesçe merak edilmektedir. Peki, Bozkırın Tezenesi ne demektir.

Tezene kelimesi dendiği zaman akla gelen ilk isimlerden birisi Neşet Etaş’tır. Yıllar süresince dillerde dolaşan Bozkırın Tezenesi kelimesinin ne manaya geldiği merak edilir. Dilimize Farsça’dan geçen tezene kelimesi, ünlü ozan Neşet Ertaş ile bir bütün oluşturmuştur. Bozkırın Tezenesi derken aslında alegorik bir anlam ortaya çıkmaktadır.

Tezene Nedir?

Tezene; kiraz ağacı kabuğundan yapılan, bağlama ve saz gibi çalgıların çalınmasında kullanılan bir mızrap olarak bilinmektedir. Fakat Türk Dil Kurumu tezeneye sadece 'çalgıç, mızrap' anlamı vermiştir. Tüm bu anlamların yanı sıra tezene halk arasında ve halk müziği alanında farklı bir anlamda daha kullanılmaktadır. Buna göre bağlama ve saz çalarken yöreden yöreye göre değişen tellere vurma biçimine de tezene denilmektedir. Konya tezenesi bunun bir örneğidir. Bunun gibi farklı vuruş biçim ve şekilleri de halk müziği terminolojisinde tezene olarak adlandırılmaktadır.

Bozkırın Tezenesi Ne Demek?

Ünlü ozan Neşet Ertaş'a Bozkırın Tezenesi unvanının verilmesi aslında sembolik bir anlam taşıyor. Neşet Ertaş'ın ustalığını gözler önüne seren unvan, Ertaş'a halkın temsilciliği görevini yüklemiştir. Ozan, adeta halkın sesi olmuş ve bozkır insanının içindeki tellere dokunmuştur.

Bozkırın her bir notasını özenle çalmış ve bu coğrafyadaki insanın dertlerine tercüman olmuştur.

Tezene nedir? Bozkırın Tezenesi ne demek? ile ilgili etiketler tezene bozkırın tezenesi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.